Klik - Po Europama

četvrtak, 02.05.2019.

Piazza Grande - Veliki trg



Htio to on ili ne htio - čovjeka u Palmanovi što radijalno, što koncentrično postavljene ulice neminovno dovedu do središnjeg trga tog golemog deveterokuta.
Kad mu se prilazi, uočava se velebna središnja "bandiera" (da ne kažem 'bandera')... neki kipovi, palme... (ta valjda smo u Palmanovi)... i tako...


A onda, kada se uroni u taj golemi svijetao prostor - Uauuuu! Mislim da bi rijetki mogli zatomiti uzbuđenje energijom tog naglo rastvorenog prostranstva.
Ova fotografija jedva ili nimalo ne može dočarati prostor omeđen šesterokutom (!) zgrada, s prosječnim promjerom od 160 metara. S jarbolom zastave u sredini, bijelim šljunkom u širokom središnjem "krugu" te popločenjem uz rubne zgrade i katedralu.


I, da se ne "preskoči" - s uzanim "simboličnim", mjestimično premoštenim kanalom po cijelom opsegu... a koji je ovih dana bio "zimsko-sezonski" ispražnjen.


Tih je dana, vjerojatno već neko vrijeme, unaokolo trga bila postavljena izložba replika "strojeva" na koje su Palmanovljani vjerojatno vrlo ponosni jer predstavljaju ključnu tehničku kariku koja im je omogućila, prije četiristotinjak godina, izgraditi tako fascinantan višestruko utvrđen grad.

Inženjeri koji su ga projektirali... i izveli... vodili su se, očigledno, bar načelno, idejama Leonarda da Vincija o transformaciji ljudskog rada u korisne preduvjete tako opsežnog projekta kao što je "osnivanje grada". Primjerice, ovdje, crpkama za vodu...


Ili sabijačima zemljanih elemenata za gradnju "bastiona"...


Ili batovima za zabijanje drvenih pilona u tlo (naši vole reći "pilota")...


Ili kolicima za izvlačenje iskopane zemlje iz rovova i opkopa...

------------------------------------


Neki novovjeki inženjeri i projektanti, pak, uspjeli su mjestimično u sâmoj jezgri potpuno negirati izvorni identitet i "stil" grada.
Budala ima posvuda. I, nažalost, "p(r)olazi" im za rukom...


Na "ispraćaju" iz grada ugodno nam je bilo zapaziti "sukus" tog neobičnog prostora iz kojeg neodoljivo zrači "Il tempo e sapore" - "vrijeme i 'šmek'..."

[Palmanova - travanj 2019.]
Palmanova "definitivno" zaslužuje puno više od ovog i ovakvog jednosatnog obilaska (i pola sata macchiata).

U sljedećem postu nastavljam s Padovom...
Veselim se.

© • 02.05.2019. u 19:01 • Komentari (4) #



<< Arhiva >>


gp.zagrebancije@gmail.com