Klik - Po Europama

srijeda, 07.06.2017.

Voštane i ine "figure"




Osim kao konzument "Madame Tussaud's", nisam baš neki znalac povijesti izrade i korištenja voštanih figura, ali čini mi se da Česi nemaju neku dulju tradiciju u tome, no to ih nije spriječilo da u ovakvom malom mjestu otvore i vlastiti muzej voštanih figura koji se po toj nekoj otkačenosti odlično uklapa u povijesno naglašeno iscifranu scenografiju grada Krumlova.






Odavno sam, što po pričanju što po njihovim filmovima i literaturi (i pijevnom/pijevnu jeziku uostalom), spoznao da su Česi ne samo smijuljkav narod, nego da se znaju i odlično zafrkavati (pa i na svoj račun).

Kušaona lokalne vinoteke ima tik do ulice stol okružen osebujnim stolcima za koje nažalost ne znam kako se doimaju kad su zauzeti vinopijama, ali mislim da bi svaki lik koji zasjedne u stolac karikiranog "ženskog tijela" u štiklama i s navučenim tangama "morao" izazvati i pažnju i smijeh prolaznika. A tek kad društvo za stolom krene posluživati "mrtav-hladan" konobar/"batler"...!?





I nije li zapravo i ("Dobri vojak...") Švejk, ta djetinje dobroćudna, komična figura u uniformi, kako negdje nađoh zapisano - "tipičan primjer češke nacionalne 'prirode'..."?

... [Češki Krumlov - travanj 2009./ travanj 2017.]

© • 07.06.2017. u 19:01 • Komentari (4) #



<< Arhiva >>


gp.zagrebancije@gmail.com