NOVO: Jean Echenoz - 'Sijevanja' (Litteris, 2011.)

subota , 04.02.2012.




Jean Echenoz
'Sijevanja'

roman
prijevod: Vlatka Valentić
izd. Litteris
120 str. , meki uvez
cijena: 90,00 kn



Riječ izdavača


Najradije samuje i da općenito voli samački život pa radije u zrcalu gleda sebe nego da gleda druge ljude i mirne se duše odriče žena, iako se on njima itekako sviđa jer je veoma naočit i visok, prepametan je i vješt na riječima, a nema ni četrdeset godina i još je slobodan. Nije da mu se više sviđaju muškarci, nije ni posve ravnodušan kad se gospođe nenametljivo vrzmaju oko njega, no zasad kao da ih nije voljan pustiti da se približe preko određene granice.

Jedna je to od karakternih osobitosti Gregora, glavnog lika Echenozova romana "Sijevanja" koji je posebno zanimljiv za hrvatsku čitateljsku publiku jer njegovu inspirativnu potku čini životopis Nikole Tesle (1856.-1943.) koji se rodio i "koji će stasati negdje na jugoistoku Europe, daleko od svega osim Jadranskog mora." Genijalni znanstvenik koji je izmislio sve što će čovjeku biti korisno idućih stoljeća, nesposoban je voditi svoje poslove; znanost ga privlači više od profita, a drugi mu kradu ideje. Preostaju mu "sijevanja" njegovih izuma i društvo golubova u koje je jedino zaljubljen....


***

Jean Echenoz, rođen 1947. godine u Orangeu, jedan je od najznačajnijh suvremenih francuskih pisaca. Dobitnik nagrade "Goncourt" 1999. godine za roman "Odlazim", kao i nagrade "Medicis" za roman "Cherokee". Dosad je objavio trinaest romana. Njegova je romaneskna tehnika "minimalistička" i trezveno "objektivistička", a pozornost čitatelja često plijeni zagonetnim intrigama i likovima.

Izvor: Moderna Vremena Info



Moju kritiku Echenozova romana o Mauriceu Ravelu čitajte ovdje



<< Arhiva >>