Klub mladih IDS-a Liburnije

ponedjeljak, 27.04.2009.

Sastanak KM

U srijedu, 29.04.2009 u stranačkim prostorijama u Opatiji s početkom u 19.00 h održat će se sastanak Kluba mladih IDS-a Liburnije.

Nakon kratkog dogovora oko održavanja izvještajne skupštine i skupa povodom 5. obljetnice osnutka KM članovi će dijeliti informativne letke za izbore povodom akcije "Ovaj put biram ja".

- 12:06 - Komentari (0) - Isprintaj - #

petak, 24.04.2009.

Održan okrugli stol „Mladi i lokalni izbori 09“

PAZIN - Sinoć je u pazinskom Spomen domu održan okrugli stol na temu „Mladi i lokalni izbori“. Okrugli stol organiziran je u sklopu kampanje „Ovaj put ja biram“ u organizaciji Kluba mladih IDS-a čiji je cilj informirati , educirati i potaknuti mlade da izađu na lokalne i regionalne izbore.

Tema okruglog stola bila je saznati i definirati potrebe mladih na lokalnim izborima, participacija mladih u radu stranaka i društvenoj zajednici te pokušati dokučitii razlog njihovog (ne)izlaska na izbore.

Poziv za okrugli stol bio je upućen svim pomlacima političkih stranaka u Istarskoj županiji, udrugama mladih Istarske županije kao i studentskim udrugama.

Okruglom stolu su prisustvovali Zvonimir Čoga (predsjednik Mladeži HDZ-a IŽ-e), Marin Grgeta (predsjednik KM IDS-a), Vedran Ivančić (predsjednik Istarske studentske unije ) i Denis Sgagliardi (predsjednik Udruge ZUM), dok je raspravu je moderirao Luka Glušac iz KM IDS-a.

Predstavnici Foruma mladih SDP-a i HNS-a su se ispričali i nisu mogli sudjelovati zbog obaveza.

- Osnovni problem zbog male participacije mladih u političkim procesima je needuciranost mladih o političkim procesima i njihova percepcija politike kao nešto pokvareno i prljavo. Problem se može riješiti jedino jačim uključivanjem predmeta te problematike u programe nastave u osnovne i srednje škole, istaknuo je Grgeta.

- To ako mladi ne glasaju, ne znači da politika nema utjecaja na njih, dapače, i dalje presudno utječe na njihove živote, ali bez njih kao aktivnih sudionika tog procesa, zaključio je Čoga.

Na kraju rasprave mladi su donijeli zajednički zaključak da za iduće izbore treba pokrenuti zajedničku kampanju za poticanje mladih da izađu na izbore, te da je na njima, mladima uključenim u političke procese, da konstatno rade sa mladima na razbijanju negativne percepcije politike i na njihovom aktivnom uključenju u društvene procese.

- 11:07 - Komentari (0) - Isprintaj - #

utorak, 21.04.2009.

Sastanak

Sljedeći sastanak Kluba mladih IDS-a Liburnije održat će se u srijedu, 22.04.2009 u stranačkim prostorijama u Opatiji s početkom u 20.00 h.

Teme sastanka su organizacija skupa povodom pete obljetnice osnutka KM IDS-a Liburnije, akcija "Ovaj put biram ja", predizborne aktivnosti i rasprava oko organizacije igara za mlade.

- 09:07 - Komentari (0) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 20.04.2009.

Održana je press konferencija opatijskog ogranka KM IDS-a Liburnije

U subotu, 18.04.2009 održana je tiskovna konferencija opatijskog ogranka Kluba mladih IDS-a Liburnije kojoj su prisustvovali kandidati s liste IDS-a za Gradsko vijeće Grada Opatije, Adrijana Aničić, Korana Kraguljac i Andrej Pošćić.
Na tiskovnoj konferenciji naglašeno je da se kriteriji dodjeljivanja stanova prema modelu POS moraju prilagoditi kako bi mlade obitelji bile u mogućnosti ostajati u Opatiji, a ne kao što je sad slučaj moraju svoje stambeno pitanje riješavati van Opatije.
Također je predstavljen program i smjernice za povratak noćnog života u Opatiju te programi obrazovne politike i sporta.

Članak iz Novog lista možete pogledati klikom na sliku:

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

- 09:54 - Komentari (0) - Isprintaj - #

nedjelja, 19.04.2009.

Klub mladih IDS-a pokreće edukativnu kampanju "Ovaj put biram ja"

Klub mladih IDS-a počinje edukacijsku političku pretkampanju za sve mlade pod nazivom „Ovaj put ja biram“, najavili su na konferenciji za novinstvo u sjedištu IDS-a predsjednik Kluba mladih IDS-a Marin Grgeta, Duško Kišberi glavni tajnik Kluba mladih IDS-a, Luka Glušac predsjednik Kluba mladih IDS-a Puljštine i te Hana Fornazar tajnica mladih IDS-a Pula.

- Glasanje na izborima je prvi važan korak u uključivanju mladih u politički i izborni proces. Uspjeh naše akcije mjerit će se povećanjem odaziva mladih na lokalne izbore u svibnju. Osnovni cilj pretkampanje „Ovaj put ja biram“ je educiranje mladih o izbornom procesu i poticanje mladih da se u njega aktivno uključe. Ukoliko se mladi ne uključe u donošenje političkih odluka, to ne znači da se te odluke neće donijeti, nego da će ih netko donoditi umjesto njih, izjavio je predsjednik Kluba mladih IDS-a Marin Grgeta .

- Svjedoci smo sve veće apatije birača, a naročito kod mladih i toj glavni razlog zbog kojeg pokrećemo ovu kampanju. Jedna od osnovnih atributa demokracije je vladavina većine. Na prošlim lokalnim izborima izašlo samo 22% od ukupnog broja upisanih birača mlađih od 30 godina. Smatramo da je jedan od razloga nezainteresiranosti mladih birača neinformiranost i neupućenost u politički proces, rekao je Kišberi .

- Kampanja je namjenja prvenstveno mladim biračima, onima koji prvi put biraju ali svima onima koji bi željeli saznati nešto više o izbornom procesu, pravima birača te o novinama u načinu izbora jer na ovim izborima se po prvi put kandidati za izvršna tijela, načelnici, gradonačelnici i župani biraju nešposredno. Na mapama koje ćemo djeliti prikazane su i opisane razine vlasti u Istri, a koje se biraju na ovim izborima, a uz njih djelit ćemo kalendar kao podsjetnik na sam dan održavanja te kemijsku olovku kao simbolično sredstvo s kojim mladi mogu izraziti svoju volju na izborima zaokruživanjem broja stranke za koju žele glasati, izvijestio je tajnik Kluba mladih IDS-a Duško Kišberi.

S obzirom na to da je ovaj projekt nadstranački i ima za cilj opće dobro -povećati izlazak mladih na izbore, Klub mladih IDS-a dobio je potporu projektu organizacija mladih i studenata u Istarskoj županiji, kao što su Studentski multimedijalni centar, Centar za mlade, Studentski zbor Sveučilišta „Jurja Dobrile“, ali i Mreže mladih Hrvatske te drugih, rekao je Grgeta.
- Početak kampanje zakazan je za 11. travnja u 10 sati na križanju Ciscuttijeve i Flanatičke ulice kod fontane, a počinje postavljanjem info pointa i uličnom akcijom s breakerima i bubnjevima, gdje će članovi Kluba mladih IDS-a dijeliti izborne mape, kalendar i kemijsku olovku mlađima od 30 godina, najavio je Luka Glušac.

- Izborne mape će se dijeliti po svim podružnicama Kluba mladih po Istri i Liburniji u razdoblju od 11. do 25. Travnja, kada završava pretkampanja „Ovaj put ja biram“. Ukupno ćemo ciljano podijeliti 10 tisuća mapa, kalendara i kemijskih olovki. Nakon ulične akcije program se nastavlja navečer u prostorijama MC Student u multimedijalnom centru Karlo Rojc, javnom tribinom „Mladi i lokalni izbori“ na koju su pozvani da dođu mladi iz cijele Istre. Na javnoj tribini predavanje će održatiMarin Grgeta i Duško Kišberi koji su po struci diplomirani politolozi, te će predstaviti koga, zašto i kako biramo na ovim lokalnim izborima na kojima se prvi put neposredno biraju načelnici, gradonačelnici i župan. Također odgovarat će na upite mladih i na taj način dodatno ih educirati, pojašnjava Glušac.

- Info point u Puli raditi će svaki dan osim nedjelje i praznike u vremenu od 10 do 13 sati. Nalazit će se na križanju Ciscuttijeve i Flanatičke ulice kod fontane, izvjestila je Hana Fornazar.

U srijedu 15. travnja, u Pazinu u 19 sati održava se okrugli stol gdje su sudionici predsjednici županijskih organizacija pomladaka političkih stranaka, udruga mladih Istarske županije i studentskih udruga. Tema okruglog stola je „Mladi i lokalni izbori“. Cilj nam je definirati probleme mladih u svim slojevima društva i te informacije koristiti za politiku za mlade, rekla je Hana Fonrazar.
Javne tribine održat će se i u Poreču, Vodnjanu, Rovinju, Umagu, Pazinu, Vrsaru, Labinu i Opatiji gdje će educirani timovi Kluba mladih IDS-a predstavljati koga, zašto i kako biramo na ovim lokalnim izborima.

- 09:52 - Komentari (0) - Isprintaj - #

srijeda, 15.04.2009.

Potpisan sporazum o partnerstvu mladih IDS-a i Mreže mladih Hrvatske

Klub mladih IDS-a i Mreža mladih Hrvatske nevladina, krovna nacionalna organizacija mladih, potpisali su danas u sjedištu IDS-a Sporazum o partnerstvu i suradnji. Sporazum su potpisali Marin Grgeta u ime Klub mladih IDS-a te Emina Bužinkić u ime Mreže mladih.

Klub mladih IDS-a i Mreža mladih Hrvatske nevladina, krovna nacionalna organizacija mladih, potpisali su danas u sjedištu IDS-a Sporazum o partnerstvu i suradnji. Sporazum su potpisali Marin Grgeta u ime Klub mladih IDS-a te Emina Bužinkić u ime Mreže mladih.

- Mreža mladih Hrvatske je krovna organizacija mladih, nacionalno vijeće mladih, registrirana je kao savez nevladinih organizacija koja okuplja nacionalne i lokalne organizacije mladih i za mlade. Unutar mreže postoji i posebna koordinacija Mreže mladih Hrvatske i pomladaka parlamentarnih politčkih stranaka, u koju se uključuje i Klub mladih IDS-a, izjavila je Emina Bužinkić predsjednica Mreže mladih Hrvatske i naglasila kako je to važno za razvoj sektora mladih u Istri.

Partnerstvo za cilj ima utjecati na lokalnu i županijsku politiku mladih da budu dostupne i učinkovite. Sporazumom Mreža mladih se obvezuje organizirati forum za diskusiju o razvoju politike za mlade na nacionalnoj i lokalnim razinama sa pomladcima parlamentarnih političkih stranaka te konzultirati se sa pomlatkom u zagovaranju provedbe politike za mlade.

- Potpisivanje Sporazuma o partnerstvu s Mrežom mladih Hrvatske predstavlja značajan korak u političkom djelovanju Kluba mladih IDS-a, kao sve bitnijeg faktora na poltičkoj sceni. Politika za mlade najznačajniji je pravac djelovanja Kluba mladih IDS-a, a najvažnija točka našeg izbornog programa je osnivanje Upravnog odjela za mlade pri Istarskoj županiji. To će biti put kojim ćemo profilirati mlade kao poltički subjekt. Naša preporuka uglavnom prema gradovima u Istri bit će da krenu tim putem i naprave i u svojim sredinama odjele, ili zaduže ljude za osmišljanje i provedbu politike za mlade, izjavio je na konferenciji za novinstvo Marin Grgeta predsjednik Kluba mladih IDS-a.

Klub mladih IDS Sporazumom se obvezuje promicati prava i interese mladih u svom radu i javnim istupima, aktivno sudjelovati u procesu zagovaranja provedbe politike za mlade na nacionalnoj i lokalnim razinama zajedno sa Mrežom i drugim pomladcima parlamentarnih političkih stranaka aktivnih u zajedničkoj koordinaciji

Sastanci Koordinacije Mreže mladih Hrvatske i pomladaka parlamentarnih političkih stranaka održavat će se najmanje 4 puta godišnje.

Sporazumom o partnerstvu utvrđuje se da će se poštivati načela dvosmjerne komunikacije i načelo partnerstva.

- 09:36 - Komentari (0) - Isprintaj - #

utorak, 14.04.2009.

Sastanak

U srijedu, 15.04.2009 s početkom u 20.30 h održat će se sastanak Kluba mladih IDS-a Liburnije u stranačkim prostorijama u Opatiji.

Dnevni red:
- Predkampanja KM IDS-a Liburnije
- Dogovor oko organizacije nove akcije
- Dogovor oko prikupljanja potpisa za kandidate za gradonačelnika i načelnike
- Dogovor oko organizacije skupa povodom pete obljetnice osnutka KM IDS-a Liburnije
- Rasprava o lokalnim izborima

- 13:36 - Komentari (0) - Isprintaj - #