Jezdimir Uskoković je Žena Glava!

srijeda, 03.08.2005.

Pobjednik natječaja za najgrozomorniji Jezdimirov post ikad, feat. recenzija ljetne kino ponude prvog hrvatskog multipleksa

Opet ja. Pita Zeko 'jel Jezdimir on?'. Mislim da mogu safely say da nije. Samo se borim u dvojbenosti - u trenucima nedostatka inspiracije (kad već moram upotrijebiti taj omraženi, do srži ožmikani kliše svih 'pisaca u blokadi', jer nemam dovoljno inspiracije *ups, I did it again* da unesem nešto svježe), je li bolje

A. pisati nešto samo da nešto bude napisano, pa makar se srozala u očima čitateljstva, ili

B. hibernirati dok ne naiđe nešto što vrijedi biti napisano?

Shvatite ovo kao anketu.

Grozim se varijante pod A., jer i sama mrzim primijetiti razdoblja pada kvalitete nekih autora koji me, kad su u svojoj uobičajenoj formi, naprosto oduševljavaju. To nije nitko od vas. Vi ste svi super i u naponu spisateljske snage.

Umjesto da pišem, jubavnajveća i ja pohodimo kino. Navala je takva da možemo do mile volje raspravljati kako postići potpunu centriranost ekrana, a da sjedalo bude jubavnonajveće.

Trenutno se oduševljavamo ljetnom akcijom u Cinestaru, koji se drznuo za pedeset ćuna dati dvije karte za predstavu iza 17 any given monday, tuesday, wednesday (da, dobro ste pročitali, kasnije od 17, ne ranije!) i još, molimvaslijepo, hit DVD!

Taj 'hit DVD' čini neki od dvadesetak filmova u kojima sve od reda glume poznata imena, ali iz nekog razloga nikad nismo čuli ni za jedan (osim za Traffic). Vjerojatno zato što su neki iz 90-tih, a neki su valjda toliko sramotni da bi selebritiji i njihovi menađeri instant dobili čir na želucu da saznaju da netko negdje TO dijeli.

Da stvari budu napetije, ne možete baš birati hit-DVD, nego dobijete onaj koji vam teta na blagajni uvali. Tek smo dva puta bili sudionici te akcije, a jubavinajvećoj već počinje izbijati osip od želje da malo porazgovara s tetom, te se nekako uvuče u tu riznicu 'hitova'.

Nije mi jasno zašto, jerbo, da moram izabrati, ni sama ne bih znala što i kako. On se, međutim, čini odlučnim u svojoj namjeri. U tijeku đira prije filma, proždrljivo je promatrao ruke i torbice drugih parova, ne bi li ustanovio što su oni dobroga dobivali, dok smo mi zaglavljivali sa 'Delivering Milo' i 'Sweet and Lowdown'.

Jučer smo gledali Sin City. Film je prekinki. Na momente živa jeza. Onakva od koje ja zainteresirano promatram urasli nokat na palcu ili rasparanu podstavu stolice. Ipak me malo sram pokriti torbom glavu u kinu. Samo sam se ovaj put malo zajebala, jer nisam pročitala ni malo k od kritike, pa me najgadnija od gadnih scena uhvatila apsolutno nepripremljenu.

Naime, od buljenja u kut platna nema nikakve koristi, ako ne buljiš baš u tom trenutku kada se na platnu nalazi ono što treba vidjeti.

Ali, da budemo ozbiljni, film je, kao što se već vjerojatno čuli / vidjeli / pročitali, stvarno dobar i fenomenalno napravljen, a i najveća draž je u tome što se u takvoj izvedbi daju progutati stvari od kojih bi se čovjeku bljuvalo da ih ugleda u tehnici koloris vulgaris. Definitivni je must see, osobito ako uzmemo u obzir da je u današnje doba teško izmisliti nešto što još nije viđeno.

Koji volite duhovite crtiće, odite gledati Madagaskar.

I ne zaboravite se javiti za razmjenu hit-DVD-a, ako vam je za oko zapeo Delivering Milo. Film prema sadržaju zvuči odlično - žena je trudna, a njezino nerođeno dijete nalazi se u rajskom Centru za obuku smrtnika, te se, kako mu je tamo sasvim dobro, odbija roditi. Na to Bog pošalje anđela da maloga nagovori da se rodi, jerbo ako mali ustraje u svojoj odluci, nijedno dijete se više nikad neće roditi. Nisu napisali da li će i svemir pritom implodirati, ali ovaj hit-DVD svakako zvuči kao nešto od čega bi svemir mogao dobiti takovu potrebu. Nisam još pogledala, ali namjeravam.

Osim ako se netko hoće đorati za npr. Traffic.

Nymphea, kaj veliš? Ti ćeš 'deliverati' vrlo uskoro, vjerojatno su ti hormoni dovoljno divlji da bi čak i ovo mogli prožvakati. Samo nemoj malog Guzonju nazvati Milo, majke ti!

Toliko za danas. Sljedeći tjedan nas čekaju centrirana ljubavna sjedala u još praznijoj kino dvorani, još dva hit-DVD-a, nabrijani spasitelj svijeta Tom Cruise, a nakon njega i pobjednik natječaja za četvrti film - potencijalno onaj autostoper kroz galaksiju kojeg nisam čitala (znam, znam, sramota, užas i za ne vjerovati), pa mi možda film bude valjao više nego onima koji su čitali i kojima je bio apsolutno bezveze.

Ako recenzije ne osvanu pravodobno, idite na policiju promptno, jer to znači da

A. me jubavnajveća iskasapio sjekiricom nakon što sam mu se popela na vrh glave sa Monster-in-law; ili,

B. oboje čamimo pri redarstvenim vlastima, jer ON nije mogao savladati svoju želju da zaviri u riznicu filmova; ili,

C. oboje čamimo pri redarstvenim vlastima jer ON nije mogao savladati svoju želju da obavi prisilnu zamjenu hit-DVD-a s nekim nedužnim parom koji se drznuo dobiti bolji film (makar, što znači bolje u ovoj situaciji?).

- 19:25 - Komentari (20) - Isprintaj - #