Knjižničari 2.0

četvrtak, 27.03.2008.

Manifest knjižničara 2.0

- Prihvatit ću činjenicu da se okruženje informacijske kulture brzo mijenja te da knjižnice trebaju pozitivno reagirati na te promjene kako bi osigurale izvore i usluge koje njihovi korisnici trebaju i žele.
- Upoznavat ću informacijsku kulturu mojih korisnika i tražiti načine kako naučena znanja primijeniti u knjižničarske usluge.
- Neću biti negativan glede moje knjižnice, ali ću se jasno odnositi prema njenom sadašnjem stanju i iskreno predlagati što se još može postići.
- Postat ću aktivni sudionik u napredovanju moje knjižnice.
- Prihvatit ću činjenicu da se knjižnice sporo mijenjaju te ću raditi sa svojim kolegama kako bi brže prihvaćali promjene.
- Hrabro ću predlagati nove usluge i nove načine pružanja usluga, čak ako i neki od mojih kolega budu protiv toga.
- Uživat ću u uzbuđenju i zabavi pozitivnih promjena i prenositi to na moje kolege.
- Napustit ću prijašnje načine ukoliko postoji bolji za učiniti nešto, iako su se stari načini u početku činili sjajnim.
- Prihvatiti ću eksperimentalan pristup promjenama i rado ću pri tome griješiti.
- Neću čekati da nešto bude savršeno prije nego to objavim, nego ću mijenjati na temelju povratne informacije korisnika.
- Neću se bojati Google-a ili sličnih pomagala, nego ih koristiti kako bi korisnicima osigurao izvrsne knjižničarske usluge.
- Izbjegavat ću da korisnici stvari doživljavaju na knjižničarski način, nego ću radije oblikovati usluge tako da oslikavaju želje i očekivanja korisnika.
- Rado ću posjećivati korisnike, bili oni on-line ili u osobnom kontaktu, kako bih prakticirao svoju profesiju.
- Kreirat ću otvorene web stranice na kojima se korisnici mogu pridružiti knjižnjičarima u zajedničkim sadržajima kako bi proširili iskustvo učenja i osigurali pomoć svojim kolegama.
- Zalagat ću se za otvoren katalog koji osigurava osobne i interaktivne sadržaje koje korisnici očekuju u okruženju on-line informacija.
- Ohrabrit ću svoje osoblje da otvori blog.
- Svojim ću aktivnostima učini dostojnim važnu ulogu knjižničara u svim oblicima informacijske kulture.

Izvornik objavljen na blogu: http://liblogs.albany.edu/

- 00:33 - Komentari (6) - Isprintaj - #

Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.