21.09.2013., subota

Bailas?

Navukao sam se na lindy hop. O drugim plesovima ne znam dovoljno da bih uopće ulazio u neke komparacije, tako da ću se držati samo ovoga.

Zabavno i interesantno. Čaga je puno složenija nego što se čini izdaleka. I za hodanje bi čovjek rekao da nije komplicirano pa ja, evo, nisam uspio s curom hodati dulje od dva mjeseca.

U grubim crtama, poanta je iznenaditi partnericu, zabaviti je. Njen zadatak je ispratiti, možda dodati koju improvizaciju i isfurati svoj stil. Naravno, sve to u ritmu i, ako može, muzikalno - ono: slušaš i pratiš muziku, mijenjaš ritmove, ubacuješ stanke i sl.

Super je kad sve to možeš izvesti, poput profića s youtubea. Zeznuto je malo kad nemaš široku lepezu fora i forica, i kad su ti te stanke još uvijek nesigurne pa hoćeš ispast frajer, ali onda fulaš jedan bit i ispadneš iz ritma. Nije to sve lako. Treba vremena i vježbanja.

Ples s curom zapravo može donijeti i lagani pritisak. Kao da si na cugi, kavi, dejtu. Moraš curu zabaviti. Tako je to uvijek: dečki su tu da valjaju fore, zabavljaju, zadivljuju, a cure se smješkaju kad nitko ne gleda, kažu da kad misle ne, ne kad misle i da i ne i tako to...

Nemreš s njom ostati na osnovnom koraku cijelu pjesmu. Dva-tri početna takta, a onda moraš krenut s adutima. Otvaraš najosnovnijim okretom, dovežeš drugi najosnovniji i onda isfuraš neku respektabilnu foricu. Vratiš se jedan takt u osnovni korak i ispališ i drugu respektabilnu foru. Ne preostaje ti drugo nego vratiti se u drugi osnovni korak (jer ima jedan za 6-count i jedan za 8-count) i nadati se da si zaboravio još neku "respektabilnu" foru. Bolje fore ne znaš. Možda teoretski i znaš, ali vrlo je vjerojatno da je nećeš dobro povesti, da neće to osjetiti kako treba i ostat ćete u nekoj glupoj izvitoperenoj pozi, ili ćete pasti, ispasti iz ritma ili nešto treće. Blam. Ko da na dejtu misliš kak se dobro kužite pa počneš pričati zakaj te bivša odjebala ili kak voliš mamu. Bolje šuti.

Nema ništa loše u dobrom i sigurnom osnovnom koraku. Na koncu, uvijek možeš početi pričati s njom. Izvaliti neku glupost, nešto simpatično, smiješno. Klasika. Ko i za lošeg seksa. Zabavi je na drugi način. Možda nisi neki jebač, ali pokaži da si vjeran, pouzdan i častan. Je, da. Sva sreća pa se nakon plesa ne moraš gledati s njom i muvati gol po stanu. Postoje i druge plesačice.

U Sloveniji je nepisano pravilo da s curom otplešeš dva plesa zaredom. Kod nas isto. Nekad to čak bude i tri ili više. Mala je scena. U Barceloni, recimo, ima hiljadu lindy hoppera i oni prakticiraju pravilo jednog plesa. Čak i ako upadneš na pola, nakon zadnjeg takta pogladite se po nadlaktici, "Gracias - Gracias" i to je to. Di bi stigli da se sa svakim zaplesavaju.

Tam mi je bilo bed kad sam vidio kak ekipa pleše. Dobro, tamo dulje plešu i sve je zapravo u tome, ali... Brijem da je curi kad pleše sa mnom nakon nekog od tih tipova, kao da je sa Seinfelda prebaci na Stipu u gostima.

U Barci sam se fakat načagao i bilo je super, ali cijelo vrijeme sam imao osjećaj da plešem jedan te isti ples, jedne te iste fore. Hvala bogu da tamo plešu samo jednu pjesmu. Iako je dobra stvar bila što sam došao iz neke druge škole pa sam imao fore na koje nisu toliko naviknute. Mislim, zapravo mi je i kod nas druga pjesma lagani teret. Nemam ti više kaj pokazati novog, sori. Možda ako nakon spore, uleti brza stvar ili tako nešto.

Pozitivno je to kaj mi se čini da curama to i nije toliko bitno. One bi plesale i dosta su zahvalne, moram priznati.

Zanimljiv mi je ples i s neke psihološko-socijalne strane. Promatram tko s kim pleše, tko s kim ne pleše, zašto ne pleše ili zašto pleše. Ruku na srce, malo to veze ima s psihologijom, još manje sa socijologijom, volim tračati i znati tko je s kim, tko koga ne voli, tko se kome više sviđa.

Eto, to sam vam htio reći.
- 21:22 - Stavi u košaricu (1) - Sadržaj košarice - Blagajna

< rujan, 2013 >
P U S Č P S N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            

Loading

junac04 pri yahoo.com


- Tko je?
- Nitko, prijatelju, samo koraci u noći.


Koji smo kurac mi! Po nama se ništa neće zvati...

Tribuson


Nekad je jednostavnije odustati.

Iva


"Life," said Marvin dolefully, "loathe it or ignore it, you can't like it."

Douglas Adams

Šima 2010./2011.
Šima i Ribac 2009./2010.
Šima i Ruska 2008./2009.
Smisaoživota42 2007./2008.
Bamby 2006./2007.

Do povećanja popularnosti i broja redovitih komentatora, tron drži Šima i natjecanja se neće niti održavati.

.