counter free hit unique web

KemoTerapija

16.04.2005., subota

TKO SE TUŽI NEBU, TAJ NEMA ODLUČNOSTI

(Poštovani dingospo Moke, veliki naklon jer ste, ono, "nema dalje". Plafon! Razlog: Pa malo je ljudi koji posjeduju određeno znanje, a da pri tom nisu sujetni, da im je dovoljna nagrada to kakvi su. Da li biste u nekim od svojih narednih postova mogli napraviti listu Vama najboljih romana sa prostora ex-Yu i listu iz svjetske književnosti. Ono što je Vašem srcu najbliže. Pozdrav iz sunčanog, ali hladnog Sarajeva. (rajvoSa 16.04.2005. 11:48)

I odmah odgovor: dobar je štos, ono "nema dalje". Držim da su upućeni na drugu adresu; možda su komplimenti primjereniji Ladanu ili Sidranu!

Nemam nekih određenih ranglista. Pročitao sam dosta toga, ali ima nekih tisuću knjiga, iz različitih područja, kojima se redovito vraćam. Ima tu i našijenaca, ali ne odvajam jedne od drugih. Svatko od tih autora, zapravo, zaslužuje prvo mjesto na nekoj mojoj imaginarnoj tablici. Zato su svi prvi, nema drugih ni trećih. Od svakoga sam nešto naučio i od svakog od njih i danas učim, pa bio to Čuang Tse, Čapek, Lukrecije, Puškin, Salinger, Šklovski, Hajjam, Shakespeare, Dante, Škvorecki, Borges, Mažuranić, Goethe, Tagore, Eriugena, Marinković, Dragojević, Joyce, Majetić, Gogolj, Seneka, Poe, Sidran, Krleža, Konfucije, Tisuću i jedna noć (ali ne kao dječja literatura), Sapfa, Dostojevski, Hesse, Avicenna, Sedam grčkih mudraca, Šimić, Zarathuštra, Strindberg, Bašo, Nietsche, Averroes, Andrić, Heraklit, Camoes, Bacon, Sever, Majakovski, Čehov, Mencije, Cesarić, Erazmo, Petronije Arbiter, Machiavelli, Racionalisti, Atomisti, Lederman, Ladan, Plotin, Cervantes, Ezop, Rabelais, Držić, Voltaire, Mickiević, Kundera, Milton, Ljermontov, Ibsen, Pirandelo, Shaw, Rilke, Kafka, Elliot, Brecht, Gilgameš, Dizdar, Aristofan, Vergilije… i tako dalje, zaista im se ne zna broja.
Kako jednoga od njih izdvojiti?
Nikako.

Nekim sam se slučajem danas bavio malkice indijskim materijalizmom. I tamo u prijevodu Čedomila Veljačića pronašao ovu sjajnu pjesmu Madhave Acharya, indijskog filozofa koji je živio u 13. stoljeću. A sad evo te pjesme. Nadam se da će se i vama svidjeti.
IZ SARVA-DARŠANA-SAMGRAHA
Nema raja, ni krajnjeg oslobođenja, niti duša na drugom svijetu,
A ni djela četiriju kasta, ni redovi pustih isposnika ne vode stvarnom cilju.
Žrtve i tri Vede, asketski trostruki štap i pepeo za skrušene glave
Djelo su prirode, da se održe oni koji su glupi i slabi.
Ako će čak životinja, zaklana za obred, doći u nebo,
Zašto onaj tko žrtvuje bogu, ne prinosi vlastita oca?
Ako vjera dijeli darove bićima na putu poslije smrti,
Onda ni ovdje ne treba putniku kad pođe davati zalihu za put…
Nek čovjek bude sretan za života, nek obilno jede, iako je dužan žrtvu!
Kad se tijelo u pepeo spali, otkud može da se vrati natrag?
Ako onaj tko napušta tijelo ide na drugi svijet,
zašto se ne vraća više, zašto ga ljubav svojima ne vuče?
Brahmani su samo da održe sebe zaveli obred i žrtvu
Za mrtve, a nekog drugog ploda iz svega toga nema.
Tri pisca Veda zbijala su šalu, ili su bili mangupi il' đavli.
Sve su te slavne izreke pandita _ „gjarphari“, „turphari“ i tako dalje,
Čitav sabljažnjivi obred za kraljicu pri žrtvi konja,,
Sve su to mangupska posla, a najviše darovi za popa!
Ti demoni, što kroz noć tumaraju, zaveli su i to, da žrtvi pojedu meso.


I ne mogu da ne završim sa Šankarom ili ako više volite Šankaraćuryaiem, koji je sam sebe nazivao Učitelj Š. Bijaše bio, kažu bolji poznavatelji, najveći indijski filozof, dakako poslije Buddhe. Neki kažu da je živio između 788. i 820. godine, dok drugi, kojima sam i sam sklon, drže da je živio 200 godina ranije. O svemu ostalome potražite podatke u meritornim knjigama. A evo što nam govori Učitelj Š.:
Inteligencija, utjelovljena u prilagođenim oblicima elemenata koji nemaju inteligencije, nastaje na isti način, kao što crvena boja nastaje iz mješavine četiriju organskih sastojaka.

Ne znam jesam li ti ispunio želju, moj sarajevski prijatelju, ali bolje, zaista ne znam.
- 17:59 - Komentari (6) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

< travanj, 2005 >
P U S Č P S N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga