Pravo(m) u glavu

07.06.2005., utorak

STAMBENA REFORMA U HRVATA

Hajdemo danas drito u glavu.

(b) Bilo kakav navodni prijenos prava na pokretnu i nepokretnu imovinu učinjen nakon 31. prosinca 1990. i zaključen pod prisilom ili protivno pododjeljku (a) ovoga članka, bit će ništav…

Članak 6.
Domaće zakonodavstvo svake države sljednice glede stanarskog prava primjenjivat će se podjednako na osobe koje su bile državljani SFRJ i koje su imale to pravo, bez diskriminacije na bilo kojoj osnovi kao što je spol, rasa, boja kože, jezik, vjera, političko ili drugo uvjerenje, nacionalno ili socijalno podrijetlo, pripadnost nacionalnoj manjini, imovinsko stanje, rođenje ili drugi položaj.
Članak 8.
Gore navedene odredbe ovoga Aneksa ne dovode u pitanje bilo koja jamstva nediskriminacije povezana s privatnom imovinom i stečenim pravima koja postoje u domaćem zakonodavstvu država sljednica.
Članak 3.
Provedba ovog Zakona u djelokrugu je Ministarstva financija, Hrvatske narodne banke, Ministarstva vanjskih poslova, Ministarstva obrane, Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi, Ministarstva pravosuđa, Ministarstva kulture, Državnog arhiva i drugih državnih tijela u čiji djelokrug ulaze pitanja obuhvaćena Ugovorom.
Vlada Republike Hrvatske nastavit će poduzimati potrebne radnje u cilju utvrđivanja činjeničnog stanja vezano za sredstva koja su predmet raspodjele u skladu s člankom 5. stavkom (1) podstavkom (iii) Aneksa C Ugovora o pitanjima sukcesije.


Zašto se ne primjenjuje Zakon o sukcesiji? Zašto se donose naputci o neprovođenju donešenog zakona? Koga pogađaju donešeni Zakoni?

Krenimo redom.
Hrvatski sabor, zakonodavno tijelo Republike Hrvatske, ratificirao je međunarodni ugovor o sukcesiji i donio zakon. U svom članstvu službeničkom, a dakako i u dužnosničkom, ima ljudi koji su okupirali tuđu imovinu i otkupili stanove kao stanarska prava bivših stanara, kojima je to pravo oduzeto ili oteto izbacivanjem iz stanova. Jesu li oni za primjenu zakona o sukcesiji Anex-G? Normalno da nisu.

Vlada Republike Hrvatske koja je sa svojim službama, uredima kao i ministarstvima oblikovala i dogovarala uvjete ugovora o sukcesiji ima masu službenika i dužnosnika koji su, milošću političke podobnosti i zasluga za našu stvar, dobili tuđa prava koja su koristili kao svoja, pa su tako otkupili stanove, upisali se na odmarališta, poslovne prostore, kupili vile, jahte i sve što uz političku poziciju ide, a da ni za bicikl nisu imali 1990. godine, jer su koliko nas sjećanje ne vara, došli svojim demokratskim trijumfalnim korakom 30. svibnja 1990. godine u Hrvatski sabor. Jesu li oni za primjenu zakona i Anex-a G? Nisu.

Ministarstva u RH i njihovi zaposlenici, njih nezanemariv broj, useljeni su u stanove onih koji su morali napustiti njihovi stanari sa stanarskim pravom. Jesu li oni za provođenje zakona i Anex-a G? Normalno, nisu.
Novi vlasnici poduzeća i poslovnih prostora firmi iz drugih republika, koje su zaposjeli bez ikakvoga prava, i na njih se tako bespravno upisali - kao što su: Energopetrolove pumpe, Hotel Osmine Slano, odmaralište Valdalliso Rovinj, hotel Rovinj u Rovinju, odmarališta u Biogradu na moru, Duće Omiš, Rašica Dubrovnik, Miramare Crikvenica, Villa Mira Crikvenica, Odmaralište RO Lepenka u Lošinju, Zenčišće Hvar, vila Vojvodina u Lovranu... - normalno da nisu za provedbu hrvatskih zakona.

A jesmo li mi, izvan vladajućih struktura, mogli zauzeti ove stanove i nekretnine?
Normalno da nismo jer mi nismo oni!

Pa neka onda vrate ono što su oteli i neka nas ostave na miru. Ne želimo biti taoci, kako oni to sad lijepo kažu, jednog čovjeka. Ja ne želim biti ničiji talacc i ne želim da me se trpa u koš sa svima onim koji su protiv provođenja zakona koje su donijeli i u naše ime. Pritom se zakljinjući Europama, jer da su upravo oni ti koji će poštovati zakone, te nas tako privesti u lijepu Europu.
Bojim se da s obzirom na njihov strah - da im se ne dogodi stara židovska kletva: dabogda imao, pa nemao - da nas oni u zaštiti svojih interesa ne odvedu u lijepu...

E, vidite sve stanove će morati vratiti stanarima koji su u njima stanovali do 31. XII. 1990. godine, jer su, naime, u drugim republikama to već učinili.

Vratit će prava na dionice, onima koje su tako bezdušno opljačkali temeljem zakona koje su donosili, a sad ih poništili.

Moraju vratiti kuće na koje su se upisali, kao i na poslovne prostore koje su koristili u bespravnom bogaćenju i pljački svih nas od 90-tih do danas, pokazujući, i nama i našoj djeci, svoju sposobnost, a naše neznanje i nemoć. Jesu li u strahu? Normalno da jesu i normalno je da se boje i traže mogućnosti kako ispraviti bezbolno svoju krivu bespravnu Savu.
Baš me zanima kad je i kako nastala ona mudra narodna izreka: oteto- prokleto

Europski sud u Strasburu donio je stajalište o pitanju stanarskog prava i uveo ga o imovinsko pravo na način, da je imalac stanarskog prava vlasnik tog prava i to pravo je izjednačeno sa vlasništvom koje se ne može oduzeti niti zastarjeti. Pa tko voli nek izvoli.

Poručio bih svima, i to kao neutralan promatrač događaja: Europa će zahtijevati provođenje svih međunarodnih standarda, pa tako i ovoga zakona.
Naravno, Europa će zahtijevati i od službenika, profesionalaca u državnoj upravi, da ne provode one političke naputke koji štite pojedinačne interese. Ti će službenici morati primijenjivati zakone, dakako u okviru pravnih načela i hrvatskih zakona, jer su samo za to i plaćeni.

Valja nam svima imati pred sobom sliku sutkinje Domić, s Brača, koja je bračkom tuđom imovinom plesala samo jedno ljeto.

Naravno, ona će nastaviti ples, ali na nekom drugom, prilično čuvanom mjestu.
- 06:40 - Komentari (17) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

< lipanj, 2005 >
P U S Č P S N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

Linkovi

ISTINA I JOŠ PO NEŠTO