LATINSKA AMERIKA

utorak, 04.12.2007.

Castro, Kirchner čestitaju Chavezu na etičnosti, demokratičnosti

ZAGREB, 4. prosinca 2007. (Hina) -
Kubanski predsjednik Fidel Castro čestitao je u ponedjeljak venezuelanskome kolegi Hugu Chavezu na "dostojanstvu" i "etičnosti" jer je prihvatio neuspjeh referenduma kojim je želio uvesti socijalizam.

Venezuelanci su u nedjelju tijesnom većinom odbacili Chavezove prijedloge za neograničenim brojem predsjedničkih mandata i za uvođenjem golemim predsjedničkih ovlasti čime su mu nanijeli prvi poraz na biralištima gdje je pobjeđivao od 1999., kada je počeo voditi tu naftom bogatu zemlju.
"Dragi Hugo: čestitam ti revolucionarno na tvom današnjem govoru, bio je to 'veni, vidi, vici' iz dostojanstva i etičnosti", poručio je kubanski predsjednik, 81-godišnji Castro.
Chavezovu odluku da prizna poraz Castro je nazvao "hrabrom i mudrom".
Argentinski predsjednik Nestor Kirchner nazvao je Chaveza "velikim demokratom".
"Chavez je pokazao da je velik demokrat jer je prihvatio rezultate referenduma", izjavio je Kirchner.
Venezuelanski predsjednik, koji se inače obraća narodu i svijetu bez dlake na jeziku, priznao je poraz i čak čestitao svojim protivnicima nakon što ih je u kamapnji vrijeđao nazivajući ih "izdajicama domovine" za račun "američkog carstva".
Američka agencija Associated press piše da je priznajući poraz Chavez sebe predstavio istinskim demokratom i time odagnao optuže Washingtona da vlada despotski, te ušutkao kritičare u domovini.
AP dodaje da bi neki lideri nakon takva poraza razmislili o svojoj politici, ali ne i Chavez koji je najavio da ne odustaje od svog prijedloga koji je još živ.

- 14:47 - Komentari (0) - Isprintaj - #