Klik - Po Europama

utorak, 30.04.2019.

Utopija u odličnom stanju

Odmaknuti se, bar nakratko, od atmosfere lažljivaca i lopova domaće politike dobar je potez. Odmaknuti se od koliko-toliko zacrtane rute po Italiji i naći se u ovom čudesnom gradu, bio je još bolji potez.
Palmanova, gradić blizu Trsta, bijaše osnovan(a) prije nešto više od četiristo godina, možda više uz odjeke jenjavajućih Osmanlijskih osvajanja u tom području, a manje kao izravna utvrda protiv njihovih nadiranja. Ili potencijalnih austrijskih (!).


Plan grada bio je, kažu, potaknut renesasnim idejama o Utopiji, kao idealnom gradu "sâmom sebi dovoljnom". I što je najupečatljivije, on se uglavnom kao takav i sačuvao sve do današnjih dana.


Deveterokraka zvijezda unutarnjeg sustava utvrda omogućavala je, bar
teoretski, idealnu obrambenu taktiku i kontrolu prilaza neprijatelja s
bilo koje strane, a tom tlocrtu bijaše podređen i unutrašnji raspored ulica.


Izvan urbane jezgre još je itekako očuvan i vidljiv "vanjski sustav" masivnih zemljanih "bastiona" i rovova nadograđenih prema istom deveterokrakom obrascu u kasnijim stoljećima... pa čak i za vrijeme Napoleona.


A uz jednu, pak, od triju prilaznih cesta stoji i sada, očigledno nedavno restauriran, akvedukt kojim se za razdoblja mira bila dopremala voda u grad.


Samo tri pristupne ceste prolazile su kroz bedeme trima uskim vratima postavljenima u pravilnom trokrakom rasporedu. Sva ta troja vrata su i danas u punoj funkciji, ova čak i uz "semaforsku" prilagodbu novijim uvjetima prometa.


S unutrašnje strane unutarnjih bedema posvuda su prepoznatljive i tipične "garnizonske" zgrade, za nekadašnju posadu i opremu... Jedna od njih, čini mi se, pretvorena je danas u Vojni muzej.


Često suočen s "našim" zanemarivanjem povijesnih lokaliteta, ugodno sam se iznenadio vidjevši da im je cijeli "zeleni opseg" grada izvan unutrašnjih zidina uređen i održavan (!) kao šetnica koju se, u duljini nekih 4-5 kilometara, može prošetati u sat, sat-i-pol vremena.


Zrakasto osmišljene ulice ne razlikuju se puno od ulica gradića s uobičajenom dvokatnom gradnjom u tom dijelu Italije.
I jedna mala "bizarnost": Ispočetka je naseljavanje grada bilo slabije od zamišljenog (i potrebnog) te je "Venecija" odlučila (i uspjela) grad napučiti pomilovanim "lopovima" kojima je tamo nuđen besplatan teren i materijal za gradnju...


Gradu koji "iz aviona" i danas izgleda nestvarno,
trebalo je napokon doći i "do srca"...

[Palmanova (Italija) - travanj 2019.]
A o tom, u sljedećem nastavku.

© • 30.04.2019. u 19:01 • Komentari (4) #



<< Arhiva >>


gp.zagrebancije@gmail.com