counter free hit unique web

KemoTerapija

02.04.2005., subota

PJESNIK KAROL WOJTYLA

Valjda zasićen čestim vijestima o zdravstvenom stanju Ivana Pavla II., na svim hrvatskim televizijskim postajama, noćas sam sanjao Papu.
Zapravo, nisam ga sanjao nego mi je poštar donio neko preporučeno pisamce. Bilo je to gotovo obično preporučeno pismo u žutoj kuverti. Moje ime i prezime bijaše bilo ispisano krasopisom. Bože, pomislih, što li je to toliko važno u pismu da me poštar budi u kasne noćne sate? Zato brzo otvorih kuvertu i unutra nađoh kratko pisamce na Vatikanskom memorandumu A5 formata. U pismu mi se Karol Wojtyla osobno zahvaljuje što sam mu objavio pjesme na 13. stranici Oka, negdašnjih novina za kulturu. Moli me da honorar, koji spominjem u svome pismu njemu, uplatim u dobrotvorne svrhe.
Naravno, bio je to san. Nije me probudio poštar, nisam dobio pismo koje sam, ako me pitate, očekivao još u studenome 1978. godine. Zato će biti bolje da ispričam o svome prvom susretu s Karolom Wojtylom.
Dakle, u rujnu 1978. godine dobio sam, kao urednik u Oku, oveću kuvertu od novosadskog prijatelja i pjesnika Reda Sudarskog. Budući da sam od Reda rijetko dobivao takva debela pisma, odmah sam tu pošiljku otvorio nadajući se da je poslao svoje pjesme. Sudarski je i prije slao svoje pjesničke uratke, ali u manjim kuvertama. Zato sam se iznenadio kad u rečenoj kuverti nisu bile njegove pjesme, nego njegov prijevod pjesama meni tada nepoznatog poljskog pjesnika Karola Wojtile. Pjesme su bile duhovnoga sadržaja, ali ni sadržaj nije mogao sakriti dobrog pjesnika. Odmah sam nazvao Reda u Novi Sad i pitao ga tko je Wojtila.
- Pjesnik, naravno, odgovorio je red.
- Dobro, vidio sam, ali nikad se dosad nisam susretao s njegovom poezijom.
- Nisi ni mogao, rekao je Red. On je svećenik. Kardinal.
- O, zato su mu pjesme duhovnoga sadržaja.
- Hoćeš li objaviti?, pitao je.
- Naravno da hoću.
- Ali, on je kardinal?
- Jebe mi se što je kad su pjesme dobre.
- Znao sam da ćeš ih objaviti. Zato sam ih i poslao tebi.

I pozdravismo se.
Sjeo sam za radni stol u redakciji i ponovo pažljivo pročitao cijelu pošiljku. Pjesme sam zatim odnio doma i tamo ih proučavao nekoliko dana. Kad sam bio siguran da su dobre, predložio sam svome šefu Goranu Babiću, tadašnjem glavnom uredniku, da objavim Wojtyline pjesme, u prijevodu Reda Sudarskog – dakle na ekavici. Za razliku od mene, Goran je znao da je Wojtyla kardinal.
- Hoćeš da me smijene?, rekao je i odmahnuo rukom.
Ja sam bio uporan, a Goran još uporniji.
Kad, rano ujutro 20. listopada, eto ti Babića k meni doma. I odmah me s vrata napao:
- Gdje su ti one pjesme?
- Koje pjesme?
- Ivana Pavla Drugog!
- Nemam ja tih pjesama. A tko ti je taj Ivan Pavao Drugi?
- Budalo, zar ne znaš. On ti je od jučer Papa.
- Koji Papa, zaboga?
- Vojtyla!

I nas dvojica požurismo u redakciju. Pronađosmo pjesme već opremljene za tisak. Goran ih je pročitao i rekao da su zaista dobre.
I tako objavih Wojtiline pjesme u Oku, koncem listopada ili početkom studenoga 1978. godine, ne mogu se točno sjetiti datuma.
Nakon što su se pjesme pojavile tiskane na 13. stranici Oka, spakirah tri primjerka novina, napisah pismo Pjesniku i sve to poslah njemu doma u Vatikan. U pismu sam mu napisao povijest objavljivanja prijevoda njegovih pjesama i molim ga da mi odgovori što da radim s njegovim honorarom. S obzirom na tralalala, predlažio sam da honorar uplatimo u dobrotvorne svrhe.
Nikad nisam dobio odgovor na to pismo, ali pošiljka se nije vratila.
Eto, kakve uspomene može izazvati jedan bezazlen san.
- 08:07 - Komentari (14) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

< travanj, 2005 >
P U S Č P S N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga