Novi Mlakić i Tomić u izdanju VBZ-a

petak , 03.09.2004.

Zagrebački VBZ na police naših knjižara nedavno je izložio dvije nove knjige tiražnih domaćih pisaca : Josipa Mlakića i Ante Tomića.
U oba slučaja radi se o izborima iz njihove kratkometražne proze, namijenjenima književnom tržištu BiH, ali te knjige predstavljaju dobru priliku i domaćim knjigoljupcima - da obnove gradivo.

U nastavku saznajte nešto više o Mlakićevom Ponoćno sivom i Tomićevom Velikom šopingu.


Gledan sa sigurne udaljenosti – bez obzira mjerimo li je kilometrima ili godinama – rat se doima kao bogato producirani pirotehnički spektakl. Josip Mlakić već godinama se trsi uvjeriti svoje čitatelje da ispred ili iza svake zaglušujuće detonacije i jezovitog bljeska stoji niskobudžetni kammerspiel, da svaki rat zapravo i nije ništa drugo doli zbroj tisuća vrlo komornih drama. Također, on vrlo dobro zna da konačnim polaganjem oružja i potpisivanjem iznuđenoga mira ni jedna vojna ne može prestati. Rat traje sve dok žive protagonisti i posljednjega kammerspiela, pa i dulje: dokle god živi uspomena na njih.

Nakon nagrađivanog romana ''Živi i mrtvi'', V.B.Z s ponosom predstavlja izbor iz Mlakićeva pripovjedačkog opusa.
Ponoćno sivo može se čitati i kao neka vrsta osjetilnoga vodiča kroz iskustvo rata, knjiga koja će vam otkriti do jučer nezamislive boje, mirise, okuse i zvukove. Premda na prvi pogled sudržan, odmjeren, pa čak i distanciran pripovjedač, Mlakić raspolaže uistinu rijetkim darom da već nakon prvih nekoliko redaka zarobi čitatelja i uroni ga u svoj svijet gotovo opipljive tjeskobe. Varate se ako mislite da iz Mlakićeva kozmosa možete izaći nakon što sklopite korice ove knjige. Njegovi demoni dovijeka će ostati podstanarima i u vašemu duhu.




Prije samo par godina bosanska je čitalačka publika skoro stidljivo i šapatom zapitkivala: ''Ko je taj Tomić koji piše onako duhovitu prozu, koja na svaki način korespondira s onim što smo u Bosni i Hercegovini (pogotovo u Hercegovini, reklo bi se, jer svijet Tomićevih junaka velikim dijelom dolazi odatle, bilo mentalitetski, bilo fizički ) živjeli, gledali i slušali sve ove godine''. Sada im sve to stiže i u pisanom obliku – začinjeno humorom i introspekcijom – od Ante Tomića, pisca za kojeg se više nitko tko čita ne pita tko je.

Nakon uspjeha njegovih romana u Hrvatskoj i velikog interesa za njih u BiH, pojavljuje se i njegovo prvo bosansko izdanje. Knjiga kratkih priča Veliki šoping je zbirka u kojoj su tri priče nove i dosada neobjavljene, dok su ostale zbir njegovih urbanih slika vremena koje po malo čemu možemo zvati urbanim. No, on je prvenstveno humorom kao osnovnom ''kartom'' svoga pisanja, već ''sjeo'' bosanskim čitaocima koji će moći uživati u Velikom šopingu, knjizi koja donosi svježeg Tomića, pisca čija se blizina Bosni očituje u svakom ispisanom retku.

<< Arhiva >>