Vrlo plodna godina Elfride Matuč Mahulje

četvrtak , 04.12.2008.



Iako je planirala samo jednu, tijekom 2008. godine Elfrida Matuč Mahulja objavila je čak 3 naslova :

- "Pisanje po vodi" (latinična verzija romana pisanog u suradnji s Dušanom Gojkovim, u nakladi "Knjigomata")

- zbirka pjesama na tragu erotike "Diskrecija zajamčena" u sklopu projekta wwaow.com za Hrvatsku

- "minijature u tehnici olovke na papiru" - vlastito autoričino izdanje (kratke poetske forme i haiku pjesme), izašlo iz tiska prije par dana.

O knjizi Elfride Matuč Mahulje "minijature u tehnici olovke na papiru" rekli su :

MILKO VALENT, književnik, Zagreb: «Elfrida Matuč-Mahulja u svojoj novoj knjizi pjesama sabire sjećanje na proteklu ljepotu življenja i ljubavi gusto strukturiranim emotivnim nabojem vidljivim u gotovo u svakom stihu. To je vibrantna lirika ljubavi i egzistencije koja se danas, nažalost, rijetko piše. Bez obzira na uvodni naputak Elfridina knjiga nije za lako čitanje, prije je to knjiga za lako uranjanje u opću potresenost bića koje se uvijek iznova čudi vlastitoj brzoj prolaznosti, onoj koja nalikuje na filigranski mediteranski haiku u drugom dijelu knjige; to je knjiga stihova koja budi proteklu sunčevu svjetlost u kojoj smo nekad skandalozno znali uživati punim plućima, a i sada bismo kada bi svijet, zemlja, more, nebo, ljudi i galebovi bili susretljiviji, naklonjeniji onom čovjeku koji se ne miri sa strašću koja je postala usputna, konfekcijska, potrošna i globalno prosječna te se je tako svojom novom, mlakom ''biološkom rutinom'' pretvorila u vlastitu suprotnost. Elfridine pjesme ekonomičnim rasporedom stihova obuhvaćaju osviještenu nostalgiju; ona nije ljepljiva, sentimentalna, to je uzbudljiva nostalgija koja plijeni svojim strasnim mladim pogledom u ono jučer koje bi, kad bi bilo stvarne žudnje, moglo biti i ovo danas. Elfridin pak Otok, koji i u ovoj knjizi pjesama vibrira svoje rajske identifikacije, upućuje na gorku ali lijepu činjenicu da samo u rijetkim trenucima izvornog ljubavnog stapanja čovjek nije otok.»

ALEKSANDRA KARDUM, književnica, Split: «Jednostavno - u tvojim stihovima osjećam život, čuđenje, toplinu, zaigranost, iskrenost. Razgaljuju, miluju.»

DAVOR SUHAN, prof. Šibenik: «Knjiga slikovito «razbacana» kao i život, prepun kratkih misli – ispunjen živim bojama, slikama, mirisima, zvukovima, dojmovima i osjećajima. Pročitao sam ju u dahu. Stilski i poetski dobro uglazbljeno u podneblje i mentalitet.»



<< Arhiva >>