Posjetitelji bloga:
Counter
Counter






List Izvori | Čaporice

utorak, 09.08.2011.

KRONIKA – DON JOZO PRELAS

Čaporice
Ime: Po jednima su dobile ime po „Čapor“ gradu, koji je navodno postojao u starohrvatsko doba.
Po drugima ovdje su bile šume, po kojima su pastiri napasali svoja stada. Zimi bi se, tjerani ledom i snijegom iz Bosne, ovamo spuštali vukovi u čoporima. I po tim čoporima – prozvane Čaporice.
Naseljenost: U pretpovijesno vrijeme bilo je po ovdašnjim jamama i špiljama ljudi. To se zaključuje po kamenom i, osobito, mjedenom oruđu, što se nalazilo. Filip Čović pok. Grge našao je kod Cetine mjedeni vršak koplja.*
Kasnije su Čaporice došle u vlasništvo bana Petra Tolovca, pa onda Hercega Stjepana Kosače (vidi: Bore Popović: Hercezi sv. Lovre. Str. 68 – Split 1895), te Nelipića.
Za tursko doba Čaporice su bile pod turskom vlašću. Nisu bile naseljene, nego su bile zimovalište pastira. Ovdje je bio posjed turskog spahije Ahmeda Kijeagića (imao je svoju kulu u Sinju, u današnjoj „Kuli“). Kada su Turci potjerani iz Cetine Kijeagićev posjed u Čaporicama prešao je u vlasništvo Pavla Despotovića, rečenog Karolipeo, kancelara Sinjskog providura L. Zorzija (J. Soldo: Sinjska Spomenica, str. 128).
Jedina obitelj iz turskog vremena ostala, jest: Sarač. Oni su bili raja na posjedu Kijeagića.
U novije doba Čaporice su bile sijelo serdara, koji je stanovao u Bašurinoj kući i sudio mnogim selima.
Za rimskog doba Čaporice su bile također naseljene. Našlo se iz toga doba grobova, novca i nakita. Bivši župnik, kasniji povjesničar Dr. Lovre Katić, misli da je ovdje bilo ljetovališta rimske gospode. Najviše se zidina nalazi između Čovića i Kavainovih kuća. Kada se probijao put „uz bračku stranu“ našlo se rimskih grobova pod Svalinovim kućama. Riječ je o tako zv. „Napoleonovom“ putu od Trilja prema Čaporicama. Kada je Austrija 1912. – 1913. probijala od Trilja novu današnju cestu, na njoj su majstori iz Brača, radili propuste za vodu. Tada se po njima prozvala „bračka strana“.
Kada su Turci bili potjerani iz Cetinske krajine, počeli su se u nju naseljavati pretci današnjih stanovnika. Grupna naseljavanja traju od 1687. do 1723. godine, a pojedinačna i kasnije sve do 1780. Tada su nastala mnoga današnja sela. Među njima Čaporice, kao i Gardun.
Čaporice su naselili mahom Poljičani.
Doseliše iz:
Gata: Čovići i Kavaini,
Dubrave: Čotići (Čote),
Srijana: Bašura, Živaljić i Žuljević (također i Pavišići o.u.),
Donjeg Doca: Braovići, Roguljići i Mišetići,
Putišića: Pavele,
Hercegovine: Guvo, Svalina i Vrljić.
Kasnije 1873. došli su iz Graba Delići. Ivan Delić došao je na ženistvo u Živaljića. 1872. Stipan Franić iz Blata na Cetini došao je na ženistvo u Mišetića. Stipan je služio u župnika, te oženio Jelu Mišetić i nastanio se na njezinom imanju.
Čote su kasnije prešli iz Čaporica u Čačvinu.
Isto tako i Živaljići i Žuljevići. Oni i danas imaju svojih zemalja u Čaporicama. Jedan od tih Živaljića iz Čačvine povratio se na ženistvo u Mišetića (kao i Franić).
Pavele su se naselili na Rudini, mnogo kasnije su odatle jednim dijelom otišli pod Gradinu. Pešo je došao iz Ugljana na ženistvo u Vrljića.
Teritorij današnjih Čaporica pripadao je župi Ugljane. Prema predaji ovdje su prije Poljičana došli iz Hercegovine Klarići i Džalo i potpali pod župu Ugljane, gdje su župnikovali franjevci, a oni su bili latinaši (čitali sv. Misu latinski). Kada su se kasnije ovdje naselili Poljičani, koji su bili sami glagoljaši, doveli su sa sobom i svoje popove glagoljaše, jer nisu htjeli prisustvovati latinskoj Misi. Tako se desilo da su Klarići i Džalo, iako su na teritoriju Čaporica, do danas pripadnici župe Ugljane, jer su ostali vjerni franjevcima.
Godine 1965. Andrija Džalo htio je praviti grobnicu kod sv. Ante na Ugljanima, što mu Ugljančani nisu dozvolili. Tada su Čaporčani proširivali svoje groblje i on zatraži u njih teren za grobnicu. Čaporčani mu ga dadoše i tada se on i bratučet mu Dujo Džalo, dozvolom crkvene vlasti pripisaše župi Čaporice. Za Klariće nije bilo mjesta (ima ih više), pa oni i nadalje ostadoše pripadnici župe Ugljane.

- 23:21 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.

< kolovoz, 2011 >
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Svibanj 2012 (28)
Kolovoz 2011 (17)
Svibanj 2011 (7)
Prosinac 2010 (18)
Opis bloga
List župe sv. Roka, Čaporice

Photobucket

e-mail: list-izvori@hi.t-com.hr

Osnivač i izdavač:
Župa sv. Roka
Čaporice, 21240 Trilj

tel./fax. 021/831-096


e-mail: mirko.skejic1@st.t-com.hr

Glavni i odgovorni urednik:
Don Mirko Skejić - župnik

Uredničko vijeće:
Marijo Bašura, Anita Čović-Pavišić, Dragica Čović, Tomislav Delić, Ivana Pešo, Kristina Pešo, Martina Pešo, Antonija Sarač, Mirko Skejić, Ante Šipić-Sokol

Lektura:
Maja Franić
Dragica Čović


Tisak:
DES - Split Boktuljin put bb



Photobucket