Klik - Po Europama

subota, 09.12.2017.

U mreži Donjeg grada


Zbog neke, vjerojatno sugestivne "konstelacije" bratislavskih ulica, i ovoga puta smo se spontano "našli" u uličici koja izravno izbija na "Prašnu baštu"... gdje je "bašta" zapravo "bastion"... kula (?).
Pogled na familiju ispred mene mogao bi se nasloviti kao "Od gena se ne može pobjeći".


Sâm bratislavski "old downtown" teško se može jednostavno opisati. Ima u njemu kombinacije, primjerice, našeg baroknog Varaždina, pa "garnizonskog" Karlovca, pa Siska sa svojim novijim interpolacijama... ili tako nekako.


I ovdje ponegdje, tu i tamo, ima zgrada u raspadu i, kao reakcijâ, "vapaja" ispisaniih stencil-grafitom* na zidu: "renovirajte me!".
____
* zaključujem - postoji potreba / želja / praksa višekratne upotrebe "šablone"


Kao i svaki grad današnjice koji je donekle okrenut (i) turizmu, pojedine ulice pješačke zone odabrane su za povremene "sajmove" te su porazmješteni štandovi relativno malenog "volumena" i posebne konstrukcije (i ideje!).


Jer, i dok na njima nema prodaje, primjerice noću, postoji staklena ploha kroz koju se stalno pruža pogled na standardnu ponudu zakupnika.
A ponuda... huh... toliko je već uobičajena u tom tipu prodaje (i kod nas) da se možda samo bratislavski "lokalni" vizualni detalji (tipične zgrade, tornjevi, dvorci, spomenici) artikala razlikuju od onih npr. u Splitu.
A šalice, tanjuri, privjesci, broševi, "magneti"... sve je to, više-manje "već viđeno".


A kako to obično biva u "turističkim obilascima" po nekom stranom gradu, neke ljude (jeste li ikad primijetili?) viđa se u istom danu i nekoliko puta na različitim mjestima. Kao da (nam) se putevi isprepliću oko iste ideje vodilje.


Ovome gospodinu nešto nije štimalo u deklaraciji sadržaja "novootvorene boce", koliko pamtim - "jedne u nizu", a ja sam mu bio zahvalan za "ulov sjene" na zidu.


Ne sjećam se da bi postojala neka zabrana vožnje biciklom po pješačkoj zoni grada (što potkrepljuje i ovaj sugestivni parking-okvir), no uopće nisam (bio) svjestan nekog živahnijeg prometa biciklista, a kamoli nekog "euforičnog" sustava biciklističkih staza.
Dozvoljavam, možda se samo nisam nalazio na pravim mjestima.


A umjesto fontane, na ovome trgu pješačke zone neki relikt bivšeg bunara iskorišten je kao prilika za još jedno isticanje simbola / grba Bratislave, ukomponiranog u pokrovnu, skoro bih rekao - secesijsku "rešetku".

[Bratislava - lipanj 2014.]

© • 09.12.2017. u 19:01 • Komentari (3) #



<< Arhiva >>


gp.zagrebancije@gmail.com