John Lloyd & John Mitchinson - 'Knjiga općeg neznanja' (Naklada Ljevak, 2008.)

nedjelja , 27.07.2008.

Nova knjiga iz edicije 'Bookmarker' Naklade Ljevak :



John Lloyd & John Mitchinson:
'KNJIGA OPĆEG NEZNANJA'

Područje: publicistika
Biblioteka: Biblioteka Bookmarker
Izdavač: Naklada LJEVAK
Broj stranica: 295
Format: 14x21 cm
Uvez: meki
Cijena: 129,00 kn


PREDGOVOR IZ PERA STEPHENA FRYA
i četiri riječi iz pera ALANA DAVIESA

Sveobuhvatan i neugodno porazan pregled svih iskrivljenih predodžaba, grešaka i pogrešno shvaćenih stvari u "općem znanju", knjiga zbog koje ćete se upitati zašto se čovjek uopće trudi ići u školu.
Držite li i dalje da je Henrik VIII. imao šest supruga, da Zemlja ima samo jedan mjesec, da je Mount Everest najviša planina na svijetu, onda vam je ova knjiga prijeko potrebna. I to hitno. 'Knjiga općeg neznanja' baca posve novo svjetlo na pitanje koje veći dio povijesti silno zaokuplja filozofe, učenjake i muškarce u gostionicama i kafićima: što je istina, a što je potpuna besmislica? Zato, čitajući ovu knjigu možete provjeriti i poboljšati svoje znanje.

Henrik VIII. imao je samo dvije supruge.
Zemlja ima sedam mjeseca.
Svi ljudi imaju po četiri nosnice.
Parni stroj izumili su stari Grci.
Bangkok nije prijestolnica Tajlanda.
Svisci su usmrtili više od milijardu ljudi.
Plavetni kit ne može progutati ništa veće od grejpfruta.
U Sunčevu sustavu postoji 80.000 planeta.
Svjetlo je nevidljivo.

SVE ŠTO MISLITE DA ZNATE
ZAPRAVO JE POGREŠNO

Izvadak iz knjige
Nekako se uglavnom smatra da čovječanstvo u biti razumije način funkcioniranja svijeta. Dakako, pritom se ne misli na vas ili mene, nego možda na "znanstvenike" ili "stručnjake". Nažalost, to nije točno. Prema riječima Thomasa Edisona, čovjeka koji nije izumio električnu žarulju: "Ni o čemu ne znamo ni milijunti dio jednog postotka".
Ova je knjiga namijenjena osobama koje znaju da ne znaju osobito mnogo. U njoj donosimo stotine činjenica koje prosječan čovjek ne zna. No time nismo zagrebli čak ni površinu čovjekova neznanja, jer riječ je o pitanjima koja imaju odgovore. Uistinu zanimljiva pitanja uopće nisu takva. Što je život? Nitko nema pojma. Što je svjetlo? Ili ljubav? Ili smijeh?
Iako vam to u školi neće reći, jer se radi o strogo čuvanoj tajni, nitko nema ni blagu predodžbu o tome što je sila teža. Isto vrijedi i za svijest, elektricitet i viruse. Ne znamo zašto postoji nešto, a ne ništa, a ne znamo ni kako je, i zašto, nastao svemir. Što je još gore, čini se da nedostaje 96% svemira. Svijet nije čvrst i pun, nego se sastoji od praznog prostora i energije. No nitko ne zna što je energija, a neki već nagađaju da praznina zapravo uopće ne postoji.





<< Arhiva >>