JJA

petak, 19.05.2006.

Nastavak suncane teme-II.dio

Prosli put smo naucili da je SPF broj, samo jedan dio cjelokupne price o zastiti. Kako nanjeti sredstvo za zastitu?
Nestedljivo! Prilicno cesta greska je kupiti SKUPI proizvod i onda, jer si ne mozemo priustiti 3-4 takve tube ovo ljeto-STEDJETI na kolicini ili na ucestalosti obnavljanja zastitnog sloja. Tada nas naime taj nas skupi proizvod stiti mnogo manje od obicnog Sun Dancea kojeg se ne ustrucavamo pravilno nanjeti. Namazati se treba 20-ak minuta PRIJE NEGO IZLAZITE. Ne na plazi, ne u autu ili na terasi. Nego jos u kuci.
Kako se takav proizvod uklapa u vasu dnevnu njegu? Pravilo je da on uvijek ide ZADNJI. Znaci vec prema izboru prvo tonik, pa neka AHA/BHA kremica recimo, jos nesto ako stavljate i na kraju SPF.
Svaki kozmeticki proizvod nanesen preko sunscreen-a mu smanjuje ucinak. Cak i voda. A vecina hidratantnih krema ima skoro 50% vode u sebi. Dalje, ako koristite lipid-topive kreme preko SPF-a, prekidate tj. razbijate zastitu. Sve sitnice na koje u pravilu nitko ziv ne obraca paznju ali mogu imati kobne posljedice. Neki modni casopisi savjetuju da se SPF stavlja prvi, jer kad se stavlja na ostale kozmeticke proizvode-ne apsorbira se u kozu a navodno je ta apsorbcija nuzna kako bi se zastita aktivirala.

Ovo je netocna i opasna informacija

Najelegantnije rijesenje je nositi (ako se sminkate) tekuci puder sa SPF-om. Evo liste mojih favorita (ovo su samo oni koji imaju SPF, pored toga ima nekoliko savrsenih pudera ali zbog nedostatka zastite, ne nosim ih ljeti, iako je jedan od boljih Prescriptives):

Od pudera koji su mi bili dobri (imam svijetlu put, podocnjake i zelim puder koji ipak malo pokriva a da ne djeluje kao zbuka na licu):

KOMPAKTNI PUDERI-
1.Neutrogena-Healthy Defense Protective Powder SPF 30 10,00 eura savrsen za popravljanje sminke kad se umastite a ujedno i obnavlja SPF zastitu
2.Clinique – cream to powder Superbalanced Compact Makeup SPF 20 26,50 eura nije od jeftinije varijante ali je odlican za nekoga s mjesovitom kozom, vazno je dobro navlaziti kozu jer ce se suhi dijelovi koze istaknuti poslije.18 nijansi, ultra lagan osjecaj na kozi

TEKUCI PUDERI

1.Almay-Wake Up Call Energizing Makeup SPF 15 9,99 dolara ili Skin Smoothing Foundation with Kinetin SPF 15 11,99 dolara
2.Avon – ovo je puder u teglici i u obliku kreme Beyond Color IIluminatig Radiance Vitamin C Foundation SPF 12 za 11,00 eura, nedostatak, pola boja nije prirodno
3.Avon becoming- Redefine Airbrush Foundation SPF 10 za 19,50 dolara nece kamuflirati bore kao sto tvrde na reklami ali inace super puder, prekrasan svileni osjecaj na kozi
4.Clinique-Superbalanced Compact Makeup SPF 20, 26,50 dolara
5.Cover Girl-AquaSmooth Makeup SPF 15 9,00 dolara inace Revlonovi puderi su o.k. i imaju SPF a i kostaju o.k.
6.Dior- Teint Diorlight SPF 10 za 34,50 eura jako prirodna, na natural look, prekriva minimalno
7.Clinique Dewy Smooth Antiaging makeup SPF 15 za 19,50 silikonska struktura, dobro za suhu kozu ali nista anti aging unutra njihov Almost Make up je gotovo nevidljiv valjda za zene koje ne vole da se uopce vidi da ista imaju na licu.
8.Cover Girl—Fresh Look Makeup Oil-Free for Combination to Oily Skin SPF15 (nisam probala ali je prijateljica sa masnom kozom)
9.Estee Lauder-Maximum Cover Camouflage Make up face+Body SPF 15 za 26,00 eura pokriva ali ne kao sto ime sugerira, kremasta tekstura, zaljepi se za kozu 7 nijansi
10. xuviance by Neostrata-CoverBlend Concealing Tretament Makeup SPF 20 za 22,00 dolara pokriva super, full coverage u teglici izgleda teska, prekrasno lako se razmazuje, mat 14 boja
11.Guerlain-Divinora Silky Mooth Foundation SPF 12 za 37,00 eura ima 7 nijansi
12.Illuminare-Extra Coverage Foundation/Concelaer Semimatte Finish SPF 21 probica kosta 2,50 a cijela tuba 20,00 eura, pokriva skroz tako da je dobra i kao korektor za ispod podocnjaka ili na pristice, ima 5 nijansi te je dobra za mijesanu i suhu kozu.
13.Avon-Beyond Color Radiant Lifting Foundation SPF 12 za 12 eura, najbolja za mjesovitu kozu, iz iste linije korektor ne pokriva nista iako ga navode kao proizvod za full coverage!
14.Neutrogena-Visibly Firm Moisture Makeup SPF 20 15 dolara nije hidratantan jer ima dosta talc-a u sebi i vise odgovara normalnoj do blago masnoj kozi.
15.Paula Begoun All Bases Covered Foundation SPF 15 Normal to Dry Skim SPF 15 za 13 dolara

KREME U BOJI
1.Neutrogena-Healthy Skin Enhancer SPF 20 11,00 eura sa retinolom i kompletnom SPF zastitom
2.Revlon Age Defying Light Makeup SPF 30 13,00 dolara cerek

Sljedece proizvode jos testiram pa o tome kakvi su ipak u nekom sljedecem izdanju:
1.Clinique Repairwear Anti-Aging Makeup SPF 15 za 28 eura
2.Prescriptives Flawless Skin SPF 15, imam tester od 10 ml, veliko pakiranje je oko 39 eura
3.Cover Girl Outlast All Day SPF 15 za 9 dolara!

Posebno u nasim krajevima maslinovo ulje sluzi kao wunder sredstvo za sve i svasta. Od pakunga za kosu, do njege tijela ili recimo dobivanja preplanulog tena (maslinovo ulje nema zastitni faktor i nikada ga nikome ne bih preporucala za sigurno suncanje). Naravno da sam probala i pakung za kosu i oporavljala kosu danima nakon toga. No shodno opcoj obljubljenosti istoga, cesto ga vole dodavati u razne gotove kozmeticke proizvode.
Cesto sam cula da je dobar i za dodavanje u sredstva za suncanje?! Osim sto kemijska formula vaseg proizvoda vise nije stabilna, dapace vise uopce ne znate kakva je. Ne mozete biti sigurni koliki SPF je ostao nakon tog opasnog eksperimentiranja, a sve radi cega?
Ako vas vas trenutni sunscreen ne hidratizira dovoljno kozu, kupite drugi, umjesto da izvodite eksperimente za koje nemate niti strucnog znanja niti potrebnog iskustva. Ostavite maslinovo ulje kamo i spada-u salati i tavi. Naime ja ga obozavam i koristim iskljucivo domace, ali iskljucivo u prehrambene svrhe.


Te za kraj malo kozmetickih novosti

Clinique iz postojece Turnaround linije, sada izasao i serum. Aigner i Too Femine, Gluh plava linija za volumen (lopoc linija), Dove Sunshine linija Lancaster Sun Slim Body (navodno ste u jednom potezu dobili preplanuli ten i zategnutu kozu, sljedite onu staru narodnu-if it looks too good to be true yes) sastoji se od tan stimalatora, boostera i prolongera. Novi Cartierov miris -Delices de Cartier ili Chanelov Allure Sensuelle
L'oreal i Perfectslim, rashladjujuci gel za noge. Panasonicov depilacijski aparat- navodno bezbolan-, glava aparata je bas kao i moj swiffer smijeh, mobilna. Moze ga se isprati pod tekucom vodom i na to je proizvodjac posebno ponosan. No sto fali dobroj staroj cetkici, ne moram cekati da se aparat posusi kako bih ga mogla pospremiti. Dizajn mi se svidja. I bezzicna akcija, neovisna o struji. Samo da ne navede neke mastovite pripadnice naseg spola na uljepsavanje na plazi. Ili podzemnoj. Nikad se ne zna. Svaceg sam se vec nagledala od strane navodno kultiviranih dama.
Naravno ljeto je pred vratima i bilo je za ocekivati pravu poplavu anticelulitnih proizvoda , uz ovaj dobivate i rukavicu za masazu i fitness traku za vjezbanje i trening poster te vam s reklame samouvjereno porucuju-SUBJEKTIVBE (khm,khm) rezultate je nakon 14 dana koristenja proizvoda imalo 80% zena. Tko padne na ovu reklamu sam si je kriv.
Dove je izbacio novu ruzicastu liniju color care. Daleko od toga da shopping recimo ne moze biti HUMANITARAN, mozete kupiti badic kod HundM-a i 10% od cijene ide za pomoc WaterAid projektu, DKNY parfem be delicious verzija "message of hope" gdje 2% cijene ide za UNICEF. Dvije muhe jednim udarcem. Priustite si nesto i ucinite dobro djelo. Za svoj 10-godisnji rodjendan je Pleasures od Laudera dobio novo ruho. Za one (moja malenkost ukljucena) koji su isprobali prijasnje verzije Clinique-ovog "happy" mirisa, probajte Happy in a Bloom za pristupacnih 27 eura.

Novo ruho je dobio i Kenzov Flower, pogadjajte-limitirana edicija, ilustrirana od strane 3 umjetnika, ako ipak radije dajete novac za preparativu nego za mirise i u tom slucaju ima E.Lauder nesto za vas Slim Shape + a za vase muskarce Terre d'Hermes Jos jedna besmislena cijena iz kuce Lancome-Secret de Vie-za vise nego prosjecnu kremu. Nivea ima zgodnu liniju dezica Pure, anne lind je izbacila vocne gelove za tusiranje http://www.anne-lind.de/ i odlicna linija od jagode cerek La Roche-Posay je u liniji Unifiance izbacio nove korektore, ako netko proba, neka javi kakvi su.
Gliss Kur je izbacio REPAIRIST set od 3 komponente (dubinsko ciscenje, intenzivna kura i fuid za sjaj)
set ima i Garnier svog konja za trku-bodytonic-14 dnevna kura sa ampulama na bazi kofeina i glukoze
a ako se kojim slucajem samoozljedite od svih tih cudotovornih proizvoda, dobro ce vam doci novi flaster za nasprejati.

U sljedecem izdanju ce biti rijeci o vodootpornim proizvodima, o tabletama za samotamnjenje, o zastiti vasih najmanjih, o tome sto ako ipak izgorite te o after sun kolekciji

Nadam se da ce i vas vikend biti barem upola dobar kao moj. Naime od jucer uzivam u ohridskom zraku, ribi i ljepoti cerek a ovaj tekst je nastao pred put, te uz krasnu opciju "postaj kasnije" lansiran danas. Ovih sam dana uzivala u mom gradu, u maminoj kuhinji, u kavici sa nekim ljudima koje sam prvi put vidjela uzivo a virtualno se druzimo od jeseni i poznanstva zapocetog na jednom forumu te nastavljenog u mnogo ugodnijim virtualnim okvirima.
Pozdravlja vas JJA, dobro zasticena SPF-om, oboruzana antioksidansima i antiiritantima-pazite se i njegujte, drage moje, jer tko ce ako ne vi same?
I da nitko nije vise izgorio, nakon sto je procitao danasnji tekstmah

- 17:22 - Komentari (11) - Isprintaj - #