J.R.R.Tolkien (LOTR)

petak, 20.02.2009.

Međuzemlje-oružja

Anduril(Narsil)
Aragornov mač ili je možda bolje da kažem mač koji je Aragorn naslijedio od svoje obitelji. Sam mač se nije uvijek zvao Andúril. Ime Andúril je dobio tek u Trećem dobu u Ratu za Prsten, nakon što je prekovan u Rivendellu. Ime mu je dao Aragorn. Mač se prije zvao Narsil i bio je u vlasništvu Elendila, koji ga je, poput Aragorna, naslijedio. Sam početak mača Narsila seže u prvo doba kada je iskovan. Točan datum kovanja nije moguće odrediti, ali znamo da ga je iskovao najveći patuljački kovač Telchar, koji je nadmašio i svog učitelja Gamil Ziraka. Najbolji približni datum kovanja samog mača možemo odrediti po ostalim djelima Telchara, a njih nije bilo malo i nisu bili nevažni. On je iskovao Angrist, bodež kojim je Beren izvadio Silmarill iz Morgothove krune, i Zmajsku kacigu Dor-Lomin koja je napravljena za Azaghala od Belegosta koji je poginuo u petoj velikoj bici, u bici Nirnaeth Arnodiead, 471. godine. Dakle mač je iskovan u četvrtom ili petom stoljeću Prvog doba. Naziv mača Narsil je sastavljen od dva dijela - Nar i Sil. Nar znači vatra, a također se pojavljuje i u Narya, jednom od Prstenova moći, Prstenu vatre koji je nosio Cirdan, a kasnije ga dao Gandalfu. Riječ je potekla od istog drevnog korijena (a)nar koje je bilo Sunčevo ime, kvenijski Anar (Anarion), sindarinski Anor (Minas Anor, Anorien). Sil (takodjer inačica Thil), znači sjaj (bijelog ili srebrnog svjetla), a pojavljuje se i u riječima Belthil, Silpion i na kvenijskom jeziku Isil, sindarinskom Ithil, Mjesec (Odatle Isildur, Narsil, Minas Ithil, Ithlien). Znači doslovni prijevod Narsila bi bio "vatra i bijela svjetlost". Ime je izvedeno iz toga sto je mač u borbi svjetlio crvenom i bijelom vatrom ili bolje reći svjetlošću, predstavljao je najveće neprijatelje tame, Morgothovih podanika, Mjesec i Sunce. Opis imena je objasnio sam Tolkien u pismu broj 347, 1972. godine.
Glamdring
Glamdring je bio iskovan u Gondolinu, kraljevstvu vilenjaka u Prvom dobu. Mač je pripadao Turgonu, kralju Gondolina. Nije poznato kako je Glamdring preživio pad Gondolina.

Šest tisuća godina kasnije, 2941. godine Trećeg doba, Gandalf je pronašao Glamdringa u trolovskoj jazbini. Mačevi Orcrist i Žalac su također bili pronađeni tamo. Glamdring je posjedovao prekrasne korice, a drška je bila ugrašena draguljima i runama. Elrond je uspio identificirati mač kao Glamdring upravo uz pomoć navedenih runa. Posebnost mača je bila ta što je svijetlio plavičastim svjetlom kada bi orci bili u blizini.

Kada su orci napali Thorina Oakenshielda i ostatak patuljaka na prijevojima Maglenog gorja, Gandalf je stigao u pomoć s bljeskom vatre i dima. Iz pomoć Glamdringa osakatio je vođu orka, a ostali su orci prepoznali mač i pobjegli. Gandalf je isto tako uz pomoć Glamdringa prerezao vezove kojima su bili sputani Bilbo i patuljci. Kasnije, u Bitci pet vojski, Gandalf je najvjerojatnije koristio mač u obrani protiv orka i wargova.

Gandalf je također nosio Glamdringa kada je družina napustila Rivendell 25. prosinca 3018. godine. U Moriji je vitlao mačem u borbi protiv orka. Na mostu Khazad-duma Gandalf se sukobio s Balrogom, a Glamdring je svijetlio bijelim svjetlom. Njime je čarobnjak slomio Balrogov crveni mač. Borba se nastavila kroz ponore i duž Beskrajnih stuba, a na vrhu Zirak-zigila Gandalf je pobijedio Balroga.

Kada se Gandalf vratio u liku Gandalfa Bijelog, Glamdring je bio još uvijek uz njega. Jedini trenutak kada je odložio mač bio je ispred vrata Meduselda, kada ga je predao Hami. Glamdring je služio Gandalfa tijekom cijelog Rata za Prsten. Po završetku rata, nije poznato je li Gandalf uzeo Glamdring sa sobom kad je napustio Međuzemlje, u rujnu 3021. godine.
Grond
Grond (ovan) - Krajem trećeg razdoblja, pri opsadi Minas Tiritha, Sauronovi orci koriste ogromnog ovna za probijanje gradskih vrata. Ovaj ovan je bio izrađen od čelika i dug sto stopa, a na vrhu je bila stilizirana vučja glava. Bio je također nazvan Grondom.
Guthwinë
Mač rohanskog kralja Eomera
Herugim
Mač rohanskog kralja Theodena
Orcrist
Orcrist - Mač Thorina Hrastoštita, parnjak Glamdringa. Zajedno sa njim je položen u njegov grob nakon Bitke pet vojski.
Žalac(sting)
Žalac (Sting) je bio dugačak nož koji je poslužio kao odličan mač za jednog hobita. Bilbo je pronašao Žalac 2941. godine zajedno s mačevima Glamdring i Orcrist u trolskom skrovištu Berta, Toma i Williama. Sva tri oružja iskovali su vilenjaci u Gondolinu tokom Prvog doba.

Posebnost ovih oružja bila je ta što su svijetlili plavičastim svjetlom kada bi orci bili u blizini. Bilbo je uz pomoć tog svjetla pronalazio svoj put kroz tunele Maglenog Gorja nakon što se odvojio od patuljaka. Kada se Bilbo susreo s Gollumom, razmotrio je mogućnost da ga ubije s mačem, ali ga je ipak poštedio.

Bilbo je prvi put upotrijebio mač kako bi ubio velike pauke iz Mirkwooda, koji zu zarobili njegove prijatelje. Od tog trenutka Bilbo je imenovao mač Žalac.

Somehow the killing of the giant spider, all alone by himself in the dark without the help of the wizard or the dwarves or of anyone else, made a great difference to Mr. Baggins. He felt a different person, and much fiercer and bolder in spite of an empty stomach, as he wiped his sword on the grass and put it back into its sheath.
"I will give you a name," he said to it, "and I shall call you Sting."
The Hobbit: "Flies and Spiders," p. 167

Vrativši se kući, Bilbo je objesio mač iznad kamina i ponovno ga uzeo tek 3001. godine kada je napuštao Shire. Dana 25. prosinca 3018. godine, Bilbo je predao Žalac Frodi Bagginsu koji se uputio na putovanje da uništi Prsten-vladar.

Frodovo prvo korištenje mača bilo je u Moriji kad je ubo pećinskog trola u stopalo. Kada je Gollum napao Sama Gamgeeja u Emyn Muilu, Frodo je posegnuo za mačem i prislonio ga na Gollumov vrat. Kao i Bilbo, Frodo je poštedio njegov život.

U Shelobinoj jazbini, Frodo je posegnuo za Žalcem i Galadrielinom bočicom kako bi otjerao Shelobu. Uz pomoć mača također je izrezao paučinu koja je blokirala njegov bijeg, ali Sheloba je uhvatila Frodu i ubola ga. Sam je potom uzeo mač u svoje ruke i uspio odrezati jednu od mnogobrojnih Shelbinih kanđi i ubosti ju u oko. Sam je također teško ozlijedio Shelobu tako što je zabio Sting u njezinu utrobu.

Sam, vjerujući da je Frodo mrtav, uzeo je Žalac zajedno s Prstenom i namjeravao nastaviti putovanje dalje sâm. Kada je saznao za svoju pogrešnu procjenu, Sam je spasio Frodu iz kule Cirith Ungol. Orci su u tom susretu vjerovali da je Žalcem naoružani Sam neki veliki vilenjački ratnik.

Kada je Sam odbacio suvišnu opremu na ravnicama Gorgorotha, on je ipak zadržao Žalac. Mač je bio spašen zajedno s hobitima od strane Gandalfa. Na poljima Cormallena, Frodo je nevoljko nosio mač oko pasa i želja mu je bila da nosi Samov mač, međutim Sam je inzistirao da Frodo nosi Žalac u posebnim prilikama. Najvjerojatnije je da je Frodo vratio Žalac Samu, kome je ostavio cijelu svoju ostavštinu kad je napustio Međuzemlje.

20.02.2009. u 18:05 • 1 KomentaraPrint#

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.



  veljača, 2009 >
P U S Č P S N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28  

Ožujak 2009 (2)
Veljača 2009 (12)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv


Komentari da/ne?

Opis bloga

Ovaj blog je za sve fanove LOTR-a
Ostavljajte komentare o blogu!
Blog napravio MasterMordor

Linkovi

Dnevnik.hr
Video news portal Nove TV

Blog.hr
Blog servis

Forum.hr
Monitor.hr