PREDSTAVLJANJE romana Orhana Kemala 'Džemila' (izd. Shura publikacije, 2014.)

subota , 01.11.2014.




Izdavačka kuća Shura Publikacije poziva vas

u ponedjeljak 03. studenog 2014. u 18 h

u galeriju V E L V E T

Dežmanova 9, Zagreb

na predstavljanje romana Orhana Kemala 'DŽEMILA'

Sudjeluju:
Mirela Holy
Darija Žilić
(prevoditeljica romana)
Šura Dumanić (uredica izdavačke kuće Shura Publikacije)


U razgovoru će uz predstavljanje romana, biti riječi i o kulturnoj suradnji. Roman je objavljen u suradnji s Kulturnim centrom „Orhan Kemal“ i Teda programom iz Istanbula.

Vješt pripovjedač, Orhan Kemal ispleo je mnoštvo likova i događaja, ali ne samo aktualnih, nego i onih iz zanimljivih biografija balkanskih doseljenika u Tursku s početka 20.stoljeća.
U romanu se kroz priču o djevojci Džemili, tematizira se tempo industrijalizacije, ljubav, orba za preživljavanje, nesigurnost, siromaštvo, ali isto tako u tekstu dominira snažan etos, ponos tih ljudi, i posebno mlade djevojke koja je središnja figura romana.

Orhan Kemal (15.09.1914. – 02.06.1970.)
Pravo ime bilo mu je Mehmet Raşhit Öütçü. Rodio se u Adani 1914.; njegov otac postao je član Parlamenta prvog saziva turske nacionalne skupštine, i osnivač je Narodne stranke 1930. Posljedice njegovih politički aktivnosti odvele su obitelj u emigraciju u Siriju.Ovi su događaji navedeni u romanu „Kuća moga oca“(1949). Kasnije se vratio u svoj rodni grad, te je radio razne poslove u tvornicama pamuka, i kao zaposlenik u Fondaciji za borbu protiv tuberkuloze. Taj period njegovog života uključujuči i njegovu ženidbu sa kćerkom jugoslavenskog emigranta 1937., postao je temom četiri buduća romana.
Tijekom služenja vojnog roka 1939., bio je osuđen na 5 godina zatvora zbog svog političkog djelovanja. Taj period, kada se družio sa Nazimom Hikmetom u državnom zatvoru u Bursi, imao je važan utjecaj na njegove socijalne poglede. Njegovi memoari iz ovog perioda također su objavljeni u obliku knjige. Preselio se u Istanbul 1951.Napisao je 38 knjiga (28 romana i 10 knjiga priča).




<< Arhiva >>