Viktor Čar

nedjelja , 12.02.2012.


Kako je jedna misija ovoga bloga predstavljati manje poznate hrvatske pisce, evo biografije Viktora Čara, koji je poznatiji vani negoli u nas :




Viktor Čar, kratka biografija

Rodjen u Kutini 1960. Tijekom ranih osamdesetih uredjivao list Gradjevinskog fakulteta te objavio nekoliko eseja i kratkih priča u Studentskom Listu. Proveo jednu punu godinu (1984) kartajući, te još jednu (1986) pripremajući, po njegovom mišljenju, važan literarni uradak koji je objavljen u broju SL-a koji je zabranjen zbog golog golmana na trećoj stranici. Bizarne smetnje na putu prema književnom uspjehu su se nastavile i kasnije – Atlantic Monthly je odustao od objavljivanja novelete Sailing with Raban jer su se izvaci prethodno pojavili u nekom minornom e-zineu; ugovor za objavljivanje Four Centuries from Zagreb je pao u vodu radi smrti francuskog izdavača (Christian Bourgois). Po vlastitom priznanju, nisu svi neuspjesi bili radi loše sreće; neke može zahvaliti bolu u ledjima, a neke pak vlastitoj tendenciji da je po refleksu protiv, kako kaže, trenutno dominirajućeg – komunizma, kleptokracije post-komunističkih režima, parodije zapadnog liberalizma, nezajažljive lakomosti banaka, opsesivnog konzumerizma.

Iz Hrvatske odselio 1992., prvo u Paris i onda u Toronto. Izmedju 1995 i 2001 počeo objavljivati na engleskom, i kratke priče mu se pojavljuju u kanadskim i američkim literarnim časopisima. Publikacije vrijedne pomena uključuju priče Paris, Kosovo koju je 2001 objavio Queens Quarterly (koji ju je kasnije nominirao za National Magazine Award); Life Bag se pojavila u lit magu iz Toronta, Blood and Aphorisms; Pessoa’s Ghost je objavljen u Gowanus International, u New Yorku. Isti je časopis objavio i kratku verziju novelette Ashes of Sisters Artois.

Godine 2002 se seli u Francusku gdje vodi inženjerski odjel jedne globalne američke korporacije. Dvije godine kasnije prelazi u Englesku gdje još uvijek živi, ako izuzmemo pokušaj povratka u Hrvatsku koji je trajao od rujna 2006 do veljače 2008, i koji je, očito, završio neuspjesno i opisan je u noveleti The Double Return.

U Engleskoj mu 2005. Chameleon Press objavljuje kolekciju priča Four Centuries from Zagreb. Priče su dijelom faktografske, povezane su tematski i bave se temama emigracije, identiteta, alkoholizma, te kaotičnim periodom u Hrvatskoj ranih devedesetih.

2009 Heimat objavljuje noveletu Ashes of Sisters Artois. U frenetičnom ritmu ovaj narativ u prvom licu prolazi kroz London, Rim, Zagreb, Utrecht, Paris, i ocrtava umorno, dekadentno i dehumanizirano zapadno društvo gdje ljudska komunikacija postupno nestaje.

2011 pojavljuje se Pietŕ in Flames, roman baziran velikim dijelom na osobnim iskustvima iz korporativnog svijeta slijepe lakomosti i manipulacije. Roman je takodjer kontemplacija na temu vlastite definicije, literarnog konstrukivizma primijenjenog na sebe i vlastita sjecanja, ali i vlastite dvoličnosti i sudjelovanju u faustovskim nagodbama po kojima gubimo sebe, svoje obitelji, svoje zemlje. Roman se dešava pretežno u Francuskoj, no takodjer u Zagrebu, Varšavi, Casablanci, Rimu, Shanghaiu, Dallasu, Strasbourgu. Finale se odvija u globalnoj prijestolnici svega lažnog – Las Vegasu. U finalnoj sceni glavni junak ima vizije panonskog grada gdje je rodjen spaljenog do pepela (maker fasade od šper-ploče izgledaju kao nekad), vizije Hrvatske rasjeckane na sitno, za fine porculanske zube šire kolekcije europskih kurvi, gledajući se u zrcalu on vidi glavu Meduze, zmijska je kruna njegova nagrada za osobne zasluge u nastajanju ove globalne groteske.

Njegove radove potražite na ovome linku , ovdje i ovdje





<< Arhiva >>