Klik - Po Europama

subota, 17.04.2021.

Triput naje'nput!

Došla je na red i obećana pričica o granicama država, čak njih tri odjednom, u blizini Bratislave.
[P.S. Čak i danas, u 2021. godini, uz taj izletić na južnu periferiju Bratislave vezujem neku čudnu, vibrantnu, energetski bremenitu emociju koju sam osjećao. I rado bih ga ponovio!]


U blizini bivšeg cestovnog graničnog prijelaza iz Mađarske u (Čeho)Slovačku, Rajka, nalazi se usred polja (!) točka u kojoj se ("katastarski") dodiruju tri države, Slovačka, Mađarska i Austrija.
Koristio sam se GoogleMaps-om kako bih to pokazao u 3D varijanti.


Do kada je između "Istoka i Zapada" tamo postojala stroga "Željezna zavjesa", kao pojam striktne fizičke, ali i "grde" političke linije razdvajanja, ne znam, ali izgleda da je skoro istovremenim stupanjem svih triju država u "Schengenski krug" krajem 2007. svaka fizička prepreka postala suvišnom.
Akt "oslobođenja" od prepreka ponukao je za sobom umjetničke duše svih triju država da stvore park simboličnih skulptura na tom "vrlo konkretnom" prostoru tada već labavo obilježene tromeđe.


Obližnje zgrade "starog" graničnog prijelaza "Rajka" potpuno su izgubile funkciju i pretvorene su u svojevrstan "spomenik" krutim i nepopustljivim carinskim i pograničnim policijskim kontrolama "Nekog drugog vremena".
Osjećaj kojeg predaju razvaljene rampe, betonski blokovi i razbijena stakla toliko je neugodan, da sam, ostavljajući auto na pustom "bivšem" parkingu, stalno strepio "da ga više neću vidjeti".


Tisućusedamsto metara dalje, poluasfaltiranim putem preko nadvožnjaka nad dodirom mađarske i slovačke autoceste... s novim "komercijalnim", parkirnim, restoranskim i inim sadržajima... dolazi se do blage uzvisine usred više-manje obrađenih polja gdje je oko tromeđe porazmješten nekonvencionalan park skulpturâ.


Skulptura ima svakakvih i po oblicima i po korištenom materijalu... uglavnom sve nekako "naginju" trokutnoj simbolici. Pri čemu je, ponegdje, na tim stiliziranim trostranim piramidama ili prizmama uklesano S za slovačku, M za mađarsku i A za Austrijsku stranicu...


A neke su i svojom simbolikom izbavljenja iz "bodljikave žice" emotivno popratile pad "Željezne zavjese", nestanak policijskih patrola sa psima... te, valjda, osobnog osjećaja teroriziranosti...


Nešto što je do nedavno bila točka "strogoće i ... sustava", postalo je mjesto mira, tišine, umjetničkih ekspresija i uzoranih polja. I jedva ostvariv pogled na Bratislavu u daljini, petnaestak kilometara na sjever.


A na putu natrag do parkirališta (Hoću li "naći" auto!? - pitah se) po kojoj su nekad vjerojatno itekako jurcali patrolni džipovi, kratka kombinacija bijelih linija, morseovo slovo "K", daje namjernicima ideju... lijevo Slovačka, desno Mađarska, ma što to kome sada značilo.

[Rajka - Tromeđa Slovačke, Mađarske i Austrije - travanj 2010.]
Prvi put objavljeno u prosincu 2017.
Nastavit će se...

© • 17.04.2021. u 09:53 • Komentari (12) #



<< Arhiva >>


gp.zagrebancije@gmail.com