Hrvatski primitivci

utorak , 07.01.2014.



Portal Arteist pokrenuo je akciju ukazivanja na primjere primitivizma u Hrvatskoj, s naglaskom na seksisitičke ispade - vidi ovdje .

Primjer kojim otvaraju sezonu lova na tu u nas vrlo raširenu vrstu krupne divljači je slučaj povrijeđene taštine jednoga nerealiziranog kazališnog intendanta , koji se na Facebooku uzjogunio nakon što mu komisija Ministarstva kulture nije udijelila stipendiju za pisanje knjige, pa je a što drugo nego počeo omalovažavati članice komisije i propitivati njhov kredibilitet, uz seksističke ispade.

Arteistovu akciju podržavam ali ne mogu da se ne zapitam čemu to skanjivanje, zašto otvoreno ne kažu da se u ovom slučaju seksističkog primitivizma radilo o Velimiru Viskoviću?

Ako se autora seksističkog ispada ne imenuje, onda se i akcija ukazivanja na primitivizam čini promašajem - jedan korak naprijed a dva nazad.

Jer, ako se bojimo reći popu pop, a bobu bob, onda se ne trebamo čuditi što već i sudovi relativiziraju fašističke ispade raznih šimunića i mamića, pa šovinizam krupnim koracima kroči (točnije strojevim korakom stupa) kroz širom otvorena vrata...

P.S.
Inače, o istom je slučaju pisao i Eduard Pranger na
svom blogu


******

Na koncu, evo i mog malog priloga ukazivanju na seksizam u medijskom prostoru :

Možda sam u krivu, ali meni se čini da je navika Tarika Filipovića (koju je nebrojeno puta dosad u raznim kvizovima prakticirao, a zadnji put u prekjučerašnjem izdanju kviza 'Potjera') da natjecateljice, nakon što pogrešno odgovore na neko pitanje, on kvaziduhovito "bodri i osokoljuje" riječima : 'Evo sad slijedi jedno modno pitanje!' također seksizam.







<< Arhiva >>