Otvoreno pismo Fikreta Cacana ministrici kulture RH

srijeda , 01.02.2012.



Poštovana gđo ministrice Zlatar,
obraćam Vam se u povodu Natječaja za poticanje književnoga stvaralaštva u 2012. godini, koji ste u svome mandatu doduše "naslijedili", ali su rezultati rezultati i ugovori stigli s Vašim potpisom pa u neku ruku stojite iza njih.
Vjerujem, u čemu nisam ni prvi ni jedini, da je ponovo, kao i prošle godine, došlo do izigravanja postavljenih pravila i uvjeta: naime, drugu godinu zaredom nisu dodijeljene raspisane i predviđene godišnje stipendije, nego samo polugodišnje i tromjesečne. Dočim ranije nije bilo nikakvih obrazloženja ni tumačenja, čak ni "odokativnih", kao ni ovaj put, ipak sam u prilici da po svome projektu Antologije ruske poezije ustvrdim kako je ta trećina natječaja, koja se tiče godišnjih stipendija, bar ove godine iz nekog razloga izigrana. Računicom, u dvije godine nije dodijeljeno osam godišnjih stipendija. Ako su ranije djelomice dijeljene, znači da je postojala neka volja i neki kriterij, ali za ovu godinu tvrdim, na svome primjeru, da je natječaj proveden ispod razine ministarstva, zapravo nekompetentno.
Moj autorski projekt Antologije ruske poezije udovoljava svim dosadašnjim uvjetima i jasno je navedeno zašto se natječe za godišnju stipendiju: zato što treba bar još godina dana predanog rada za dovršetak dvadesetogodišnjeg projekta (o čemu u Ministarstvu kulture postoji dokumentacija).
Preporuku je dao prof. Josip Užarević, ispred Katedre ruske književnosti na FF-u. Očito je dakle da moram odbiti ponuđenu polugodišnju stipendiju, jer toliko znam: da pola nije cijelo i da šest mjeseci nije godina dana.
Ne bih nipošto uspoređivao svoj doprinos hrvatskoj kulturi na ovom polju s nečijim drugim, ali projekte se itekako može uspoređivati. To ostavljam svima koje na to potakne moje pismo: je li nagrađena obećana zbirka pjesama ili zapravo predsjednik književnog društva, tko je naš čovjek na terenu a tko nije, jesu li za antologije zaduženi samo sveučilišni profesori i akademici, znači li išta glas stručna kritike u ocjeni projekata itd.
Budući da moj projekt nije razmotren kako bi trebalo, molim Vas da, u okviru ministarskih ovlasti, revidirate tu stavku natječaja, bar u mome slučaju, ako sam jedini koji se žali. Ako to nije moguće, molim Vas da sljedeći put izaberete kompetentno povjerenstvo, jer se ovo očito vodilo institucionalnim razlozima (tko je tko u književnom društvu), a o kriterijima razvikanosti (koga ima u medijima, a koga nema) može netko drugi. Na ovo podsjećam samo zato da istaknem presudnu ulogu i značenje našeg i Vašeg Ministarstva kulture: jedino ono može spasiti kulturu od toga da samo etablirana društva (tj. njihove vrhuške) i mediji (koji se obraćaju samo 'pravnim osobama') određuju što je vrijedno, dok se zajednički i zdušno bore protiv stručne i akademske kritike, koje su praktično na izdisaju. Da nije tako, vjerujem da ne bi bilo povoda za ovakvo pismo,

Vaš Fikret Cacan



<< Arhiva >>