Promocija Jergovićeve " Historijske čitanke 2 "

subota , 11.09.2004.

Svršetkom sezone godišnjih odmora Profil Megastore otpočinje novu sezonu promocija, tribina i predstavljanja novih književnih izdanja. Čast da otvori sezonu ima jedan od najproduktivnijih i najkvalitetnijih domaćih pisaca - Miljenko Jergović.
Tako u srijedu 15.rujna u 19:30 u caffe baru Profil Megastorea imate priliku prisustvovati predstavljanju već druge po redu ovogodišnje Jergovićeve knjige!

Kratko nakon što je objavio zbirku priča Inšallah Madona, inšallah, Miljenko Jergović štovatelje svoga djela razveselio je i drugim djelom svoje Historijske čitanke, koja je upravo iz tiska izašla u izdanju Naklade Zoro, a o kojoj će na predstavljanju (da ponovimo, srijeda 19:30 u caffe baru Profil Megastorea) govoriti :
Zoran Filipović, Davor Šišović i sam autor Miljenko Jergović, dok će happening voditi Ivica Prtenjača.

O svojoj knjizi Historijska čitanka 2 autor Miljenko Jergović zbori slijedeće :


"HISTORIJSKA ČITANKA nije ni historija, ni fikcija, nego je popis onoga što još uvijek postoji kao inventar jedne posve subjektivne povijesti grada, zemlje i vremena. Kao i svaki popis, tako bi i ovaj trebao težiti preciznosti. On ništa ne uljepšava, ne obrađuje i ne osmišljava, nego nabraja, sve dok ima što nabrajati. U njemu ima ponavljanja, i onih emocija kojih bi se sramila svaka ozbiljna priča o vremenu, ali ih se ne srame porodični albumi s fotografijama. HISTORIJSKA ČITANKA zapravo je porodični album jer se čovjek uvijek familijazira s ljudima u vremenu koje je prošlo i koje si želi objasniti.
S ovom knjigom dovršava se Historijska čitanka, projekt-kolumna započeta na stranicama sarajevskog magazina Dani, ubrzo nakon završetka rata. Bilježio sam činjenice vlastitog sjećanja, predmete, situacije i događaje koji su pratili svakodnevicu posljednja dva desetljeća Jugoslavije i socijalizma. Pritom je, naravno, važno da se središte moga svijeta širilo od Mejtaša, preko općine Centar, Sarajeva, Bosne i Hercegovine...Da sam živio drugdje, moja bi priča u detaljima, a možda i u cjelini, bila drukčija."
Miljenko Jergović

<< Arhiva >>