Špek - ali...
Frendica mi ponudila špek - cijelu tablu špeka, veliku - ali me upozorila da ima natrij nitrita (E250) koji je kao kancerogen. Ja pojma nemam o tim nezdravim i umjetnim dodacima i nikad to ne gledam, i maznuo bih taj špek samo tako da me nije bezveze upozorila. Lagano naginjem hipohondriji i paranoji, i sad sam u dilemi. Zato bih da mi vi pomognete. "Natrij nitrit osim što pojačava boju, pomaže i u formiranju kancerogenih tvari u tijelu, što dovodi po povećane mogućnosti dobivanja raka." Neko istraživanje je pokazalo da "mesne prerađevine povećavaju rizik od raka gušterače za 67%", a jedna druga studija da "svakih 50 grama topljenog mesa, ako se konzumira dnevno, povećava rizik raka debelog crijeva za 50 posto. Poprilično alarmantne brojke." Možda čak i nisu tak alarmantne. Ne znam koja je normalna vjerojatnost dobivanja raka. Možda je 0,5%. 67% na to je 0,835%. Kaj vi velite? Nije tak specijalno primamljiv da ne mogu odoliti... ali teško mi je reći ne. |