Posjetitelji bloga:
Counter
Counter






List Izvori | Čaporice

utorak, 09.08.2011.

UPOZNAJMO BIBLIJU

Jokebed

O Mojsiju, gotovo, sve znamo. Ime mu u hebrejskom znaci "izvučen (iz vode)". No ime mu je dala faraonova kći koja nije znala hebrejski. Zato mu je značenje imena, vjerojatno, "rodio se bog" prema egipatskom imenu. Uostalom čuli ste sve o njemu, njegovom rođenju, puštanju u košarici papirusove trske u Nil i prisvojenje sa strane faraonove kćeri.
No o njegovoj majci malo je napisano. Ni njezino ime u ovom dijelu Svetoga Pisma nije zapisano. Zapisano je tek kasnije u Izl. 6,20 gdje stoji: "Amram se oženi..... Jokebedom, koja mu rodi sinove Arona i Mojsija..."
U to su vrijeme Židovi bili robovi u Egiptu. Zapravo, sve poslove radili su robovi, tj. vojni zarobljenici. No kako je ovih bilo sve manje, faraon je natjerao Izraelce da i oni rade. Kako su oni bili stočari, mislili su da su tim poniženi, pogotovo kad su se prisjećali privilegija koje im je Josip priskrbio. Jakov je, kao što znate, na nagovor Josipa preselio svu svoju obitelj u Egipat. Budući da su bili pastiri nastanili su se u dijelu Egipta gdje su bili pašnjaci. Tijekom 430 godina koliko su bili u Egiptu, nastali su veliki narod. Pismo izvješćuje: "Izraelci su bili rodni, namnožili se i silno ojačali, tako da su napučili zemlju" (Izl. 1,7).
Faraon je uvidio da će Izraelci postati veći narod od Egipćana i tu je vidio opasnost za svoj narod. Da uništi "zlo" u korijenu naređuje egipatskim primaljama da ubiju svako muško novorođenče. Ženska djeca su mogla ostati na životu (možda odavle i odluka da su sva djeca koju rode Židovke - Židovi). No primalje se nisu držale faraonove naredbe, nisu ubijale djecu. Pravdale su se da Židovke rađaju nenadano i brzo "kao životinje": "Prije nego babica dođe k njima one već rode" (Izl. 1,19). Zato faraon zapovijedi da se svako muško dijete, koje Hebrejke donesu na svijet, baci u rijeku Nil.
Eto u takvim je prilikama Židovka Jokebed rodila sina. Razumljivo je da ga je željela sačuvati živa. Zato ga je krila pred svima. To je potrajalo tri mjeseca. Više nije bilo moguće i zato je tražila rješenje koje bi joj dalo bar tračak nade. Načinila je košaricu od papirusove trske, oblijepila smolom i paklinom. Stavila je zatim sina u košaricu i ostavila ga u priobalnoj trstici rijeke Nila. Ovim je svu nadu stavila u nemoguće tj. u spas djeteta na čudesan način. Za svaki slučaj poslala je dječakovu sestru Mirjam na obalu da motri što će s dječakom biti.
I čudo se, zaista, dogodilo: Došla je faraonova kćer na rijeku da se okupa. Otkrila je košaricu s dječakom pa poslala sluškinju da joj ga donese. Znala je da je dijete židovsko. No njezina samilost prema djetetu bila je veća od pokornosti očevim naredbama. A djevojčica Mirjam shvatila je učas situaciju, došla je do faraonove kćeri i ponudila joj se da će joj naći dojilju za dijete. Tako je preporučila svoju majku za dojilju.
Događa je nevjerojatno: smrti izloženi Mojsije, vraća se prsima vlastite majke. On prepušten sudbini nalazi sigurnost u majčinu krilu. Vjerojatno je ostao kod svoje majke tri godine kako je bio tada običaj, a onda ga je faraonova kći uzela sebi na dvor. Možemo misliti da mu je majka Jokebed željela ostaviti u podsvijesti znak po komu će znati da pripada židovskom narodu.

- 19:17 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.

< kolovoz, 2011 >
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Svibanj 2012 (28)
Kolovoz 2011 (17)
Svibanj 2011 (7)
Prosinac 2010 (18)
Opis bloga
List župe sv. Roka, Čaporice

Photobucket

e-mail: list-izvori@hi.t-com.hr

Osnivač i izdavač:
Župa sv. Roka
Čaporice, 21240 Trilj

tel./fax. 021/831-096


e-mail: mirko.skejic1@st.t-com.hr

Glavni i odgovorni urednik:
Don Mirko Skejić - župnik

Uredničko vijeće:
Marijo Bašura, Anita Čović-Pavišić, Dragica Čović, Tomislav Delić, Ivana Pešo, Kristina Pešo, Martina Pešo, Antonija Sarač, Mirko Skejić, Ante Šipić-Sokol

Lektura:
Maja Franić
Dragica Čović


Tisak:
DES - Split Boktuljin put bb



Photobucket