Klik - Po Europama

petak, 16.04.2021.

Apolon na Dunavu

Danas je na redu bliži pogled na ljepotana koji se izležava preko Dunava, malo nizvodno od centra Bratislave. Taj, tzv. Apollo-most vrijedilo je prijeći "nanoge".


Već spomenuh kako mu ime ne potječe od fascinacije lijepom konstrukcijom (za koju je dobio neku prestižnu titulu tipa "Most godine"... te neke 2005. kad je postavljen), nego po nekoj naftnoj kompaniji koja ga je, rekao bih, financirala.
I kvart u kojem je izgrađen sav je nekako "fensi"... Po ovoj češerolikoj zgradi načas imaginirah da sam u Londonu. Gdje nisam nažalost bio godinama pa možda loše procjenjujem dimenzije i oblik slične zgrade - očitog uzora.


Most je sâv u sivoplavim tonovima, a prilaz pješacima i biciklistima je na obje strane rijeke izveden dvjema komotnim spiralama.


Ne znam je li dotičan kvart "na zlu glasu", ali malo me iznenadilo kako se toleriralo vandaliziranje njegovog lifta za "starije i nemoćnije" te stvarno loše stanje automata za prodaju voznih karata lokalnog autobusnog prometa, na njegovoj stanici na mostu.
Zapišano, presprejano, prljavo... nakratko je zasjenilo dojam mosta u cjelini.


A on je, barem meni, iznimno oku ugodan...!


Lijep pogled prema Bratislavi spojio je vidikovac UFO-mosta (1800 metara uzvodnije) s gradom na brdu!
Svojevremeno sam ovu fotku objavio na nekom foto-portalu sa "svemirskim" nazivom koji se stalno latentno nametao: "Apollo's calling UFO"


Iako je most zapravo pješacima "izvan ruke" i dio je izravne južne cestovne poveznice prema 15 km udaljenoj Mađarskoj, na mostu je osim nas bilo, začudo, dosta prolaznika i biciklista.


I za kraj, kako sam bio obećao, prilažem "arhivsku" fotografiju postavljanja Apollo-mosta na njegove stupove. Zbilo se to 2004. godine nakon što se kompletan most godinu dana sklapao na lijevoj obali Dunava - tada su ga "jednostavno" zarotirali preko rijeke na njegov usred-riječni stup-nosač... "grozdom" plovila (vidljivima na lijevoj strani fotografije).
Ne znam je li to presedan u gradnji, ali ta rotacija bila je, neosporno, doživljaj. "Sad ga nema, a za dva-tri (-pet) sati... most je preko...!".

[Zahvaljujem CC-autorizaciji fotografa Bratislavcan85 koja mi je omogućila objavu ove (tuđe) fotke!]

[Most Apollo - Bratislava - travanj 2010.]
Prvi put objavljeno u prosincu 2017.
Nastavit će se...

© • 16.04.2021. u 09:32 • Komentari (10) #



<< Arhiva >>


gp.zagrebancije@gmail.com