'Mačka u visokom društvu'

utorak , 19.02.2008.



Književna tribina "Mačka u visokom društvu" posvećena Irini Aleksander održat će se u četvrtak s početkom u 20 sati u književnom klubu Booksa.

Književna tribina "Mačka u visokom društvu" posvećena je velikoj svjetskoj dami Irini Aleksander, Ruskinji tajnovite prošlosti koja je jedno vrijeme živjela u Zagrebu te vodila posljednji literarni salon u Đorđićevoj ulici.
Popularna Iročka, prijateljica Krleže i drugih istaknutih hrvatskih i svjetskih intelektualaca, spisateljica, glumica, scenaristica i prije svega svjetska dama iza sebe je ostavila brojne kontroverze i tajnom obavijene dijelove svoje biografije.

Iako na književnoj tribini nećemo odgovoriti na pitanje je li Irina Aleksander bila ruska špijunka, naši gosti će se potruditi predstaviti različite aspekte njezinog života od filma, preko književnosti, prijateljestava s velikim imenima 20. stoljeća (kao što su Henry Miller, Evgenij Zamjatin te Tito), do njezinog prisustva u tekstovima književnika kao što su Vladimir Nabokov i Anais Nin.

Nakon uvodnih ulomaka iz filma 'Irina' Željka Senečića o Irini će govoriti njezin nećak Ivan Mirnić, Velimir Visković, Nikica Gilić, Ingrid Šafranek, Slavica Jakobović te Irena Lukšić.

Ako već niste, do početka tribine možete pročitati Irinine memoare "Svi životi jedne ljubavi", te zbirku tekstova i dokumenata koji predstavljaju njezina razmišljanja i život pod nazivom "Samo činjenice, molim!" i uključiti se u razgovor ili jednostavno doći i saznati tko je žena koja je od svog rođenja u Rusiji 1900. i smrti u Genevi 2002. prokrastarila cijeli svijet i zaista bila na pravim mjestima u pravo vrijeme.



Izvor : Knjizevnost.org

<< Arhiva >>