JJA

petak, 11.05.2007.

Kozmetika petkom...

Danas kraci tekst a sljedeci put citajte gdje sam se odmarala ovaj tjedan, vrijeme je bas kao i uvijek na odmoru, proletjelo i ponovo nas podsjetilo kako je lijepo biti skupa. Dakle sljedeca tema je putopisna.


KOSA:

Tjeme: vise o bioloskoj strani price ovdje http://en.wikipedia.org/wiki/Scalp ukratko: svaka folikula kose je povezana sa zlijezdama lojnicama ( sebaceous), zivcanim zavrsetcima i krvnim zilama. Proizvodnja masnoce je gotovo potpuno pod utjecajem hormona. Zato i nije moguce proizvodnju loja manupilirati izvana. Zato i proizvodi za tkz. oil-control bilo oni za kozu ili kosu jesu sala. Sala na vas racun.
Iako onima s izrazito masnom kosom nece biti lako sloziti se s ovim, masnoca nije iskljucivo losa. Ono sto vas regenerator radi je zapravo jako slicno onome sto vase zlijezde lojnice rade, "podmazuju" korijen, cija masnoca onda polako klizi niz vlas. Samo na kovrcavoj kosi masnoca ima mnogo duzi "put" doci do vrha kose. Zato se naoko cini da se kovrcava kosa sporije masti tj. sporije se masnoca rasprostre po cijeloj duzini vlasi i zato neki misle da ih stavljanje minivala oslobadja svakodnevnog pranja kose. Jer su kemikalijama isusili kosu, onda ju nakovrcali. Borba protiv masne kose je vjecita borba osim ako ju ne zelite ostetiti i isusiti pa ce masnoca doci manje do izrazaja. Cim ste oprali loj sa tjemena, u prirodi stvari (lojnicama je to i posao) je da stvore novi. Nema svrhe koristiti ekstra jake, dubinske sampone. Mozete ukloniti samo masnocu koja je vec na tjemenu, a to moze uciniti svaki sampon.
Dapace jaki, agresivni samponi mogu prekomjerno isusiti tjeme (recimo oni na bazi citrusa i mente) i tako ispvociranu kozu natjerati u obrambenu akciju.
Najbolje je zapravo njezno oprati tj. nasamponirati tjeme a ostatak kose samo blago isprati samponom (prisjecate se prijasnjeg teksta na tu temu?). Blaga masaza jagodicama prstiju (oprez, ako imate duge nokte) koja pomaze ukloniti odumrle kozne stanice, poboljsava se cirkulacija a to je odlican nacin nahraniti kosu iznutra.

I sto vrijedi i inace, vrijedi posebno za masnu kosu, regenerator samo na vrhove!

Iako kozmeticka industrija ne zeli da vi to vjerujete, kod koze, kose i nokata – genetika igra veliku ulogu. Tako da si mozda ustedite koju promasenu kupovinu sa prihvacanjem cinjenicnog stanja jer nema proizvoda na svijetu koji ce od slabe, tanke kose uciniti grivu. Prije nego ste se uopce rodili bio je odredjen broj vlasi koje cete za zivota dobiti kao i to hoce li kosa biti ravna, kovrcava, koje boje ce biti i koliko duga moze narasti. Da, dobro ste procitali. Cak i maksimalna moguca duzina kose je genetski odredjena. Vecini zena ona moze narasti do struka ali ima zena kojima kosa nikad nece biti duza od ramena. Plava kosa je slabija i lakse se lomi od tamne kose, zato ju je i lakse unistiti raznim kemijskim tretmanima. Koga zanima vise o kutikuli, kortexu und medulli ovdje http://www.wella.de/consumer/home_vb/basic/basic_hair/hair_structure/cuticula.jsp kao i
http://www.medizinfo.de/hautundhaar/haar/haar.htm



Kovrcava kosa se zato lakse lomi (iako se teze uoci da je vrh raspucan) tako recimo i kosa crnaca jest vrlo lomljiva.

SIJEDA KOSA



Kosa stari. Sijeda kosa je za razliku od ostecene koze iskljucivo estetski a ne i zdrastveni problem. Nastaje kao proces depigmentacije, pigmentne stanice melancolita prestaju raditi. Cesto ce muskarci prvo dobiti sijede na sljepoocicama a zene na vrhu tjemena. I gustoca vlasi se starenjem smanjuje. Gustoca folikule mjeri se u cm2.
Ciklus rasta kose - vlas u razvoju prolazi nakoliko faza: anagenu, katagenu i telogenu: dijeljenje stanica, rast vlasi i faza za vrijeme koje vlas ne raste i na poslijetku otpada.
Usprkos nekim mitovima za koje je vecina nas cula – kosa ne moze osijediti preko noci. Tocnije, kosa koja je je narasla u nekoj drugoj boji nece vise posijediti, ali usljed stresa je moguce da nova kosa koja raste – raste u sijedoj boji. Jos jedan mit kojim su mene strasili je bio taj da ako iscupam sijedu vlas da ce na istom mjestu narasti dvije nove, sijede naravno. Da to ne moze biti istina govori i podatak da ako iscupate kosu neke druge boje nece odjednom na istom mjestu izrasti vise vlasi, jer da je tome tako malo tko bi patio od rijetke kose, zar ne? Kosa starenjem mijenja strukturu, postaje vise suha i lomljiva ali broj vlasi se ne povecava.



Bad Hair Day


Ima dana kada kosa stoji bas kako treba, a niste nista posebno radili, samo ste ju posusili, kao i uvijek. A ima dana, kad opet nicim izazvana svaka vlast svoju poliku vodi. Svaka. I sto god ucinili postaje sve gore. Jedan od mogucih razloga je tkz. bild up. Teorija o tome da se kosa navikne na proizvode ne stoji. Ali stoji ona da se neki njegujuci sastojci jako tesko ispiru, prlijepe se za kosu i nakon nekog vremena ona postane teska, bezivotna, bez sjaja. Sve sto joj treba je jedan dobar peeling sampon ali po svoj prilici ce vam prodati nekoliko nadasve skupih proizvoda. Sansa za to raste skupa sa ekskluzivnoscu mjesta koje posjetite kako bi olaksali svoje jade. Sto vise siki miki, to ce vam vise proizvoda za sanaciju biti NUZNO POTREBNO. Jednostavno i relativno jeftino rijesenje je rotirati nekoliko razlicitih sampona svaki put drugi.

I hormoni mogu biti zaduzeni za bad hair day. I za nacin na koji vasa kosa izgleda i za nacin na koji vi sebe sami vidite. Istrazivanja kazu da zene u PMS fazi trose NAJVISE na kozmetiku.
Mozda ste promijenili klimu, jako suha ili jako vlazna klima: od toga kosa povampiri. Ili ste pod jakim stresom? Ili ste puno putovali avionom? Sigurno ste primjetili da se stjuardese cesto spricaju termalnim vodama jer suhi zrak iscijedi iz vas svu vlagu. Mozda kod sljedeceg bad hair day-a bacite pogled na termometar (nama on uvelike olaksava zivot i odluke sto obuci) a i meni pokoje uzaludno feniranje. Zimi nekima od nas nije stran staticki elektricitet na kosi, pomaze ekstra kremasti regenerator, najbolje od sorte leave in ili nesto sa silikonima, mozda pokusate i ovo
, obratite paznje da se cesljate recimo cesljevima ;-) od kornjacevine. Plasticni podovi i plasticni cesljevi i poliester majce su ubitacna kombinacija.



Odavno imamo nocne kremice za lice, tek odnedavno imamo i nocnu kozmetiku za kosu.
za pisljiviv 50 i nesto eura (Douglas) za oko 120 ml proizvoda. Treba ga nanjeti navecer i ostaviti da djeluje preko noci kako bi se ujutro probudili nova i njegovana. Pricu o keratinu smo imali prije nekoliko tjedana, a osim toga cak i da radi na nacin na koji to proizvodjac pretpostavlja, nije ga u proizvod stavio gotovo nista! Ima silikona koji ce vasu kosu zaista uciniti svilenkastom, do prvog pranja ;-) i ne, za taj efekt nije trebalo cijelu noc rezervirati.

Pokusajte s nekim obicnim regeneratorom iz supermarketa koji sadrzi silikon i ako bas zelite, isti obilno nanesite na kosu, stavite foliju preko toga i divite se svojoj kosi ujutro. A od ostalih 45 ustedjenih ojerica kupite si nekaj lijepo. O.k. u obranu ovog proizvoda moram reci da vam nece uciniti nista lose ( a to jest plus, jer kad se radi o njezi lica, trziste je prepuno proizvoda koji nanose stetu) i da cete vjerojatno biti zadovoljni ucinkom. Moja poanta je bila – da za isti ne morate izdvojiti bas tolike novce.

Kozmetika razno:

Da ne bi mislili da ima samo skupe maskare, N.V. Perricone je poznat po pristupacnim cijenama ;-)) pa tak ima i Body Mist za 100 i nesto eura.
Cijela prica se osniva na neuropeptidima kao svemirskom sastojku
http://en.wikipedia.org/wiki/Neuropeptide, to je kompleksna grupa sastojaka koji rade u tandemu sa nekim drugim sastojcima i tako salju "poruke" tijelu. Kako i da li uopce rade nanesene povrsinski na kozu, nije jos potvrdjeno.

Za neke proizvode mi je zaista zao da imaju losu iritirajucu listu sastojaka jer se uvijek iznova zaljubim u koncept i ambalazu, jedna od takvih firmi je svakako Origins.



Za anti-age publiku: vazno je i na kakvom jastuku spavate i u kojem polozaju. Zagnjurite li glavu u überdimensionalni, mekani jastuk od perja kojeg svako malo namjestate u nesto udobnije i gdje vam vrat visi prema prsima, veca je sansa za dobivanje prijevremenih bora na vratu. Idealna pozicija je ona koju nude anatomski jastuci, gdje je vrat ravan, ledja ravna i opustena. Kao zakletoj trbusnoj spavacici, morate mi vjerovati na rijec da se na njima odlicno spava i na trbuhu.


Jos jedna dobra ljetna krema: Olay Definity Deep Penetration Foaming UV Moisturizer, 45 ml za 17 eura


Sephora Arch it brow Kit:


Za one preko bare Wet’N’Wild 150 ml za manje od 4 eura nista spektakularno ali sasvim o.k. cleanser, paznja s njihovim kremama sa zastitnim faktorom, nemaju UVA!

-


Dobar nocni serum sa silikonima (tko voli, ja da) Almay Anti-Aging Night Concentrate 45 ml za 15-ak eura.

Za suhu kozu – losion za ciscenje sa krastavcem Almay, fragrance free, podsjeca na mlijeko za ciscenje oko 7-8 eura te iz iste linije dnevna krema jest odlicna, oko 60 ml i manje od 10 eura za odlicnu ljetnu kremu. Sa A,C i E vitaminima, antooskidansi, pakiranje koje omogucava stabilnost formule
za one sa masnom kozom ovo nije dobar proizvod iako oni sa mijesovitom – mogu. Ako ljeti naginjete ekstra mascenju i znojenju onda bolje ova verzija


Daily Moisturizer for Normal/Combo Skin, linija za masnu kozu je prepuna mentola, bolje zaobidjite.




Da ne bi ispalo da samo na kozmetiku trosim (sto isto ne bi bilo lose, tako dugo dok si novce sama zaradim) kupila sam si Reference Manager, testiram vec 4 tjedna i to mi je najbolje potrosenih 200 i nesto eura u zadnjih mjeseci... ja imam verziju nakon ove, broj 11.

Svatko ima neki svoj obliznji park za jutarnje vecernje i ine setnje, ovo je moj cerek
Velik je kao prosjecan zagrebacki kvart ali zapravo najveca prednost mu je ta sto mi je iza ugla. I sto ima otvoreni bazen.


,


a ovo je slika vrata moje radne sobe (one na poslu)


Za vikend jedan fini lagani, ljetni kolac (za slucaj da sam vec ostavila recept, sorry). Jednostavan za pripremiti, odlican i drugi dan ako iz nekog neobjasnjivog razloga uopce ostane nesto.

450 grama lisnatog, 2 pudinga vanilije, 1 litra mlijeka, 120 grama secera, 2 paketica vanilin secera, 2 vrecice zelatine, 200 ml slatkog vrhnja, 1 kila jagoda, 2 preljeva za tortu, 1/2 litre soka od ribizla i jos malo secera.

Odlicno je ljeti hladno i osvjezavajuce a brzo je gotovo. Lisnato se odmrzne, rubovi se premazu vodom i stavi se na od vode vlaznu protvu i nekoliko puta se probusi vilicom. Pece se 15 minuta na 220 stupnjeva, dok se to hladi, skuha se puding sa obicnim i vanilim secerom, u tome se rastopi zelatina i dobro izmjesa. U hladnu kremu se umijesa tuceni slag, sve se premaze preko lisnatog, stave na to prepolovljene jagode i napravi se crveni preljev za tortu. Dobro ohladiti u frizideru.

ARTE preporuka:
Danas navecer odlicna tema veceri - Druga vremena, drugi ocevi (kako izgledaju tate danas i kako ce izgledati u buducnosti)
U subotu u 01:20, dakle tehnicki gledano vec u nedjelju, dobar film Berlin is in Germany, o zivotu jednog DDR-zatvorenika, nakon ujedinjenja.
U nedjelju u 23:15 (cijela vecer je tematski posvecena Humphrey Bogart-u) intervju sa Lauren Bacall, njegovom zadnjom zenom.
U ponedjljak pocinje nadasve zanimljiv serijal u 10 nastavaka Die Schule der Ärzte, dokumentarac, tkz. realna sapunica o studnetima medicine i mladim stazistima, bez cenzure. Nakon toga americki film Elephant, na temelju stvarnih dogadjaja skolskog maskara u Litleton-u prije nekoliko godina. Na kraju veceri u 22:00 Prokleti gen, dokumentarac o jednoj neizljecivoj nasljednoj neuroloskoj bolesti (Huntington)
U cetvrtak (17.05.2007) u 22:30 Izgubljeni komad: smisao zidovskog obrezivanja, putovanje kroz razlicite socijalne slojeve Izraela.

- 17:16 - Komentari (22) - Isprintaj - #