Jezdimir Uskoković je Žena Glava!

ponedjeljak, 31.10.2005.

Četiri dijela: Treći

NEGO, NATRAG U SADAŠNJOST

I tako su njih dvije rekle Kristini 'Pa dobro, otkud ti vadiš te riječi?!'. Kristina se počela smijati. Jako. Kroz taj smijeh je nešto malo objašnjavala što je nihilist, ali to ionako nije imalo svrhe. U ovakvoj situaciji problem nije u tome što je jedna strana 'nedostojna' druge strane, jer, kao što rekoh, glupost je relativan pojam. Problem je u tome što ljudi, koji su ujedno dovoljno kurčeviti i samouvjereni, bahato svoje nedostatke (neovisno o tome radi li se o manjku obrazovanja ili prirodnoj neinteligenciji) nastoje nametnuti kao standard. Što je sranje i nitko to nije dužan trpiti.

NEKA MOJA OPĆA STAJALIŠTA

Bogati vokabular i opća kultura, o kojima je ovdje konkretno riječ, nisu znak urođene inteligencije, niti formalnog obrazovanja. Osoba ih može steći makar nikad ne pohađala druge škole nego frizerske.

Dapače, kao što već rekoh, posao koji umara tijelo, a ne mozak, ostavlja više prostora za intelektualne napore nakon posla. Za onoga tko to želi, naravno. Međutim, nezainteresiranost osobe za stjecanje takvih znanja, s druge strane, govori o nekim urođenim osobinama.

Ako te ne zanima, onda te ne zanima. Kao npr. Victoriu Beckham.

VIKTORIJA BEKEM?

Da, Victoria Beckham, koja otvoreno priznaje da u svojih 31 godinu života nije pročitala nijednu knjigu. To je izjava koja svjedoči o njezinoj nezainteresiranosti.

Međutim, razlog koji navodi u prilog tome jest da 'nema vremena za to'. Ta izjava je, nažalost, plain stupid, što bi se reklo, a ujedno i govori nešto o njoj.

A to je da DAJE GLUPE IZJAVE.

Netko iz PR-a joj je trebao reći da će bolju reakciju izazvati izjava da ne čita knjige jer je ne zanimaju ili jer joj se ne da ili čak da se već itekako dobro udala, pa se nema potrebe pravit pametna.

Ali, reći da ne čitaš knjige jer nemaš vremena, a nakon toga izjaviti da voliš modne časopise, može izazvati pokoju dobru dušu da ti ukaže na to kako nije obavezno uzeti knjigu i čitati je osam sati bez prestanka.

Dapače, autori, kao i izdavači, dopuštaju mogućnost da se knjiga čita po desetak stranica dnevno, u tijeku bilo kojih pola sata, što je otprilike točno onoliko vremena koliko treba da se prelista modni časopis.

Naravno, treba uzeti u obzir da onaj tko nikad nije probao, ne može znati koliko je lako ili teško čitati knjigu. Stoga je bezobrazno od mene, koja sam pročitala podosta knjiga i ostavila u njima svoj dobar vid, bahatiti se svojim poznavanjem tehnike čitanja više od pedeset strana teksta, a koji je raspoređen na više od tri rečenice po strani.

Pri čemu niti jedna rečenica nije ˝Model: Frankica Posprdalo. Suknja: ESKADA, 23.000 kuna. Sako: VERSAČE, 175.000 kuna. Mejk-ap: Maks Faktor glavom i bradom. Fotografirao: Jezdimir Uskoković.˝

NEKA MOJA ZAKLJUČIVANJA

Bogat vokabular, u kojemu, osim kratkih dvosložnih riječi, obitavaju i neke dugačke, ne služi (isključivo) tome da se njegov vlasnik preseraje uokolo. Osobno sam spoznala da je vrlo koristan i kada nekome treba što preciznije objasniti nešto, opisati stvar ili situaciju, približiti osjećaj ili obrazložiti mišljenje.

Onaj tko se zna izražavati neće doći u situaciju da u ispovjedaonici kaže nešto tipa (parafraziram): ˝Joj, Duje mi je onak, nekak, ne znam, nešto mi kod njega nije, mislim, ono, kuiš, baš ono... A Matko, on mi je baš onak, skroz drugo, joj, neznam kak bi to rekla, ma baš mi je ONO! kuiš kaj ti hoću reći!˝

Ne! Ne kuim kaj mi hoćeš reći! Moraš upotrebljavati riječi kad govoriš! Bar ako želiš da te drugi ljudi razumiju. Kaj ti je on!? Glup, naporan, dosadan, zanimljiv, prepotentan, dvoličan, nezreo, iritantan, priprost, samouvjeren, simpatičan, drag, kuhan, pečen, na lešo, prebrašnast, crvljiv, usran!?

Pridjevi, imenice, glagoli, zamjenice, prilozi, prefiksi, sufiksi i ostali fiksi, majko mila koliko ih je! Zu-ji, zve-či, zvo-ni, zvu-či, šu-mi, gr-mi, tut-nji, hu-či - TO je jezik roda moga! Ge-e-nijalno! Zar ne zvuči divno, taj naš jezik?

...još jednom se nastavlja...

- 17:03 - Komentari (20) - Isprintaj - #