21.11.2012., srijeda

Hladni rat

Ljubavne igre i nadmudrivanja muškaraca i žena, zbog fundamentalnih razlika u pristupu neopipljivom, često se nazivaju ratovima svjetova ili pak planeta. Najkomercijalnije varijante spominju Veneru i Mars. Ja bih cijelu priču "prizemljio" i smjestio u Ameriku i Rusiju i nazvao hladnim ratom. Ne govori se nizašto o ljubavnim osvajanjima. Ona često nisu teritorijalna i materijalna, više prestižna poput leta na Mjesec ili skidanja zvijezda s neba.

Ne bih ovom prilikom o glavnim akterima. Radije bih o njihovim prijateljima suprotnog spola - zakulisnim i pritajenim ratnim junacima čije su zasluge često nedovoljno priznate - špijunima. Oni obavljaju najprljaviji, ali i često presudni dio posla. Šuljaju se neprijateljskim terenom, ozvučuju stanove, prisluškuju razgovore, kradu geografske karte i kemijske formule plutonijskih supstanci. Za to moraju biti dobro pripremljeni i obrazovani, ali ponajprije tečno vladati jezikom neprijatelja. Oni će nam prevoditi s ruskog: "da znači ne", "ne znači da", "da je da - da, rekla bi da", "ne je nekad jednostavno ne". No, nisu oni samo prevoditelji, kroz njih učimo o neprijatelju, upoznajemo se njegove navike, sposobnosti, slabosti, prednosti i nedostatke. Otkrivamo položaj raketa, zračnih baza, brodova i svih ostalih logističkih punktova. Dobar špijun zlata vrijedi.

Cilj je jasan - pad željezne zavjese.

Ili pojasa nevinosti, u ovom slučaju.

Najopasniji su dvostruki špijuni. Oni igraju za obje strane. To su oni "zajednički" frendovi ili oni koji nam namještaju svoje frendove i frendice (matchmakeri). S njima nikad ne znate na čemu ste. Možete doći do dragocjene informacije iz prve ruke, ali i neoprezno odati svoj pin. Nikad nećete znati na čijoj su zapravo strani. Dok stvar ne pukne. Tada moraju odabrati. A biraju ili onog koji plati više ili iz rodoljublja. Obično je ovo drugo, a tada vas - ako ipak ne želite ostati bez starog saveznika - prisiljavaju na mučne procese ratnih sudova koji obično završavaju iznuđenim priznanjima krivnje, javnim sramotama ili nečasnim vansudskim nagodbama.

Berlinski zidovi padaju samo u bajkama.

A ako mene pitate, u ovom hladnom ratu mi muškarci opako pušimo. Sve više imam osjećaj da žene raspolažu najmodernijim navigacijskim sustavima i nuklearnim podmornicama, dok se mi krpamo molotovljevim koktelima i radimo zamke od bakrenih žičica. Eventualno nam u ruke padne kakav kalašnjikov, ali ne znamo na koju stranu se okrene, niti imamo metke.

- 00:08 - Stavi u košaricu (12) - Sadržaj košarice - Blagajna

< studeni, 2012 >
P U S Č P S N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    

Loading

junac04 pri yahoo.com


- Tko je?
- Nitko, prijatelju, samo koraci u noći.


Koji smo kurac mi! Po nama se ništa neće zvati...

Tribuson


Nekad je jednostavnije odustati.

Iva


"Life," said Marvin dolefully, "loathe it or ignore it, you can't like it."

Douglas Adams

Šima 2010./2011.
Šima i Ribac 2009./2010.
Šima i Ruska 2008./2009.
Smisaoživota42 2007./2008.
Bamby 2006./2007.

Do povećanja popularnosti i broja redovitih komentatora, tron drži Šima i natjecanja se neće niti održavati.

.