NOVO: Nicol Ljubić - 'Zavičajni roman, ili kako je moj otac postao Nijemac' (Durieux, 2008.)

četvrtak , 20.11.2008.

Nicol Ljubić
'Zavičajni roman, ili kako je moj otac postao Nijemac'

izd. Durieux

Riječ izdavača



Ovo je priča o mladom autoelektričaru Dragi Ljubiću koji napušta Zagreb, svoj rodni grad, kako bi slobodu i sreću potražio u tuđini. Njegova odiseja ga vodi u svijet francuskog jet-seta, zagrljaje barem triju žena u putovanje širom svijeta kao tehničara Lufthanse, sve dok se ne smiri u predgrađu jednog njemačkog grada. Istovremeno se radi i o priči nagrađivanog novinara Nicola Ljubića koji zajedno sa svojim ocem, nakon gotovo pedeset godina, traga za korijenima svoje obitelji te ponovno posjećuje sve iseljeničke stanice. Možemo govoriti i o priči jednog kontinenta, nostalgičnom pogledu na staru Europu i čarobnoj priči o gostoljubivosti, prijateljstvu i ljubavi.

"Ova knjiga je od dvostrukog značaja jer se radi o dirljivoj priči o odnosu između oca i sina kao i o priči uspješne integracije koja po riječima Ljubića juniora ne mora uključivati imigrantske testove, Leitkulturu ili prisilno čitanje lektire poput Goethea.“
Die Welt

Nicol Ljubić rođen je 1971. godine. Kao sin avio-inženjera u Lufthansi odrastao je u Grčkoj, Švedskoj i Rusiji. Živi u Berlinu te piše za različite njemačke novine i časopise, između ostalog za Stern, Zeit, Tagesspiegel, Merian, Geo Saison i Brigitte. 2004. mu je kod izdavačke kuće DVA izašla knjiga Genosse Nachwuchs za koju mu je uručena Theodor Wolff nagrada.



<< Arhiva >>