Naklada OceanMore objavljuje knjigu priča Woodyja Allena

nedjelja , 02.11.2008.




Osim što je režirao i glumio u hrpi filmova Woody Allen je i uspješan pisac koji je do sada objavio zavidan broj kratkih proza, kazališnih komada, monologa, eseja i aforizama, i tek je ponešto ("Nuspojave", "Sad smo kvit", "Milo za drago") od toga bilo dostupno u hrvatskom prijevodu. Zato veseli vijest da za petnaestak dana Naklada OceanMore objavljuje Allenovu knjigu kratkih proza “Puka anarhija” ( 2007.) u kojoj Allen ostaje vjeran osjećaju svijeta kojeg je neumorno prikazivao u gotovo svim svojim filmovima.

Svi likovi njegovih kratkih proza (zbirka se sastoji od osamnaest priča) uronjeni su apsurd vremena u kojem živimo. Na bruleskan način, od sasvim monokordnog pripovijedanja do apsurdnih komičnih skečeva Allen opisuje nove načine ponašanja iznikle iz novog načina života čovjeka 21. stoljeća. Ništa kao tjeskoba ne može dati bolji opis realnosti. Kad tome dodamo sklonost izrugivanju svodeći stvari na apsurd i začuđujuću imaginaciju autora dobijamo stvarnu sliku današnjeg vremena. Vremena u kojem snobizam i najrazličitije neuroze rastaču svaki Allenov lik, koji pak uvijek ponovo nastoji složiti svoju sliku svijeta.

Allen nastoji ismijati naše male egzistencije koje neprestano napuhujemo umišljanjem o vlastitoj važnosti. Nekoliko mu je riječi dovoljno da uhvati takve apsurdne i besmislene situacije, piše kao što i snima filmove: želi uznemiriti naizgled prostim životnim situacijama, izmišlja i zabavlja stvarajući pomaknuti svijet u kojem nije preporučljivo sasvim se izgubiti.

Ukratko, “Puka anarhija” Woody Allena prepuna je analogija, igre riječi i referenci na Euripida, Kanta i Nietzchea, naravno usmjerena protiv svih vrsta indoktrinacija.



Izvor: Moderna Vremena Info


<< Arhiva >>