Priče iz bečke kuhinje

srijeda , 22.12.2004.


U ove blagdanske dane u Nakladi Meandar izašla je vrijedna knjiga autora Borisa Perića.
PRIČE IZ BEČKE KUHINJE knjiga je književnih tekstova posvećenih bečkoj kuhinji, njenim mitovima i legendama obogaćena nizom autentičnih recepata koja pruža solidan uvid u taj zanimljiv segment srednjeeuropskoga kulinarskog identiteta.
Bečka kuhinja jedina je kuhinja na svijetu koja je ime dobila prema gradu, a ne prema regiji, naciji ili zemlji, a specifična je i po tome što je većinu jela “uvezla” iz drugih dijelova Europe i Azije, što je čini živopisnijom i zanimljivijom za svakog čitatelja s gurmanskim prohtjevima, ali i etno-sociološkim interesima. U dunavskoj metropoli spomenuta jela, kao što su “tafelspitz", kuglof, bečki gulaš, Sacher-torta ili planetarno popularni bečki odrezak, dobila su s vremenom svoj jedinstven “štih", koji uživaju i danas, a mnoga se - u izvornom ili modificiranom obliku - mogu pronaći i u kuharicama i jelovnicima diljem bivše Austrougarske monarhije, pa tako i u Hrvatskoj.
Uz tradicionalna jela i povijest njihova nastanka, knjiga daje i cjelovit prikaz razvoja poznatih bečkih kavana, te u svijetu jedinstvenog bečkog gradskog vinarstva.

O autoru:


Boris Perić, prozni pisac i prevoditelj, rodjen je 25. svibnja 1966. u Varaždinu. Završio je germanistiku i filozofiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Preveo je s njemačkog i na njemački jezik čitav niz autora medju kojima su: Jaroschka, Loidolt, Spyri, Roth, Bernhard, Dorrie, Guardini, Hesse, Schulze, von Sacher-Masoch, Schnitzler).
Objavio je: Sezona stakla, priče, Zagreb, 1993; Heartland, duge priče, Zagreb, 1995; Quatro stagioni, priče, zajedno s Z. Ferićem, M. Kiš i Z. Mlinarcem, Zagreb, 1998; Groblje bezimenih, priče, Zagreb, 2003.

<< Arhiva >>