kapa

ponedjeljak, 09.01.2006.

U početku bijaše riječ, i riječ je lutala od urednika do urednika

Pitanja se jednostavno nametnu: svakoga dana ih je sve više i više.

Misli li netko da mi kopiramo nekoga iz inozemstva, prilično se vara. To bi bilo kao kada bismo ne samo prepisivali, nego kada bismo prepisivali rješenje zadatka broj 2. u svom testu iz zemljopisa. Autor rješenja zadatka broj dva je riješio točno svoj zadatak, no njegov zadatak se odnosi na materiju iz povijesti umjetnosti, matematike ili biologije.
Ova ideja je nastala uočavanjem nedostatka jedne karike u lancu, osmišljavana je kao samostalni projekt koji nije naslonjen ni na čija institucijska iskustva, nego isključivo kao samorazvijajući organizam koji metodama analize dolazi do svojih načina rada.
Nismo geniji, nego se sjećamo nekih (mogli bi ih i imenovati, no čemu, ionako su to notorne stvari?) stranih tvrtki koje su došle u RH sa svojim statutima o radu, svojim ugovorima s kupcima svojih proizvoda, svojim idejama o načinima reklamiranja i svim ostalim. Neuspjeh nije izostao. Nudili su dobar proizvod krivim ljudima na krivi način i tražili zauzvrat nešto što se ne može očekivati od kupca u našem sokaku.
Strana iskustva su definitivno potrebna, no radije bismo se vratili u pretprošlo stoljeće i raspitali se za agenturu, nego gledali što se danas zbiva.
Čitanje Ugrešićke kao metoda istraživanja? U istraživanjima postoje razne metode. Njena mišljenja i iskustva su subjektivna i u statističkom smislu anegdotalni su outlayeri. Uzmemo li te činjenice u obzir, a uzeli smo ih, tada je njeno mišljenje o procesu izdavanja autorskog djela i mjesta agenture u njemu nešto što možemo vrlo korisno upotrijebiti. Morali bismo joj se javiti pismom zahvale.
No, i kada bismo na raspolaganju imali znatno opsežnije informacije, vjerojatno bismo ih stavili u drugi plan i držali se pogleda njenim očima jer nam se čini da se u njenu ulogu možemo uživiti. Važan dio načina na koji radimo jest to da taj posao želimo obavljati skoro pa besprijekorno, a to je moguće samo ako se s poslom duboko suživiš, ako u načinu rada prepoznaš svoj životni moto, kredo, misiju. Oboje nalazimo njene svjetonazore nama prihvatljivima i stoga bismo mogli dobar dio njenih iskustava prigrliti kao svoja, tre na njihovim temeljima ispravljati greške prije nego ih načinimo.
(Budemo li za deset godina tuste agentske birokratske svinje koje ne mare ni za što osim za lovu, pokažite nam ovaj zapis.)

- 13:08 - Komentari (3) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>