NOVA KNJIGA PRIČA PERE KVESIĆA 'Pudli lete na jug' (Hena com)

četvrtak , 06.03.2014.


Jučer sam predstavio 1. knjigu iz novopokrenute edicije Nokaut, izd. kuće Hena com, koju ja uređujem i u kojoj će izlaziti nove prozne knjige domaćih autora.

Osim odličnog romana Marine Vujčić 'A onda je Božo krenuo ispočetka', iz tiska je izišla i knjiga priča Pere Kvesića 'Pudli lete na jug'.


O knjizi i autoru u nastavku:




Pero Kvesić stari je laf hrvatske književnosti, dobro poznat velikoj većini vas koji ovamo navraćate - njegovu službenu biografiju možete naći na ovome linku a ovo što slijedi o Kvesiću je napisala Marina Vujčić, Perina kolegica iz edicije Nokaut, autorica fenomenalnog romana 'A onda je Božo krenuo ispočetka' :

Pero Kvesić posegne za perom kad susretne ljude, pse i pojave o kojima vrijedi progovoriti. Onda sjedne, naćuli osjetila, izbjegne žanrove, pa tuđi svijet i svoje junake stoički animira, ironizira, proziva, erotizira, uznemiruje, sjenča, centrira i arhivira. Pisanje mu je više od šetnje sa psom, a šetnja sa psom više od pisanja. To je njegov način da se istakne, ne onime što ima nego onim što jest.




Riječ urednika :

Pero Kvesić rodonačelnik je tzv. proze u trapericama; njegovo pismo obilježava nepretencioznost, jednostavnost izričaja, imperativ jasnoće i razumljivosti, te humornost, zabavnost i komunikativnost. Kao i većina autora poniklih u novinarstvu, Kvesić piše mnogo, lako i brzo. No, zbog različitih, često čak i politički uvjetovanih, nametnutih razloga, on nije objavljivao mnogo. No, i u dugim razdobljima neobjavljivanja, nastavljao je pisati – i to na blogu.

Knjiga "Pudli lete na jug" sadrži prozu prethodno objavljenu na Kvesićevim blogovima, a u kojoj se bavi dvjema tematskim preokupacijama : neobičnim i naoko neobjašnjivim događajima iz svakodnevice, te suživotom čovjeka i njegova najboljeg prijatelja – psa.

Kvesić je sklon anegdotalnom pristupu, često balansira na granici fikcije i stvarnosti, a tekstovi su redovito autobiografski obilježeni. Na zabav način posreduje upečatljive kriške urbanog života te humor spaja s kritikom ljudskih slabosti, uz političke aluzije i erotske impulse. No, Kvesić je i autoironičan, rado ismijava vlastite nedostatke, i zapravo je humoran pristup stvarnosti i životu temeljna odrednica njegova pisma.

„Pudli lete na jug“ nepretenciozna je, duhovita, blaga i topla knjiga humoreski i anegdota, od autora humanističkog svjetonazora, iznimno znatiželjnog te uvijek spremnog za nova iskustva i njihovu upečatljivu, duhovitu literarnu artikulaciju.

Knjigu Pere Kvesića 'Pudli lete na jug' možete naručiti direktno od izdavača, s popustom, preko ovoga linka



Vidite kako smo u Hena com-u brzi i agilni:
tek je 20-tak dana prošlo do mog poziva autoricama i autorima
a već su dvije knjige objavljene!


Zato, ako imate gotov rukopis,
javite mi se na mail balajbeg@inet.hr
i pridružite se Marini i Peri u ediciji Nokaut!






<< Arhiva >>