Predstavljanje knjige 'Pisati mlijekom' Darije Žilić

srijeda , 10.12.2008.





U zagrebačkoj Knjižnici Ivana Gorana Kovačića, Ulica grada Vukovara 35, u četvrtak 11. prosinca 2008. u 19.30 sati održat će se predstavljanje knjige ogleda o poeziji suvremenih autorica “Pisati mlijekom” Darije Žilić (Altagama, 2008).

Knjigu će, uz autoricu, predstaviti i pjesnik i književni kritičar Branislav Oblučar.

O knjizi:
Bilo da u svojim ogledima, kritikama i esejima piše o problematici tijela i potiskivanju žudnje čiju energiju sublimacije, po inerciji kulture, priskrbljuje licemjerje institucionalne religije, kao i istinska osobna zadubljenost u njezine dogme, ili pak osobnom čežnjom za zabranom kao egzistencijalnim opravdanjem i dozvolom za neodlučnost (D. Jagić), ili se naoko zaigrano bavi narcističkim subjektom attention seekera (S. Rojc) čiji se egzibicionizam mimikrira u ironiziranju serijskih monogamija femino-mediteranizma... bilo da teorijska ishodišta za vlastite opservacije nalazi u djelima Sigmunda Freuda, Jacquesa Lacana, Nancy Fraser, Judith Buttler... Dariju Žilić resi kvaliteta rijetka u generaciji/generacijama koje će, ili isprazniti prostor kritike, ili će je najprije razobličiti ne bi li je preobličile, ili će je se, svjesnim naporom neobaziranja na tekst o kojemu pišu, naprosto odbaciti. Ta kvaliteta njezina je autorska osobnost. (Nikola Petković)

Darija Žilić rođena je 1972. u Zagrebu. Školovala se na Filozofskom fakultetu u Zagrebu (studij povijesti i komparativne književnosti). Kritičke tekstove, eseje i teorijske tekstove objavljivala u novinama i časopisima: Zarez, Kruh i ruže, Treća, Književna republika, Riječi, Vijenac, Koraci, Feral tribune, Libra libera, Balcanis, Poezija, Polja, Nova istra, Quorum, Pro femina, na Trećem programu hrvatskog radija, Filozofska istraživanja, Tema, te u zbornicima Filozofija i rod i zbornik Tomizza i mi. Priča “Žuta suknja” uvrštena joj je u najbolje queer priče (Poqueerene priče, 2004). Dugogodišnja voditeljica programa u net klubu mama (književne i teorijske tribine na kojima su sudjelovali ugledni pisci iz područja bivše Jugoslavije i Europe, jutro feminističke poezije). Pohađala Ženske studije u Zagrebu, aktivistica - surađivala sa raznim nevladinim organizacijama (Ženska infoteka, Ženski studiji, Centar za nenasilnu akciju), pjevačica, prevoditeljica. Pridružena članica Hrvatskog društva skladatelja (tekstopisac). Vanjska suradnica kulturpunkta.hr. Uređuje temate u časopisu Tema. Voditeljica Tribine dekonstrukcije u HDP-u.

Objavila: "Grudi i jagode", pjesme, AGM, Zagreb 2005.; "Pisati mlijekom"; knjiga ogleda; Altagama, Zagreb 2008.


Izvor: Moderna Vremena Info

<< Arhiva >>