Klik - Po Europama

petak, 09.04.2021.

Bratislava odozgo (I)

Već sam u austrijskim / bečkim pričama pokazao koliko su u Austriji izrazito vidljivi "tragovi" koje su Rusi (alias Sovjeti) posijali kao sjećanje (i "opomenu") na završne borbe i razna "oslobađanja" pri kraju Drugog svjetskog rata. Ni u Pragu nije prošlo bez toga, ali sam tamo uspio naići samo na neku "pro-forma", skoro pa minoriziranu verziju spomenika uz zidine Hradčana, dok su u Budimpešti, primjerice, Mađari uspjeli ruski spomenik na Citadeli "lukavo" prenamijeniti u čast "svojim" (!) herojima, ma što to značilo...


U Bratislavi je pak "Oslobođenje" obilježeno na memorijalnoj ploči, pomalo naherenoj, u parku tik do Dunava riječima (otprilike): "Na vječno sjećanje mornarima Sovjetske dunavske flote koji su s trupama Sovjetske armije oslobodili... Bratislavu".
Ispod ove table postoji i tabla s verzijom ovog teksta na ruskom jeziku i ćirilici.


Ali osim te memorijalne ploče, u Bratislavi je poslije Rusa ostao povelik "trag" i na jednom od brežuljaka, Slavinu, gdje je osim tipično pompoznog memorijalnog ruskog "simbolizma pobjede" smješteno i poveliko masovno groblje ruskih vojnih žrtava iz Drugog svjetskog rata. Pretpostavljam, poginulih na teritoriju Slovačke.


Žrtve su počivale u miru i polutami, a s tog, vjerojatno jednog od najljepših vidikovaca u gradu, Bratislava je sjajila "na dlanu".


A tek pogled na netom obnovljen i sjajan Bratislavský hrad, smješten na drugom, čak i razvikanijem brežuljku! Bio je odande, s iste razine, stvarno impresivan.


Kako bismo Bratislavu doživjeli i danju, ponovili smo uspon na brdašce.


Sada su se razvidnima pokazale i neke druge figure memorijalnog kompleksa, vjerojatno simboli slovačkih žena koje su cvijećem zasipale ruske tenkiste, osloboditelje...


Pogled je danju ipak, ako sudim po broju opaljenih fotki [dvije - brojkom: 2], bio manje impresivan od sinoćnjeg, ali mi je, više kao "šaka na oko", pažnju privukla "preokrenuta piramida" zgrade Slovačkoga radija (a možda s druge strane i 'televizije') dolje u gradu.

[Bratislava - travanj 2010.]
Prvi put objavljeno u studenom 2017.
Nastavit će se...

© • 09.04.2021. u 11:38 • Komentari (9) #



<< Arhiva >>


gp.zagrebancije@gmail.com