JJA

petak, 09.06.2006.

Kozmetika petkom...

Tonici

Ono sto dobar tonik radi vasoj kozi je – omeksava ju (meka voda), uklanja zadnje ostatke make up-a ili mlijeka za ciscenje i nekima (recimo masnoj kozi) je dobar tonik dovoljan i ne treba im cesto nikakva dodatna krema.

Sto oni NE RADE a kozmeticka industrija vas u to zeli uvjeriti – oni ne smanjuju pore, nisu u stanju dubinski ocistiti i nisu u stanju smanjiti produkciju masnoce na licu. Neki od njih su izrazito AGRESIVNI kao recimo bilo koji od njih 4 CLARIFYING LOTION od Clinique.
Meni su doslovce suze tekle koliko agresivno je to isparavanje ali sam mislila da to tako mora biti, sve dok nisam dobila prve lisajeve.

Neki od dobrih, bezalkoholnih tonika koje sam probala (ideje dobrodosle!)
1.Biotherm- Biosource Softening Toner (za sve tipove koze) 240 ml za 14,50 eura
2.Estee Lauder-Soft Clean Silky Hydrating Lotion 18,50 za 240 ml ili od Clinique- Moisture Surge Face Spray za 27,00 eura i 125 ml
3. za sve tipove koze jeftinija a jednako dobra varijanta je Dove Essential Nutrients Clarifying Toner nazalost nema ga u Europi, a jednako dobri su i svi od Paule a kostaju izmedju 10 i 12,00 dolara za 180 ml, onaj za suhu kozu je odlican i ljeti vam ne treba dodatna krema, ima vaznih oksidanata, esecijalnih lipida te krasno vlazi kozu


Dobar je bio i od Diora, vidim da ga ne proizvode zadnjih pola godine, nasljednik mu je ovo ali malo preskup sport na duze staze. Pobornici BIO verzija Burt's Bees Wild Lettuce Toner for Normal to Dry Skin
8 fl oz (236 ml) za 10 dolara ili


Neutrogena Alcohol-Free Toner 8.5 oz (250 ml) za 7 eura te Skincode Gentle Balancing Toner
6.8 fl oz (200 ml) 22 eura

Ne, toneri vam nece ucvrstiti ili zategnuti kozu cak i ako ih prodaju u anti age liniji. Sto dobar tonik moze – moze sprijeciti ili suzbiti upalu, iritaciju, dati vlagu kozi. Tonike cete naci pod raznim marketinskim imenima tipa – astrigent, pore cleanse, clarifying lotion (clinique koristi taj pojam), freshner; oni i dalje imaju jednu osnovnu funkciju. Ako ste misljenja da alkohol pomaze pristicima, u krivu ste. Da bi alkohol dezinficirao morao bi biti u 60% koncentratu a u toniku ga ima 20%, znaci premalo da dezinficira a previse da bude blag prema kozi.

VAZNO!!! Nije alkohol sve sto kao alkohol zvuci. Nijh cak kao tvar ne bi ni prepoznali kao alkohol jer imaju sasvim drugu funkciju. Recimo cetyl alcohol nije opasan u gore opisanom smislu. Ili stearyl. Naravno sad se pitate, pa koje onda izbjegavati? One koje imaju oznaku SD alcohol i iza njih slijedi neki broj ili ako vidite pojam ethanol ili isoporpyl. Osim alkohola cak i alkohol-free tonici mogu sadrzavati druge iritanse. Ne bi vjerovali ali neke od skupljih firmi koriste cak i aceton, dobar dio BIO firmi koristi citruse (nisu dobri za kozu!) prevelika koncentracija kiseline, kamfor, mentol, pepermint ili neke etericna ulja (koja nisu za nanosenje na lice, to je moje osobno misljenje). Kako funkcioniraju neki "pore minimazer" tonici – oni uzrokuju (namjerno) iritaciju, koza na mikroskopskoj razini NATEKNE i da, privremeno pore izgledaju manje. No mi znamo da svaka takva iritacija ubrzava proces starenja koze, pa koliko je smisleno korisiti takvu njegu? Da tonici zaista mogu smanjiti pore, mi bi sve hodale kao iz kataloga zar ne? I nitko ne bi trebao retusiranje nego samo odredjenu bocicu. I ne, ne kontroliraju proizvodnju masti. Ona se ne moze regulirati izvana jer je odredjena unutrasnjim procesima, proizvodnjom hormona.

Najbolji tonik je onaj BEZ MIRISA I BOJE.

I ovdje vrijedi pravilo, blazinicom BLAGO prijeci preko lica, nikakvo trljanje.

Termalna voda:
Najcesce ju se moze kupiti u spreju i time ju nanosite direktno na lice, ovisno o osobnim preferencijama ili pustite da se posusi a tek onda se sminkate ili mazete, ili nanesete kremu direktno na vlazno lice (odlicno za suhu kozu). Meni jedna takva bocica uvijek stoji u frizideru i odlicno je osvjezenje preko dana, ljeti. Proizvode ich Vichy, Avene, La Roche-Posay itd.




Danas relativno kratko jer JJA nema vremena, dapace radi danas do kasno u noc kako bi sutra mogla volontirali na jednom djecjem igralistu i skupa s jos 10-ak dobrovoljaca osvjeziti boju na vrtuljcima i klackalicama, a ostatak vikenda je tradicionalno rezerviran za uzivanciju, skitnju i trosenje novaca party Iako, nadam se ipak ostati u granicama bontona jer se krajem mjeseca sprema jedan oveci pohod na outletski raj u susjednoj drzavi cerek

Dakle, ja se odjavljujem, planirana pauza je gotova, timer je odpjevao svoje (flylady princip).

Ugodan vikend!

- 15:51 - Komentari (15) - Isprintaj - #