Klik - Po Europama

ponedjeljak, 12.04.2021.

I Čumil i paparazzo!

Iako Bratislava ima sigurno nekoliko "must see" punktova, nisam ni jednog unaprijed po nekom / nečijem naputku tražio. Kako su naišli... dobro su naišli.


Već spomenuti, uočeni spomenik s Davidovom zvijezdom pokazao se kompleksnijim od neke uobičajene, a ovdje pomalo zbrčkane "statue"... Na povelikom zidu prekrivenom uglačanim crnim mramorom i "ugraviranom" silhuetom raskošne zgrade ogleda se omalen trg na kojem je do šezdesetih godina postojala židovska sinagoga točno-tog oblika. Ne mogoh shvatiti što joj se desilo, jer na slovačkom jeziku rekoše (u prijevodu) "srušena", a u engleskoj verziji na židovskim oficijelnim web-stranicama: "destroyed", što mi djeluje malo opakije.
Uglavnom, budući da se taj kompleks tretira kao memorijal na žrtve holokausta, čini se da povremeno i privremeno na tom trgiću erektiraju cijevnu konstrukciju (skelu) koja s pokrovom od "printanih" cerada vjerno reminiscira "realni volumen" tog srušenog objekta!


Malo vedriju notu (od ovoga) urbanoj ornamentici daje i vjerojatno najpoznatija "odapeta" ulična skulptura "kanalizacijskog radnika" Čumila (hvala Luki...!), koji upravo izlazi / viri iz podzemlja kroz "šaht".
To je, vidim, mnogima nezaobilazno mjesto naslikavanja i prigodne zafrkancije.


Dodirivanju njegove simpatične pojave teško je odoljeti. Pogotovo što vršak njegove zaštitne kacige (neke) podsjeća na zvonce za dozivanje recepcionera na pultu hotela.


Na jednom od prostranijih trgova, ne znam je li baš "glavni", postavljena je uz standardnu klupu i statua Napoleona (neki kažu Napoleonovog vojnika) pa se na klupi izredavaju "procesije" turist(ic)a željnih ovjekovječenih scena zagrljaja, poljubaca (!) i maženja s "likom".
Vedro i zabavno!


Još je jedna skulptura postala zaštitnim znakom Bratislave - fotograf koji "vreba" neku uličnu scenu napola skriven iza ugla kuće, s uperenim teleobjektivom fotoaparata. Tipični "paparazzo".
Čak je i lokal tik do statue odabrao ime u skladu s njim... samo mi nije jasno zašto je taj naziv u množini! Zar po gradu ima još nekih takvih... paparazza?
I, plus toga... nisam siguran "što je (ovdje) kokoš, a što jaje", tj. statua ili lokal? Bit će najvjerojatnije da je vlasnik lokala, lukavac, nabrijavanjem "imena" želio pobuditi interes kod turista, pojačano fluktuirajućih mimo statue na svom "vuglecu".


Iako mi je "inkorporiranje" tog lika u stvarni gradski milje vrlo duhovito, on sâm je, čini mi se, izveden tako da izgleda pomalo zločesto. Bad guy! Valjda u skladu s općom percepcijom o "njima".


Pored dodatnog izbora živih skulptura, tj. pantomimičara i performera, što je sad postala moda u svim iole turističkiji osvještenijim gradovima, ipak sam se (ovdje) "odlučio" za duhovitu prezentaciju "raštimanog" kvadropoda / quadrupeda.
Njihove / "njegove" pokrete zamislite sâmi.

[Bratislava - travanj 2010.]
Prvi put objavljeno u prosincu 2017.
Nastavit će se...

© • 12.04.2021. u 12:49 • Komentari (12) #



<< Arhiva >>


gp.zagrebancije@gmail.com