24

četvrtak

kolovoz

2006

Otkrij tko su pirati, a tko gusari!

Johnny Depp - najpoznatiji i najbogatiji pirat današnjice, a za tu titulu čak ne mora pljačkati



Pirati i gusari su pljačkaši na moru koji ponekad pljačkaju i na kopnu. Iako je pljačkanje brodova u povijesti poznato još od antičkih vremena, pirati kakve poznajemo živjeli su u 16. i 17. stoljeću. Mnogi misle da su gusar i pirat dvije riječi koje označavaju isti pojam, no to nije točno: gusari su bili u službi države, a pirati su pljačkali radi svoje koristi.
Zvuči neobično, no u prošlosti su se mnoge države, posebno kraljevine, bavile pljačkom. Kako za takve prljave poslove nisu mogli unajmiti pravu vojsku i poštene ljude, za njih su to radili kriminalci.
Najpoznatiji pirati stvarno su 'radili' na Karibima. Čak su imali i otoke i gradove u koje su zalazili i u koje su se sklanjali od opasnosti, jer se malo tko usudio doći na mjesto puno naoružanih, opasnih i okrutnih pirata. Najpoznatiji takav otok bio je Tortuga, a grad Port Royal na Jamajci.
I danas ima pirata – oni na morima opremljeni su najmodernijim uređajima i modernim brodovima i ima ih najviše u Indijskom i Tihom oceanu. Omiljena meta su im raskošni brodovi na kojima krstare bogati turisti. Ipak, piratstvo i pirati su izrazi koji se danas ne koriste samo za pljačke na moru - moderni pirati prilagodili su se vremenu, pa kradu glazbu, filmove, softvere i slično.



Meni su svi odlični(naravno zato što Johnny glumi),ali inače su mi Pirati 2-naj!naj!najbolji!!!!

Photobucket - Video and Image Hosting
cerekcerekcerekcerek


<< Arhiva >>