NOVO: Yiyun li - 'Tisuću godina molitvi' (Vuković&Runjić, 2008.)

nedjelja , 23.11.2008.


Yiyun Li
'Tisuću godina molitvi '

priče
izd. Vuković&Runjić
Preveo s engleskoga Miroslav Kirin
dimenzije: 133 x 215 mm
stranica: 192
uvez: meki šivani
Cijena 109 kn

Riječ izdavača



U deset pripovijedaka višestruko nagrađivane zbirke 'Tisuću godina molitvi', mlada američko-kineska književnica Yiyun Li raščlanjuje profiliranje ljudske sudbine na razmeđu mitologije, povijesti i kulture. Od pekinške vreve preko čikaških zalogajnica do pustih mongolskih prostranstava, 'Tisuću godina molitvi' prelijepom nas i bolno iskrenom prozom uvodi u svjetove koje doživljavamo kao tuđe i poznate u isti mah. Pripovijest Besmrtnost, dobitnica Nagrade Plimpton časopisa The Paris Review, govori o mladiću koji zahvaljujući začudnoj sličnosti diktatoru otkriva poziv besmrtnosti. U Princezi Nebraske muškarac i žena u izgnanstvu u čikaškom se restoranu prisjećaju mladoga glumca u kojeg su oboje svojedobno bili zaljubljeni. Pošto prođe vijek trajanja pak baca svjetlo na bure i oluje braka, roditeljstva i rodne identifikacije: prede priču o bračnome paru koji 28 godina skriva kćer od svijeta. Zajedno s ostalim pričama tvore čudesno prozno tkanje iz pera nezaboravne književnice.


Međunarodna nagrada Frank O'Connor
Guardianova nagradu za književni prvijenac
Nagrada PEN/ Hemingway
Kalifornijska knjižna nagrada za prozni prvijenac
U užem izboru za nagradu Orange



Deset podjednako zanimljivih priča… prožetih finim humorom i velikim razumijevanjem za likove… Zavodljiva lakoća pripovijedanja čini mučne dijelove još dirljivijima… Niti jedna od njezinih priča ne nudi jednu, jednostavnu poruku pa se stoga krajnostima u ljudskim emocijama i ponašanju bave na vjerodostojan, iznimno dojmljiv način.
Sunday Business Post

Njezino je pisanje predivno ogoljeno i suzdržano.
The Times

Yiyun pripovijeda tako samopouzdano da njezinu prozu resi draž
tradicionalnog štiva. No perspektiva iz koje piše nije nimalo staromodna! Ovakva darovitost, dalekovidnost i poštovanje pred nerješivim životnim zagonetkama čine istinski vrsnog pisca.

Michel Faber, Guardian


O autorici
Yiyun Li odrasla je u Pekingu, a u SAD se preselila 1996., gdje i danas živi. Njezina pripovijetka Besmrtnost osvojila je nagradu Plimpton za prvu proznu knjigu uglednog časopisa The Paris Review, a objavljivala je časopisima Prospect, The New Yorker i The Paris Review, te drugdje. Zbirka pripovijedaka Tisuću godina molitvi osvojila je brojne ugledne nagrade, među kojima su prestižna međunarodna nagrada Frank O'Connor za pripovijetku, nagradu PEN/Hemingway, Guardianova nagrada za najbolji prvijenac, a ušla je i u uži izbor za nagradu Orange za nove pisce. Nedavno je u izboru časopisa Granta svrstana među najbolje mlade američke prozaike.



Jednu priču iz zbirke besplatno pročitajte ovdje



<< Arhiva >>