Disput predstavlja dvosveščani dnevnik Zdravka Malića

ponedjeljak , 09.12.2019.



DISPUT

nas poziva

na predstavljanje dnevnika najvažnijeg hrvatskog polonista, profesora, prevoditelja, pjesnika, antologičara, urednika i dijarista Zdravka Malića (1933-1997), koji je Disput (skupa s Hrvatskim filološkim društvom) objavio u dva sveska, prvi "Stazom pored druma" krajem 2018., a drugi "Noć bez sna" prije mjesec dana.

Razgovor o tom fascinantnom djelu održat će se u ponedjeljak 9. prosinca 2019. u dvorani HKD Napredak – Napretkov kulturni centar /Bogovićeva 1, Zagreb/ s početkom u 19 sati.

O dnevniku Zdravka Malića govorit će Đurđica Čilić Škeljo, Miljenko Jergović, Dalibor Blažina i Josip Pandurić.

Istinski erudit, humanist enciklopedijskog znanja i nepopustljiva morala, Zdravko Malić gotovo dva desetljeća pisao je svoj intimni dnevnik. Riječ je o beskompromisnim, ni s čim usporedivim zapisima koji dvadeset i koju godinu nakon autorove smrti, bez ikakvih kraćenja, izlaze u javnost u dva sveska, od kojih prvi "Stazom pored druma" obuhvaća razdoblje od sredine 1981. do kraja 1989., a drugi "Noć bez sna" od početka 1990. pa sve do smrti 1997. godine. Malićeva bilježenja u kojima se rastvara jedan usamljenički život u kontekstu raspada Jugoslavije te predratnih, ratnih i poratnih zbivanja idu od klasičnih dnevnih reakcija na događaje u vlastitom domu do tema iz profesionalne djelatnosti, često ispresijecanih digresijama i zaronima u prošlo vrijeme. Malićev dnevnik tekst je o životu i njegovim formama, totalni tekst o svemu i svima koji su se našli u fokusu njegova senzibilna bića, tekst koji tumači prošlo vrijeme i anticipira buduće.

<< Arhiva >>