Posjetitelji bloga:
Counter
Counter






List Izvori | Čaporice

utorak, 09.08.2011.

ZAŠTO MI NIJE DRAG TAJ EU??


Što bi svaki građanin ove zemlje trebao znati o Europskoj uniji? Informacije koje su dostupne o EU (ponajviše na internetu) često su opširne i mnogima komplicirane. Stoga im ništa nije jasno, ili im se ne da zamarati s toliko teksta. Tako većina prihvaća ono što sazna putem TV-a i, u nedostatku sposobnosti da sami snose odgovornost za svoje živote i budućnost,odluke prepuštaju političarima. Mnogi podržavaju ulazak u EU, a tragično je što među njih spadaju i mnogi mladi ljudi, te „intelektualci“ ulovljeni na mamce ove propagande.

Razlozi protiv Europske unije


Europska unija nije zastupnička (parlamentarna) demokracija, nego neoliberalna federalna diktatura korporativnih interesa. Neoliberalni kapitalizam svojom politikom i ideologijom isključivo oplođuje kapital na strani privilegirane bogate manjine nasuprot sve siromašnijoj većini. To je ekonomsko-politička doktrina koja zagovara podvrgavanje svih aspekata društva tržištu i logici profita.
Takva politika Europske unije radi u korist sitne gospodarsko-političke elite i korporacija, a na štetu većine građana. Neoliberalna se politika kroz institucije EU-a provodi na različite načine i obuhvaća sve sektore ekonomije i društva. Osim toga, nije ograničena samo na države članice EU-a, nego i na države-pristupnice kojima se neoliberalna politika, u još strožem obliku nego u starijim državama-članicama, nameće kao uvjet ulaska u EU. Kako bismo shvatili funkcioniranje jedne takve “zajednice“ važno je znati koje institucije upravljaju Europskom unijom. To su: Europski parlament, Europsko vijeće, Vijeće (Vijeće EU ili Vijeće ministara), Europska komisija, Europski sud, Europska središnja banka i Revizorski sud. Svaka institucija ima svoga predstavnika kojega biraju Europski komesari – pravi vladari Unije. To je bogataška elita bankara, biznismena i ljudi iz korporatističke domene. Unija ima i svoga zvaničnog vođu, predsjednika Europskog vijeća. No, tog predsjednika milijarde Europljana ne bira narod, već ga postavlja Europsko vijeće.



Ova je funkcija, uz nevjerojatnu osobitost Europskog parlamenta da samostalno ne donosi zakone, te sklonost Europske komisije da se ponaša poput sovjetskog politbiroa, jamačno jedna od najnedemokratskijih institucija na svijetu. Mjesečna plaća ovoga predsjednika je samo 200.000,00 (dvjesto tisuća) kuna.
Svatko tko razmišlja, neće podržavati ovakav divlji kapitalizam i korporatizam. Europska unija je divovska korporatistička država.
Što se radnika tiče, EU nije stvorena zato da bi radnicima bilo bolje, nego zato da im se nametne ropski sustav u kojem će namicati goleme profite multinacionalnim korporacijama. To je jedina funkcija radnika u složenim korporatističkim državama poput Europske unije. Ovo nisu teorije zavjera, već puka stvarnost kakvu možete osjetiti već sada i u mjestima u kojima živite.
Europska unija daje na milijune eura subvencija multinacionalnim divovima kao što su Coca-Cola, IBM i McDonald’s kako bi ih odvratila od napuštanja njezina gospodarskog područja. Novac iz EU strukturnih fondova namijenjen je financiranju projekata radi smanjenja razlika u bogatstvu unutar Unije, a cilja uglavnom male i srednje kompanije u siromašnijim zemljama članicama. Međutim, u taj kolač imaju pravo zagrabiti i globalne korporacije, koje to zdušno čine iskorištavajući želju Unije da zadrži svoju konkurentnu prednost u odnosu na ostale regije u svijetu.

Hoće li Europska unija obnoviti hrvatsko gospodarstvo?
Politika Europske unije temelji se na tržištu, a ne proizvodnji (suprotno od promidžbenih EU filmića sa TV-a). Stoga Europska komisija djeluje isključivo u interesu stvaranja profita velikim korporacijama tako da putem svojih propisa forsira liberalizaciju tržišta (telekomunikacija, transporta, čak i opskrbe električnom energijom i plinom itd.) koja dovodi do privatizacija državnih firmi i rezanja životnog standarda stanovništva, umjesto da radi na nekakvoj obnovi gospodarstva, što je u biti apstraktno očekivanje. Primjer je Grčka kojoj je uvjet da bi dobila pomoć od Europske unije da privatizira svoje državne tvrtke. Po tome mi smo već ispred Grčke jer smo skoro sve svoje državne tvrtke privatizirali!!
Političari vješto izbjegavaju govoriti o problemima otuđivanja radnika rasprodajom telekomunikacija, banaka, naftne i farmaceutske industrije, hotela, a uskoro, kako se planira, i elektroprivrede, vodoprivrede i – svega ostalog. Na taj način Hrvatska se pretvara u zahvalan objekt neokolonijalizma kojemu je Europska unija u funkciji. Ovu funkciju kolonijalizacije valja promatrati kao dio totalne političke transformacije Europe – od zajednice za ugljen i čelik, preko ekonomske zajednice, do nadnacionalne asocijacije i ustoličenja nove federacije. Slobodno kretanje robe i kapitala važna je pretpostavka za ulazak u EU. Hrvatsko gospodarstvo nije moglo stranom kapitalu konkurirati niti na svom vlastitom tržištu, pa je posve izvjesno da neće ni na europskom. Krajem 2009. od 50 najvećih poduzeća u Hrvatskoj čak 22 bila su u stranom vlasništvu. U sektoru trgovine došlo je do dramatične promjene: strani trgovački i „shopping“ centri zagospodarili su hrvatskim tržištem s jednim ciljem: ostvariti što veće profite i preplaviti tržište uvoznom robom, pomevši hrvatske trgovce i hrvatsku robu.

Korupcija?

Ulaskom u Europsku uniju riješit ćemo se korupcije! Ne bih rekao!!! Europska komisija je pod velikim utjecajem lobističkih grupa (“neformalne” grupacije europskih multinacionalnih kompanija u službi korporacija (poput British Petroleuma Philip Morrisa, itd.)) koje utječu na kreiranje njezine politike. Ova vrsta lobiranja koju takve korporacije provode predstavlja legaliziranu korupciju. Drugim, jednostavnijim riječima, korupcija, koju mnogi poznaju iz niza primjera vladinih afera i pranja novca, sada se seli u visoke vode interesnih skupina za koje ne vrijede zakoni i pravila, oni ih posjeduju. Po mom mišljenju lobiranje je legalni naziv za korupciju kako bi se oni koji imaju novac stavili u prednost pri sklapanju raznih ugovora. A što da rade oni koji nemaju novca za lobiranje??
Tko je sada za EU??

Tomislav Delić

- 19:39 - Komentari (31) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.

< kolovoz, 2011 >
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Svibanj 2012 (28)
Kolovoz 2011 (17)
Svibanj 2011 (7)
Prosinac 2010 (18)
Opis bloga
List župe sv. Roka, Čaporice

Photobucket

e-mail: list-izvori@hi.t-com.hr

Osnivač i izdavač:
Župa sv. Roka
Čaporice, 21240 Trilj

tel./fax. 021/831-096


e-mail: mirko.skejic1@st.t-com.hr

Glavni i odgovorni urednik:
Don Mirko Skejić - župnik

Uredničko vijeće:
Marijo Bašura, Anita Čović-Pavišić, Dragica Čović, Tomislav Delić, Ivana Pešo, Kristina Pešo, Martina Pešo, Antonija Sarač, Mirko Skejić, Ante Šipić-Sokol

Lektura:
Maja Franić
Dragica Čović


Tisak:
DES - Split Boktuljin put bb



Photobucket