J.R.R.Tolkien (LOTR)

petak, 20.02.2009.

Međuzemlje-oružja

Anduril(Narsil)
Aragornov mač ili je možda bolje da kažem mač koji je Aragorn naslijedio od svoje obitelji. Sam mač se nije uvijek zvao Andúril. Ime Andúril je dobio tek u Trećem dobu u Ratu za Prsten, nakon što je prekovan u Rivendellu. Ime mu je dao Aragorn. Mač se prije zvao Narsil i bio je u vlasništvu Elendila, koji ga je, poput Aragorna, naslijedio. Sam početak mača Narsila seže u prvo doba kada je iskovan. Točan datum kovanja nije moguće odrediti, ali znamo da ga je iskovao najveći patuljački kovač Telchar, koji je nadmašio i svog učitelja Gamil Ziraka. Najbolji približni datum kovanja samog mača možemo odrediti po ostalim djelima Telchara, a njih nije bilo malo i nisu bili nevažni. On je iskovao Angrist, bodež kojim je Beren izvadio Silmarill iz Morgothove krune, i Zmajsku kacigu Dor-Lomin koja je napravljena za Azaghala od Belegosta koji je poginuo u petoj velikoj bici, u bici Nirnaeth Arnodiead, 471. godine. Dakle mač je iskovan u četvrtom ili petom stoljeću Prvog doba. Naziv mača Narsil je sastavljen od dva dijela - Nar i Sil. Nar znači vatra, a također se pojavljuje i u Narya, jednom od Prstenova moći, Prstenu vatre koji je nosio Cirdan, a kasnije ga dao Gandalfu. Riječ je potekla od istog drevnog korijena (a)nar koje je bilo Sunčevo ime, kvenijski Anar (Anarion), sindarinski Anor (Minas Anor, Anorien). Sil (takodjer inačica Thil), znači sjaj (bijelog ili srebrnog svjetla), a pojavljuje se i u riječima Belthil, Silpion i na kvenijskom jeziku Isil, sindarinskom Ithil, Mjesec (Odatle Isildur, Narsil, Minas Ithil, Ithlien). Znači doslovni prijevod Narsila bi bio "vatra i bijela svjetlost". Ime je izvedeno iz toga sto je mač u borbi svjetlio crvenom i bijelom vatrom ili bolje reći svjetlošću, predstavljao je najveće neprijatelje tame, Morgothovih podanika, Mjesec i Sunce. Opis imena je objasnio sam Tolkien u pismu broj 347, 1972. godine.
Glamdring
Glamdring je bio iskovan u Gondolinu, kraljevstvu vilenjaka u Prvom dobu. Mač je pripadao Turgonu, kralju Gondolina. Nije poznato kako je Glamdring preživio pad Gondolina.

Šest tisuća godina kasnije, 2941. godine Trećeg doba, Gandalf je pronašao Glamdringa u trolovskoj jazbini. Mačevi Orcrist i Žalac su također bili pronađeni tamo. Glamdring je posjedovao prekrasne korice, a drška je bila ugrašena draguljima i runama. Elrond je uspio identificirati mač kao Glamdring upravo uz pomoć navedenih runa. Posebnost mača je bila ta što je svijetlio plavičastim svjetlom kada bi orci bili u blizini.

Kada su orci napali Thorina Oakenshielda i ostatak patuljaka na prijevojima Maglenog gorja, Gandalf je stigao u pomoć s bljeskom vatre i dima. Iz pomoć Glamdringa osakatio je vođu orka, a ostali su orci prepoznali mač i pobjegli. Gandalf je isto tako uz pomoć Glamdringa prerezao vezove kojima su bili sputani Bilbo i patuljci. Kasnije, u Bitci pet vojski, Gandalf je najvjerojatnije koristio mač u obrani protiv orka i wargova.

Gandalf je također nosio Glamdringa kada je družina napustila Rivendell 25. prosinca 3018. godine. U Moriji je vitlao mačem u borbi protiv orka. Na mostu Khazad-duma Gandalf se sukobio s Balrogom, a Glamdring je svijetlio bijelim svjetlom. Njime je čarobnjak slomio Balrogov crveni mač. Borba se nastavila kroz ponore i duž Beskrajnih stuba, a na vrhu Zirak-zigila Gandalf je pobijedio Balroga.

Kada se Gandalf vratio u liku Gandalfa Bijelog, Glamdring je bio još uvijek uz njega. Jedini trenutak kada je odložio mač bio je ispred vrata Meduselda, kada ga je predao Hami. Glamdring je služio Gandalfa tijekom cijelog Rata za Prsten. Po završetku rata, nije poznato je li Gandalf uzeo Glamdring sa sobom kad je napustio Međuzemlje, u rujnu 3021. godine.
Grond
Grond (ovan) - Krajem trećeg razdoblja, pri opsadi Minas Tiritha, Sauronovi orci koriste ogromnog ovna za probijanje gradskih vrata. Ovaj ovan je bio izrađen od čelika i dug sto stopa, a na vrhu je bila stilizirana vučja glava. Bio je također nazvan Grondom.
Guthwinë
Mač rohanskog kralja Eomera
Herugim
Mač rohanskog kralja Theodena
Orcrist
Orcrist - Mač Thorina Hrastoštita, parnjak Glamdringa. Zajedno sa njim je položen u njegov grob nakon Bitke pet vojski.
Žalac(sting)
Žalac (Sting) je bio dugačak nož koji je poslužio kao odličan mač za jednog hobita. Bilbo je pronašao Žalac 2941. godine zajedno s mačevima Glamdring i Orcrist u trolskom skrovištu Berta, Toma i Williama. Sva tri oružja iskovali su vilenjaci u Gondolinu tokom Prvog doba.

Posebnost ovih oružja bila je ta što su svijetlili plavičastim svjetlom kada bi orci bili u blizini. Bilbo je uz pomoć tog svjetla pronalazio svoj put kroz tunele Maglenog Gorja nakon što se odvojio od patuljaka. Kada se Bilbo susreo s Gollumom, razmotrio je mogućnost da ga ubije s mačem, ali ga je ipak poštedio.

Bilbo je prvi put upotrijebio mač kako bi ubio velike pauke iz Mirkwooda, koji zu zarobili njegove prijatelje. Od tog trenutka Bilbo je imenovao mač Žalac.

Somehow the killing of the giant spider, all alone by himself in the dark without the help of the wizard or the dwarves or of anyone else, made a great difference to Mr. Baggins. He felt a different person, and much fiercer and bolder in spite of an empty stomach, as he wiped his sword on the grass and put it back into its sheath.
"I will give you a name," he said to it, "and I shall call you Sting."
The Hobbit: "Flies and Spiders," p. 167

Vrativši se kući, Bilbo je objesio mač iznad kamina i ponovno ga uzeo tek 3001. godine kada je napuštao Shire. Dana 25. prosinca 3018. godine, Bilbo je predao Žalac Frodi Bagginsu koji se uputio na putovanje da uništi Prsten-vladar.

Frodovo prvo korištenje mača bilo je u Moriji kad je ubo pećinskog trola u stopalo. Kada je Gollum napao Sama Gamgeeja u Emyn Muilu, Frodo je posegnuo za mačem i prislonio ga na Gollumov vrat. Kao i Bilbo, Frodo je poštedio njegov život.

U Shelobinoj jazbini, Frodo je posegnuo za Žalcem i Galadrielinom bočicom kako bi otjerao Shelobu. Uz pomoć mača također je izrezao paučinu koja je blokirala njegov bijeg, ali Sheloba je uhvatila Frodu i ubola ga. Sam je potom uzeo mač u svoje ruke i uspio odrezati jednu od mnogobrojnih Shelbinih kanđi i ubosti ju u oko. Sam je također teško ozlijedio Shelobu tako što je zabio Sting u njezinu utrobu.

Sam, vjerujući da je Frodo mrtav, uzeo je Žalac zajedno s Prstenom i namjeravao nastaviti putovanje dalje sâm. Kada je saznao za svoju pogrešnu procjenu, Sam je spasio Frodu iz kule Cirith Ungol. Orci su u tom susretu vjerovali da je Žalcem naoružani Sam neki veliki vilenjački ratnik.

Kada je Sam odbacio suvišnu opremu na ravnicama Gorgorotha, on je ipak zadržao Žalac. Mač je bio spašen zajedno s hobitima od strane Gandalfa. Na poljima Cormallena, Frodo je nevoljko nosio mač oko pasa i želja mu je bila da nosi Samov mač, međutim Sam je inzistirao da Frodo nosi Žalac u posebnim prilikama. Najvjerojatnije je da je Frodo vratio Žalac Samu, kome je ostavio cijelu svoju ostavštinu kad je napustio Međuzemlje.

20.02.2009. u 18:05 • 1 KomentaraPrint#

četvrtak, 19.02.2009.

Međuzemlje-bitke

Bitka kod Uzvođa
Bitka kod Uzvođa posljednji je okršaj vođen u ratu za prsten, i u njoj je konačno poražen Saruman koji je nakon pada Isengarda pokušao pokoriti Shire. Okršaj je vođen trećeg studenog 3019., i u njemu su Sarumanove snage poražene od strane hobitskih postrojbi koje su predvodili Peregrin i Meriadoc. Ova je bitka u stvari kulminacija pobune koju su podstakli Frodo, Samwise, Meriadoc i Peregrin kada su, vrativši se iz rata, pronašli Shire pod marionetskom upravom Sarumanovih pristalica.

Morannonska bitka
Posljednja bitka u Ratu za prsten, vođena 25. ožujka 3019. godine trećeg doba, na Morannonskom polju na ulazu u Mordor. Iako na početku bezizgledna za snage slobodnog svijeta, njen tijek je preokrenlo trenutno uništenje Prstena u jamama Orodruina. Ova je bitka značila konačni Sauronov poraz, i njegovo izbacivanje iz krugova Arde.

Bitka na Pelennorskim poljima
Bitka na Pelennorskim poljima je zasigurno najveća bitka u ratu za Prsten i u cijelom trećem razdoblju. Vodila se 15.ožujka 3019. godine pred zidinama Minas Tiritha, između Sauronovih snaga koje su bile sastavljene od tridesetak tisuća ljudi iz Harada, te velikog broja istočnjaka i orka, te obrambenih snaga Gondora, kojima su se u tijeku bitke priključili jahači iz Rohana predvođeni kraljem Theodenom, te Dunedaini predvođeni Aragornom II. U samu zoru tog dana, vrhovni Nazgul razara gradska vrata, no od ulaska u grad ga odvraća neočekivani nalet Rohanaca sa sjevera, koji se probijaju između postrojbi iz Harada i tjeraju ih prema Anduinu.
Iako je u tom naletu vrhovni Nazgul ubio kralja Theodena, on i sam biva ubijen od strane Theodenove nećakinje Eowyn i hobita Meriadoca, čime se ispunilo Glorfindelovo proročanstvo kako Vještac neće pasti od ljudske ruke.

Sredinom jutra Eomer vrši nagli napad na Haradrime, koji biva usporen dolaskom novih postrojbi južnjaka sa slonovima. Oko podneva su obrambene snage stjerane ka vratima Minas Tiritha, kada se na rijeci Anduin pojavljuju jedrenjaci koji razvijaju kraljevski stijeg Gondora i pristaju u Harlondu. Aragorn tada preuzima zapovjedništvo, i do zalaska sunca cijelo je Pelennorsko polje očišćeno od neprijateljskih jedinica.

Bitka u Dolju
Ova je bitka dio rata za Prsten, i vođena je od 15. do 17. ožujka 3019. pored Dolja pod padinama Erebora. Iako su u ovoj bitci ubijeni ljudski i patuljački kraljevi Brand i Dain, redovi istočnjaka odanih Sauronu su prorijeđeni, a kroz narednih desetak dana potpuno uništeni.

Bitka za Hornburg
Bitka za Hornburg, odnosno Helmov klanac, dio je rata za Prsten. Vođena je u noći između 3. i 4. ožujka između Rohanaca sa kojima su bili i Aragorn, Gimli i Legolas, i Sarumanovih postrojbi koje su sačinjavali orci iz Isengarda te Dunlađani. Rohanske snage su cijelu noć bile opkoljene u Helmovu klancu, no u zoru, predvođeni Theodenom, Eomerom i Aragornom probijaju opsadu. Napadaći bivaju stiješnjeni između naleta iz Helmova klanca, Erkenbrandovih snaga sa kojima je bio i Gandalf, te Huorna. Dunlađani su se predali te bili oslobođeni, dok su orci pobjegli u šumu Huornova gdje su nestali. Ovom su bitkom Sarumanove snage konačno poražene, a savez slobodnih naroda se mogao konačno usredotočiti na glavnom neprijatelja - Saurona.

Okršaj na vrhu Zirak-zigila
Iako je ovdje riječ o okršaju dvije maiarske sile, on se može tretirati kao bitka zbog svoje važnosti za ishod rata za prsten. Početkom siječnja 3019. godine trećeg doba, prstenova družina predvođena Gandalfom prolazi kroz naugrimske rudnike Khazad-dum, poznatije kao Moria. Pri dolasku do samog istočnog izlaza družinu napada jedan od Morgothovih balroga, koji se nakon rušenja Thangorodrima krajem prvog razdoblja sklonio u jame Maglenog gorja. U direktnom okršaju na mostu Khazad-duma balrog i Gandalf povlače jedan drugoga u dubinu, a družina u očaju bježi iz Morie. Gandalf progoni balroga po dubinama rudnika, te uz spiralno 'Beskrajno stubište', sve do Durinova tornja na vrhuncu Zirak-zigila. Tamo se od 23. do 25. siječnja vodio njihov žestoki okršaj koji je rezultirao Gandalfovim pobjedom i obaranjem balroga u dubinu. Pri tome su urušeni Durinov toranj i beskrajno stubište. Iako je Gandalf u ovom okršaju izgubio tjelesni život koji mu je dodijeljen kada je oko 1000. godine trećeg doba poslan iz Amana u Middle-earth, voljom Manwëa i Varde je uskoro vraćen nazad kao najviši predstavnik istarijskog reda, zamjenivši na tom mjestu posrnulog Sarumana.

Bitka Pet Vojski
Ova je bitka vođena krajem 2941. godine trećeg doba ispod planine Erebor. Nakon što je Bard iz Esgarotha ubio zmaja Smauga, orci predvođeni Bolgom i variazi napadaju udružene snage ljudi sa Dugog jezera, vilenjaka iz sjevernog Mirkwooda, te Thorinovih i Dainovih patuljaka. Zahvaljujući pomoći Beorna i orlova sa Maglenog gorja, orci su poraženi, ali u bitci je poginuo Thorin II. Po završetku bitke patuljci uspostavljaju kraljevstvo Erebor sa Dainom na čelu, a ljudi iz Esgarotha pod Bardovim vodstvom obnavljaju razrušeni grad Dolje.

Bitke na gazovima Isena
Pod ovim se imenom podrazumjevaju tri bitke vođene u trećem dobu.
Prva od njih vođena je godine 2758., i u njoj su Rohanci predvođeni kraljem Helmom poraženi od strane Dunlađana predvođenih Wulfom, koji je pokušao uzurpirati rohansko prijestolje. Rohanci su u ovoj bitki odbačeni do Edorasa, a dio ih se sklonio u Hornburg.

Druga se bitka ovog naziva vodila 25. veljače 3019., kada su Rohanci predvođeni princem Theodredom porazili Sarumanove snage sastavljene od orka i Dunlađana. Iako je Theodred ubijen u ovoj bitci, neprijatelj nije uspio prijeći Isen.

Treća je bitka vođena 2. ožujka iste godine. Rohanski časnik Erkenbrand je poražen od strane Sarumanovih postrojbi koje su ovoga puta uspjele preći Isen, no rohansku je konjicu od potpunog poaraza spasila činjenica da su se na vrijeme raštrkali i tako onemogučili da ih se okruži.

Nakon prvog pada Saurona krajem drugog doba, Elendilov sin Isildur putuje na sjever ka Arnoru, kako bi preuzeo kraljevstvo pokojnog oca. No, njega i njegovu pratnju napada zalutala postrojba orka kod Gladdenskih polja. Brojčano slabiji, Dunedaini ipak nekoliko sati pružaju očajnički otpor, ali Isildurovi su sinovi pobijeni, a on sam pada kao žrtva orkovskih strijela, kada mu je, pri pokušaju prelaska Anduina, Sauronov prsten skliznuo s ruke. Iz ovog su se pokolja spasila samo trojica Dunedaina, uključujući Ohtara, Islidurovog pobočnika, koji je krhotine Elendilovog mača Narsila donio u Imladris i predao ih preživjelom Isildurovom sinu Valandilu.


Posljednji savez: Bitka na Dagorladu i opsada Barad-dura
U potapanju Numenora godine 3319. drugog razdoblja pogiba i Sauron, prethodno doveden na otok kao taoc. Iako je njegovo tjelesno obličje uništeno u kataklizmi, vratio se u Middle-earth kao mračni duh nošen vjetrom. Više nikada nije mogao zadobiti izgled koji bi ljudima bio lijep; a iznad svega je mrzio Elendila i ostale vjerne koji su se spasili od razaranja.
Nedugo po uspostavljanju numenorskih kraljevstava u izgnanstvu, Arnora i Gondora, Sauron se materijalizira u Mordoru, no gonjen mržnjom prema Elendilu, prije nego što je povratio snage potrebne za pobjedu, 3429. napada Gondor. Minas Ithil je uništen, a Isildur bježi sa mladicom Nimlotha. Elendil sa Gil-galadom i Elrondom formira 3430. posljednji savez vilenjaka i ljudi, i snage slobodnih naroda se 3434. godine sukobljavaju sa Sauronovom vojskom na polju Dagorlad, pred vratnicama Mordora. Bitka je vođena mjesecima, a leševi poginulih su se potapljali u lokvama i vrištinama, tako da se još dugo nakon toga po takozvanim Mrtvim Močvarama noću moglo zapaziti sablasno svjetlucanje iskrivljenih lica pod vodom. Ipak, Mordor je skoro poražen, i Sauron je stjeran u svoju kulu, Barad-dur. Opsada je trajala sedam godina, sve do 3441., kada je Sauron konačno osobno izašao i napao Elendila i Gil-galada, koji su pritom ubijeni, iako je ovaj sraz bio koban i za njega. Krhotinom Narsila, očeva mača, Isildur je otkinuo Jedinstveni prsten sa Sauronove ruke, i tako došao u njegov posjed. Po završetku bitke bio je u prilici da ga baci u grotlo Orodruina i tako zauvijek uništi Sauronov duh, no to nije uradio unatoč nagovaranju Cirdana i Elronda. Činjenica da Prsten nije uništen ipak ne umanjuje važnost ove bitke u kojoj su Sauronove snage bile zbrisane, a on sam za dugo razdoblje protjeran iz Middle-eartha.




19.02.2009. u 19:40 • 0 KomentaraPrint#

Međuzemlje-gradovi

Dol Amroth

Glavni grad provincije Belfalas u južnom Gondoru. Dol Amroth je bio smješten na samom rtu zaljeva Belfalas i gledao je prema uvali zvanoj Cobas Haven. Rijeka Crnokorjen ulijevala se u uvalu sjeverno od Dol Amrotha. Vilenjačka luka Edhellond bila je smještena u blizini ušća te rijeke. Zidine su štitile Dol Amroth od valova tijekom vjetrovitih dana, a unutar samog grada bila je smještena visoka kula po imenu Tirith Aear zajedno s Dvorcem Prinčeva Dol Amrotha koji su vladali Belfalasom.

Dôlje

Grad Dôlje (eng. Dale) se nalazio u zaštićenoj dolini, između dva grebena na južnoj strani Usamljene planine. Dolina je bila zelena, bogata šumama na njezinim padinama. Grad se nalazio na zapadnoj obali rijeke Celduin, koja je kružila oko njega prije nego što je nastavila svoj južni tok prema Jezeru. To je bio grad s mnogo kuća, kula i zvonika. Nije u potpunosti sigurno kada je osnovan. Prema nekim izvorima (Nedovršene pripovijesti str. 289.), navodi se kao nastamba ljudi oko 1856. godine. Međutim, prema Thorinu Hrastoštitu, ljudi su sagradili Dôlje nakon što je njegov djed Thror postao kraljem ispod Planine 2590. godine.

Goblingrad

Goblingrad je grad orka u Maglenome gorju. U pitanju je ustvari mreža špilja i tunela koji ih povezuju, u blizini Visokoga prijevoja na sjeveru toga planinskoga lanca. Goblingrad je mračan grad u kojem je zrak težak i zagušljiv. U velikoj dvornici osvjetljenoj crvenim vatrama, na kamenom prijestolju stolovao je Veliki Goblin.

Hobbiton

Hobbiton je najpoznatije naselje hobita u Shireu. Podignut je na brdu Hobbiton i oko njega, s jednom vodenicom i ambarom na potoku koji se zvao Voda. Naselje je postalo poznato po Vrećastom vijencu - domu najslavnijeg od svih hobita, Frode Bagginsa, koji je odigrao ključnu ulogu u Ratu za prsten.

Jezer-grad (Esgaroth)

Esgaroth, ili Jezer-grad je grad na Dugom jezeru kojeg su sagradili ljudi iz Dolja. Sagrađen je potpuno od drva i stoji na drvenim stupovima koji su uronjeni u samo jezero. Nalazi se južno od Pustogore i istočno od Mrkodola. Grad je oduvijek bio nezavisan od Dolja i nije imao svog kralja.

Khazad-dűm

Durin, praotac svih patuljaka, utemeljio je Khazad-dűm još dok su zvijezde prekrivale nebo ponad Umirućih zemalja, daleko u početku Prvoga doba. Taj ogroman grad i rudnik protezao se kilometrima na sve strane ispod Maglenoga gorja, i bio je najveći grad patuljaka koji je ikad postojao. Ponad Morije, kao njeni stražari, bila su tri vrhunca Maglenoga gorja: Caradhras (Crvenrog), Celebdil (Srebrozub) i Fanuidhol (Glavoblak). U Khazad-dűm se moglo ući s dvije strane: zapadne i istočne. Na istočnoj strani još se nalazilo i jezero koje je Durin nazvao Kheled-zâram tj. Zrcalno jezero, koje je ostalo sveto mjesto za patuljke kroz sva vremena.

Minas Morgul(Minas Ithil)

Minas Morgul bilo je glavno utočište Nazgula. Grad se nalazio u dolini Morgul, smješten između Planina Sjenki na zapadnim granicama Mordora. Bio je ograđen visokim zidinama bijele boje i nalazio se na visokoj kamenoj visoravni. Unutar zidina nalazile su se bijele kuće i visoka kula koja je imala mnogo prozora.

Minas Tirith(Minas Anor)

Minas Anor ili Kula Sunca bila je osnovana kao Anarionova utvrda i s vremenom je prerasla u najveći grad u Gondoru. Kako je prijetnja Mordora jačala, grad je preimenovan u Minas Tirith tj. Kulu Straže. Tokom Bitke za Prsten, Sauronove snage su opkolile Minas Tirith i Bitka na Poljima Pelennora bila je vođena izvan njegovih zidina. Nakon Sauronovog pada, Aragorn je bio okrunjen za kralja ispred Glavne Kapije i kraljevska se zastava ponovno zavijorila nad gradom.

Osgiliath

Glavni grad Gondora u ranijim danima. Osgiliath je bio smješten na rijeci Anduin, sa zgradama i kućama na jednoj i drugoj strani obale. Minas Tirith je bio udaljen oko 15 milja od Osgiliatha, zapadno od Anduina. Na istočnoj strani, između rijeke i granica s Mordorom, nalazilo se područje Ithiliena.

19.02.2009. u 19:02 • 0 KomentaraPrint#

Prstenova Družina

Aragorn

Aragorn je bio poznat kao Strider, Šumar koji je živio u Divljini štiteći stanovnike Međuzemlja. Ali on je i posljednji potomak drevne kraljevske loze, i kada se pridružio Družini Prstena došlo je i vrijeme da ispuni svoju sudbinu. I dok se Frodo Baggins nastojao domoći Klete gore i uništiti Prsten, Aragorn se borio protiv Neprijateljevih slugu te se samom Sauronu otkrio kao Isildurov nasljednik. Nakon Sauronova pada Aragorn ujedinjuje kraljevstva Gondor i Arnor. Mir i blagostanje se vraćaju u Međuzemlje.

Boromir

Boromir, nasljednik Namjesnika Gondora, bio je ponosan i plemenit čovjek koji se dugo i hrabro borio da obrani Gondor, te bio je jedan od članova Prstenove družine. On je smatrao da Prsten treba iskoristiti za obranu njegove voljene zemlje, i potpao je pod Prstenovu kušnju. Njegovo nastojanje da odutme Prsten Frodu Bagginsu, uzrokovalo je raspad družine. Ali na kraju se Boromir iskupljuje žrtvujući vlastiti život u pokušaju da obrani Merrya i Pippina.

Gimli

Gimli je hrabri i odani patuljak. Njegov otac Gloin bio je jedan od Bilbovih suputnika u pustolovini na Usamljenoj planini, a sam Gimli je bio član družine koja je pratila Frodu Bagginsa na njegovom putu uništenja Prstena. Gimli je uspio prevladati vlastitu sumnjičavost prema vilenjacima i sprijateljiti se sa Legolasom, vilenjačkim princom, čime je zaslužio ime Prijatelj vilenjaka.

Legolas

Legolas Zelenlist, sin vilin-kralja Mrkodola (ili Zelenšume), izabran je da predstavlja vilenjački rod u Družini Prstena. Njegova izdržljivost, oštar vid, i borbene vještine bili su od velike koristi družini, ali njegova odanost i prijateljstvo možda su bili od veće pomoći suputnicima. Legolas je jako zavolio četvoricu hobita, volio je i podupirao Aragorna, ali najjače je bilo njegovo neobično i neočekivano prijateljstvo sa patuljkom Gimlijem.

Gandalf

Gandalf je jedan od Čarobnjaka poslanih u Međuzemlje kako bi se suprotstavili Sauronu. Tijekom 2.000 godina u Međuzemlju, Gandalf je upoznao i zavolio i zemlju i njezine stanovnike, poglavito hobite. Gandalf je neumorno radio na osujećivanju Sauronovog plana da ovlada Međuzemljem, te je pokrenuo cijeli niz događaja koji su na kraju rezultirali konačnim padom Neprijatelja.

Frodo Baggins

Frodo Baggins, hobbit iz Okruga, postao je jedna od najslavnijih ličnosti u povijesti Međuzemlja kada je na sebe preuzeo zadatak da uništi Sauronov Prsten što bi dovelo i do uništenja samog Neprijatelja. Frodo je uspio odnijeti Prsten do Klete Gore, duboko u neprijateljskoj zemlji Mordor i uništiti ga, unatoč svim opasnostima kroz koje je prošao i velikoj osobnoj žrtvi, dokazujući se kao junak jednak najslavnijim ratnicima.

Meriadoc Brandybuck

Meriadoc Brandybuck, poznatiji kao Merry, pronicavi je hobit koje ga je briga za rođaka i prijatelja Frodu Bagginsa natjerala ga je da skuje "urotu" koja će onemogućiti Frodu da sam odputuje na opasan i pogibeljan put. Merry je postao Vitez Marke i odigrao je značajnu ulogu u Ratu za Prsten. Svojom odanošću i hrabrošću pomogao je da se pobjedi jedan od najstrašnjijih Sauronovih slugu.

Samwise Gamgee

Samwise Gamgee, najodaniji sluga Froda Bagginsa, bio je odlučan slijediti svoga gazdu kud god da je ovaj krenuo, čak i kada nije bio pozvan da ga slijedi. Sam se dokazao kao hrabar i vjeran suputnik pa je postao Frodov najbliži prijatelj. Njegov hobitski zdrav razum i njegova ljubav prema Frodu pomogla im je na njihovom putu kroz sve opasnosti do samoga kraja. Samova nespremnost da se odrekne nade čak i u nemogućim situacijama, pomogla im je da, ne samo da ostvare svoj zadatak, već i da ga prežive.

Peregrin Took

Peregrin Took je bio još mladac kad odlučio pratiti svog rođaka i prijatelja Froda Bagginsa na njegovom zadatku. Pippinova mladost i radoznala narav često su ga uvaljivali u nevolje, ali njegovo nepokolebljivo prijateljstvo i neuništiva vedrina pomogli su mu, kao i njegovom suputnicima, izdržati u teškim i mračnim trenucima. Tijekom ovog zadatka Pippin je odrastao i postao važan član Družine i gondorski vitez.

19.02.2009. u 13:04 • 1 KomentaraPrint#

utorak, 17.02.2009.

Arwen

Odlučio sam napisati jedan post o Arwen:
Ime: Arwen
Druga imena: Undómiel ''kćer sumraka'' (Q), Zvijezda Danica na jeziku ljudi.
Rasa: polu vilenjakinja, no ubrojena i odgojena kao vilenjak, a kasnije ubrojena u ljude
Kultura: poluvilenjačka
Kraljevstvo: Imladris, Gondor
Naslovi: Gospodarica Imladrisa, Kraljica Arnora i Gondora, Kraljica ljudi i vilenjaka.
Roditelji: Elrond, Celebrían
Braća: Stariji blizanci Elladan i Elrohir
Bračni status: žena Aragorna Elessara
Djeca: sin Eldarion, nekoliko neimenovanih kćeri
Životni vijek: 241.TD – 121 ČD. (2,901.) Po rođenju je bila besmrtna, no udajom za Aragorna postaje smrtnicom.


Povijest:

Arwen je rođena 241. godine u Imladrisu, kao treće dijete Elronda Poluvilenjaka i Celebrían. Po ocu, djed joj je bio Earendil Moreplovac , pradjed Tuor od Gondolina, što je značilo da je direktan potomak treće kuće Edaina, one Hadorove. Sa majčine strane, bila je unuka od Galadriel i Finarfinova praunuka, tj. bila je direktan potomak vilenjačke kuće Finwea. Osim toga potomak je Berena i Lúthien, čiju je ljepotu naslijedila.

''Bila je mlada a opet i nije. Pletenice njene crne kose još nije dotakao mraz, bijele ruke i svjetlo lice bijahu joj besprijekorni i glatki, a svjetlo zvijezda zračilo joj je iz blistavih očiju, sivih poput noći bez oblačka; pa ipak se doimala kao kraljica, i u pogledu joj se odražavali misao i znanje kao u nekoga tko zna mnogo toga što donose godine.'' (Prstenova družina, 2001. Algoritam)

''Tako je Frodo prvi put vidio onu koju je malo smrtnika dotad vidjelo: Arwen, kćerku Elrondovu, u kojoj je, kako rekoše, obličje Lúthienino ponovo došlo na svijet, a prozvaše je Undómiel jer je bila zvijezda sjevernjača svog naroda.'' (Prstenova družina, 2001. Algoritam)

Ljubav njena života bio je Aragorn, poglavar Dunedaina. S njime je također bila u srodstvu, ali vrlo dalekom 63. koljenu, pošto joj je Elros, prvi kralj Númenora i Elrondov brat bio stric.
Većinu svog života provela je u rodnom Imladrisu, te u Lórienu kod Galadriel. Bila je jako povezana s ocem i braćom, nakon što joj je majka godine 2509. odjedrila u Besmrtne zemlje, pošto je godinu prije jedva izbjegla smrt u raljama orkâ.

Prvi susret između Arwen i Aragorna zbio se u Imladrisu, gdje ju je on zamijenio za Lúthien i zaljubio u nju. Arwen se ponovo vratila u Lórien gdje ju je nakon 29 godina lutanja i velikih djela, Aragorn vidio i njih dvoje se zaručilo na brdu Cerin Amroth, u samom srcu Lóriena.
Time je okrenula leđa Zapadu i svojoj rasi, baš kao što je to u Drevnim danima učinila Lúthien, pošavši za Berenom.

''Privoljet ću se tebi Dúnedane, i okrenut ću se od Sutona. Ipak, ondje je zemlja mog naroda i trajni zavičaj mog roda.
Arwen je silno voljela oca.'' (Povratak kralja, 2001, Algoritam)

Ali na zajedničku sreću morala je još čekati pošto se sjena nadvila nad Međuzemljem i počeo rat za Prsten. Osim toga Elrond nije dopustio Aragornu da se vjenča s Arwen sve dok njegovo ime ne bude dostojno njezinoga, a još više zbog toga što se bojao da će njegovoj kćeri, ako postane smrtnicom, to na kraju biti teško.
Kada je rat počeo, a Aragorn krenuo na opasan i trnovit put prema pobjedi ili uništenju, Arwen je s njim bila u mislima, te mu istkala barjak sa sedam zvijezda na crnom platnu i Elendilovom krunom. Taj barjak je on razvio na Pelennorskim poljanama, kada je brodovljem i vojskom Mrtvih došao u pomoć vojsci Minas Tiritha i saveznicima. Kada je Sauron bio zbačen, Prsten uništen, te godine na Ivanje Arwen je postala žena Aragornova. Samim time i smrtnica s uvjetom da će umrijeti tek kada onoga za čim je žudjela više ne bude.

To je bio treći brak sklopljen između vilenjaka i smrtnika, od kojih je prvi bio onaj Berena i Lúthien, a drugi Tuora i Idril. Njihov brak je ponovo spojio dugi niz godina razdvojene ogranke vilenjaka i ljudi, očuvajući tako krvno srodstvo Triju prvih kralja Eldara i ono maiarsko, jer je Arwen bila pra pra pra unuka od Melian.

120. godina je vladala s Elesarom u sreći i ljubavi, rodivši mu sina Eldariona, što znači ''Sin (potomak) vilenjaka'', te nekoliko kćeri. No i to je jednom moralo doći kraju. Godine 120. Četvrtog doba, Aragorn je predao žezlo Eldarionu, te zaspao na postelji u Rath Dínenu, uz njega je do kraja bila njegova Arwen. Iluvatarov dar ljudima njoj je bio težak i bila je shrvana boli.

''Arwen je otišla iz njegova Doma s ugašenim svjetlom u očima, a njezinom se narodu učini da je postala hladna i siva kao zimski sumrak koji padne bez ijedne zvijezde na nebu.'' (Povratak kralja, 2001, Algoritam)

Nakon njegove smrti, otišla je u Lórien i nakon godine dana predala svoj život na brdu Cerin Amroth.

''Napokon, dok je opadalo lišće s mallorna a proljeće još nije bilo granulo, legla je na počinak na Cerin Amrothu; ondje je i sad njen zeleni grob i bit će zelen sve dok se ovaj svijet ne izmjeni, i dok ljudi koji će poslije doći sve dane njena života potpuno ne zaborave, a istočno od mora ne budu više cvali elanor i niphredil.'' (Povratak kralja, Algoritam, 2005.)


17.02.2009. u 14:24 • 0 KomentaraPrint#

Pogreška

Falio sam u proslom postu malo pa nisam stavio link za slike ali evo ga:
http://images.google.hr/imgres?imgurl=http://decipherstore.fanhq.com/Resources/CardImages/LOTR-EN11222.jpg&imgrefurl=http://lotronline.decipher.com/articles/LTSadventuredeckbuilding.shtml&usg=__yjllYzWJacujqTU_gvjl21Sjw08=&h=499&w=357&sz=81&hl=hr&start=9&um=1&tbnid=-4GosSHQFPxnHM:&tbnh=130&tbnw=93&prev=/images%3Fq%3Dlotr%2Bplaying%2Bcards%26um%3D1%26hl%3Dhr%26sa%3DN


http://images.google.hr/imgres?imgurl=http://decipherstore.fanhq.com/Resources/CardImages/LOTR-EN11222.jpg&imgrefurl=http://lotronline.decipher.com/articles/LTSadventuredeckbuilding.shtml&usg=__yjllYzWJacujqTU_gvjl21Sjw08=&h=499&w=357&sz=81&hl=hr&start=9&um=1&tbnid=-4GosSHQFPxnHM:&tbnh=130&tbnw=93&prev=/images%3Fq%3Dlotr%2Bplaying%2Bcards%26um%3D1%26hl%3Dhr%26sa%3DN


http://images.google.hr/imgres?imgurl=http://decipherstore.fanhq.com/Resources/

CardImages/LOTR-EN11222.jpg&imgrefurl=http://lotronline.decipher.com/articles/LTSadventuredeckbuilding.shtml&usg=__yjllYzWJacujqTU_gvjl21Sjw08=&h=499&w=357&sz=81&hl=hr&start=9&um=1&tbnid=-4GosSHQFPxnHM:&tbnh=130&tbnw=93&prev=/images%3Fq%3Dlotr%2Bplaying%2Bcards%
26um%3D1%26hl%3Dhr%26sa%3DN

17.02.2009. u 14:22 • 0 KomentaraPrint#

LOTR playing cards

Evo slučajno nešto gledao pa našao karte od LOTR-a
Evo par slika:



17.02.2009. u 14:13 • 0 KomentaraPrint#

Lord of the rings ROTK

Na Yahoo Oscar Blogu u tijeku je završno glasanje za laskavu titulu najboljeg filma svih vremena. U utrci su još samo dva filma – Povratak kralja (nama posve očekivano) i Kum.

Povratak Kralja je u polufinalnom glasanju izbacio Kuma II, a Kum Schindlerovu listu.

Do sada je glasalo više od pola milijuna glasača pa će se i sam rezultat moći smatrati relevantnim.

I vi možete svojim glasom odlučiti koji će od ova dva uistinu velika filma pobijediti. Trenutno je u vodstvu Povratak kralja sa 10 postotnom prednošću. Glasati možete do ponedjeljka.

17.02.2009. u 14:08 • 0 KomentaraPrint#

ponedjeljak, 16.02.2009.

The Hunt for Gollum online 3. Svibnja

Napokon je poznat, nadamo se, konačan datum objave kratkog filma "The Hunt for Golllum": 3. svibnja 2009.

Film o kojem smo u više navrata pisali napravili su fanovi Gospodara prstenova i moći će se besplatno pogledati na Internetu.

Dodajmo tomu i vijest kako bi se i drugi kratki film, "Born of Hope" (također djelo fanova), online trebao naći u jesen 2009.

Znači, uskoro ćemo imati čime "ubiti vrijeme" dok čekamo snimanje "Hobbita".

16.02.2009. u 19:48 • 0 KomentaraPrint#

The Hunt for Gollum

The Hunt for Gollum, kratki amaterski film inspiriran Gospodarom prstenova, trebao bi početkom 2009. biti dostupan online svim fanovima.

The hunt for Gollum, djelo redatelja i pisca Chrisa Boucharda, neprofitni je kratkometražni film koji je krenuo u produkciju prošle godine. Na filmu surađuju razni filmski dobrovoljci koji nisu povezani sa NLC-om.

Kao što samo ime govori, radi se o ekranizaciji zbivanja koja su se odvijala između Hobita i Gospodara prstenova, odnosno o tome kako Isildurov nasljednik traga za Gollumom kroz divljinu.

Dok ga nestrpljivo iščekujete, pogledajte trailer.
http://www.youtube.com/watch?v=FnMHgwG9aAo

16.02.2009. u 19:42 • 2 KomentaraPrint#

Born of Hope

U Velikoj Britaniji napokon je počelo snimanje filma Born of Hope, svojevrsnog uvoda u filmsku trilogiju Gospodar Prstenova. Film će pratiti priču Aragornovih roditelja Arathorna i Gilraen. Kada bude dovršen (autori se nadaju da će to biti u studenome 2009.) moći će se besplatno skinuti s interneta.

Redateljica filma Kate Robinson ističe kako su željeli ljudima ispričati priču o Aragornovom podrijetlu i povijesti. "Priča je bazirana na Tolkienovim zapisima u Dodacima LOTR-a. Želimo prikazati odnos između Aragornovih roditelja", dodala je Robinson.

Inače, na filmu rade fanovi iz cijeloga svijeta koji za svoj rad neće biti plaćeni. Budžet filma iznosi 25.000 funti.

Mediji prenose kako u stvaranju filma sudjeluju i neki glumci i članovi originalne filmske ekipe, uključujući i Richarda Taylora i Oskarom nagrađenu ekipu Weta Workshopa.


16.02.2009. u 19:31 • 0 KomentaraPrint#

LOTR Blog

Evo dragi ljudi ovo je moj novi LOTR blog.
Tek sam poceo pa ce mi trebati dosta da ga uredim.
Pa bih molio da se strpite.
MasterMordor

16.02.2009. u 19:13 • 0 KomentaraPrint#

Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.



  veljača, 2009 >
P U S Č P S N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28  

Ožujak 2009 (2)
Veljača 2009 (12)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv


Komentari da/ne?

Opis bloga

Ovaj blog je za sve fanove LOTR-a
Ostavljajte komentare o blogu!
Blog napravio MasterMordor

Linkovi

Dnevnik.hr
Video news portal Nove TV

Blog.hr
Blog servis

Forum.hr
Monitor.hr