Raspušten ritam

ponedjeljak , 13.09.2004.

Novo izdanje Hrvatskog filološkog društva Raspušten ritam - antologija pjesništva brazilskog modernizma, sastavio je i popratnim tekstovima opremio Nikica Talan, a o knjizi urednica izdanja Irena Lukšić kaže slijedeće :


Modernistički pokret u Brazilu započeo je 1922. godine kao manifestacija pobune protiv parnasovske „dekadencije“, artizma i hermetičnosti književnog izraza. Započeo je u Sao Paolu i ubrzo se proširio po cijeloj zemlji. Grupa umjetnika, koja je započela pobunu protiv fascinacije europskim pokretima i pojavama, zagovarala je povratak domaćoj tradiciji, idejama, povijesti i „prirodnome jeziku“, tražila oblikovanje izvornog nacionalnog izraza i poštovanje regionalnih kultura. Međutim, u toj borbi za izvornost došla su do izražaja različita viđenja problema „tradicije“ i „individualnog talenta“ te su sudionici pokreta ubrzo formirali više frakcija i sastavili više programa „nove umjetnosti“. Frakcije su u svome djelovanju dolazile u sukob i tako istodobno i poticale i kočile razvitak brazilske književnosti.
Nikica Talan (1959.), ugledni hrvatski stručnjak za književnosti portugalskog jezičkog izraza, sastavio je antologiju najznačajnijih pjesničkih pojava moderne brazilske književnosti i uputio na kulturološke obrise epohe u kojoj se odvijala borba za brazilski modernizam. Knjiga se sastoji od opširnoga uvoda kojim se čitatelj upućuje na osnovne značajke brazilske književnosti novijega vremena te sadržaj modernističke reforme u prvoj polovici XX. stoljeća. Ovu sintetsku panoramu ilustriraju pjesme najznačajnijih pojava brazilskog pjesništva – stihovi M. Bandeire, G. de Almeida, M. de Picchia, R. de Carvalha, C. Ricarda, J. de Lime, T. de Silveire i drugih pjesnika. Njihove su pjesme popraćene opširnim bio-bibliografskim bilješkama.
Raspušten ritam antologija je ponajboljih pjesničkih ostvarenja suvremene brazilske književnosti. Knjiga upoznaje hrvatskoga čitatelja sa slabo poznatom literaturom, sa slikovitošću i razigranošću izraza koji europska tradicija nije njegovala u tzv. visokoj književnosti te, dakako, s problemima koji su univerzalni ali viđeni na drukčiji način. Ova atraktivna i egzotična knjiga namijenjena je podjednako stručnim krugovima i širokome čitateljstvu, jer nudi bogatstvo umjetničkog, idejnog i društveno-političkog kompleksa jedne daleke a opet bliske zemlje.

<< Arhiva >>