Posjetitelji bloga:
Counter
Counter






List Izvori | Čaporice

ponedjeljak, 27.12.2010.

KRONIKA

Kod vjenčanja uvijek zamolim fotografe koji snimaju mladence da mi pošalju mailom koju od fotografija. Dam im i vizit kartu. Obećaju, a ne učine. To je i razlog zašto nisam uvrstio vjenčanje koje smo imali 15. svibnja ove godine. Tada su se vjenčali Zlatko Poljak, sin Ivice i Ivke rođ. Pavlović, kuhara rodom iz Glavica i Ivane Klarić, kći Mira i Ive rođ. Živaljić, ekonomistice iz Čaporica. Svjedoci su im bili Jurica Poljak i Ivana Tukić, a vjenčao ih je župnik don Mirko Skejić.
Članovi obaju župskih vijeća na sjednici 13. srpnja, zaključili su da svaka obitelj koja ne stanuje ovdje u Čaporicama, a ne plaća ništa za potrebe župe, dužna je prilikom sprovoda dati župi 2.000 kuna. Ako ne plaća remeti, i njemu moraju dati 500 kuna. Odluka vrijedi odmah.
Hodočasnički dan za našu župu bio je u ponedjeljak 9. kolovoza u 7 sati.
Pobožnost trodnevnice u čast sv. Roka počeli smo 13. kolovoza sv. misom. Nakon mise naši su mladi izveli recital.
Sutradan je nakon mise nastupao KUD Srijane pjevajući „po naški“. Nekoliko vjernika iz naše župe pridružilo im se u pjevanju.
Na Veliku Gospu imali smo treći dan trodnevnice. Nakon mise pjevali su Pučki pivači iz Dubrave. Prve godine kad su pjevali bilo je jedva tridesetak ljudi. A sada stotinjak. Eto kako počinje tradicija!
Zanimljivo je da je 2008. godine svaki dan bilo oko tridesetak osoba na misi. A ove prvi se dan pričestilo 68 osoba. Drugi dan 74 pričesnika, a treći dan 98.
Na samu svetkovinu našeg zaštitnika župnik je imao jutarnju misu za one koji nisu mogli sudjelovati na svečanoj misi.
Procesiju i svečanu misu predvodio je don Jure Strujić, župnik župe Gospe od Pohođenja u Spinutu u Splitu. On je, govoreći o svetom Roku između ostaloga naglasio kako se Rokova svetost očitovala dijeljenjem novca od prodanog obiteljskog imanja siromasima, posjetom svetim kršćanskim mjestima, pomaganjem u liječenju gubavaca, ali „i potvrđena još jednim dokazom: križem, patnjom. U Piacenzi se Roko sam razbolio od kuge. Građani su ga zbog toga prognali iz svoga grada, a sam se osjetio osamljen kao Krist na križu, no nije očajavao. Sklonio se u jednu šumu i ondje se hranio biljem uzdajući se u Božju providnost“.
Patricij Gottardo Pallastrelli ga je našao u šumi i s njim se upustio u razgovor. Roko je na njega ostavio izvanredan dojam pa se obratio. Njegovao ga je dok se Roko nije oporavio.
Vrativši se u rodni Montpellier dočeka je neprijateljski. Bačen je u tamnicu. Prije smrti se ispovjedio i svećeniku priznao tko je. Umro je 16. kolovoza 1327. a Gospodin ga je proslavio raznim čudesnim znacima.
Propovjednik je iznio u daljem tijeku propovijedi strahote našeg vremena:
- Paradoks našeg vremena kroz povijest je da imamo veće zgrade - kraće živce; šire putove - uža gledišta.
- Trošimo više, imamo manje; kupujemo više - uživamo manje.
- Imamo veće kuće – manje obitelji; veće pogodnosti – manje vremena.
- Imamo više diploma – manje razuma; više znanja – manje rasuđivanja. Više stručnjaka – i više problema; više medicine – manje zdravlja.
- Umnogostručili smo svoj imetak – smanjili svoje vrijednosti.
- Govorimo previše, prerijetko volimo i mrzimo prečesto.
- Dodali smo godine životu, ali ne i život godinama.
- Stigli smo do mjeseca i natrag, ali imamo poteškoću prijeći ulicu i upoznati susjeda.
- Svladali smo atom, ali ne i svoje predrasude. Pišemo više, učimo manje.
- Planiramo više, postižemo manje. Naučili smo žuriti, ne i čekati.
- Gradimo više kompjutera da sadrže više informacija, da proizvedu više kopija nego ikad, ali međusobno komuniciramo sve manje i manje.
- Ovo je vrijeme brze prehrane i spore probave, velikih ljudi i sitnih karaktera, brzih zarada i plitkih odnosa, luksuznih kuća i uništenih domova.
- Vrijeme kad ima puno toga u izlozima, a ništa u skladištima.
- Vrijeme kad vam tehnologija može donijeti ovaj tekst, ali i vrijeme kada se možete zatvoriti daleko od ljudi.

Inače prostor pred crkvom bio je popunjen. Nisu to bili samo Čaporčani. I iz drugih mjesta bilo je hodočasnika.
Nakon mise, negdje oko 11,30 sati, donijeli su nam iz tiskare novi broj lista Izvori. Troškove tiskanja podmirio je gosp. Ivica Babić vlasnik pršutane.
U Klarićima je završio turnir balotaša u čast sv. Roka. Voditelj turnira bio je Joško Klarić. On je od dobivenih sredstava darovao crkvi 1.500 kuna. Bog mu platio!
Susret s roditeljima budućih prvopričesnika imao sam u nedjelju 29. kolovoza i dogovorio uvjete za prvu pričest, kao i sam datum, a taj je 1. svibnja 2011. godine.
Školsku godinu započeli smo sv. misom 6. rujna u 8 sati.
U Vepric su župljani hodočastili 7. rujna, a vozili su se autobusom Čović. Vođa puta bio je član ŽPV-a Slavko Roguljić – Slaven.
S vjeronaukom smo počeli 11. rujna.
U međuvremenu su neki zlonamjernici: pijanci, beštimaduri, neradnici, oni koji ne dolaze u crkvu, ne samo iz naše župe prosuli „vijesti“ o tom zbog čega crkva nije gotova. Znate kad se takva bratija skupe da onda lupetaju.
Krštenje Stipe Pavela sina Ivanova i majke Anite rođ. Dujić, rođenoga 30. lipnja ove godine u Palmanovi u Italiji imali smo 19. rujna. Djetetu je kumovao Mirko Kurtović Vileta, a krstio ga je župnik don Mirko Skejić.
Vlade Čikara sin pok. Milan i majke Ane Vesne rođ. Mladina vjenčao se s Jelenom Bravić Ivanovom i majke Nedjeljke rođ. Kavain, 25. rujna u župskoj crkvi premda još nije bila potpuno obnovljena. Mladencima su kumovali Petar Romac i Petra Rako, a vjenčao ih je župnik don Mirko Skejić.
Još jedno vjenčanje, 2. listopada, imali smo također u župskoj crkvi. Vjenčali su se Miro Stančić sin Bože i majke Kose rođ. Jukić Bračulj i Vedrana Guvo kći Mirka i majke Ive rođ. Sikirica. Kumovali su im Ivica Šaribok i Tanja Krolo, a vjenčao ih je župnik don Mirko Skejić.
Vjenčanje Ive Buktenice sina Vickova i majke Dunje rođ. Sinovčić i Anđele Klarić kćeri Mira i majke Ive rođ. Živaljić imali smo u župskoj crkvi 16. listopada. Kumovali su im Joško Markoč i Ivana Dominis, a vjenčao župnik don Mirko Skejić.
Članovi župskih vijeća, 18. listopada, odlučili su da se prigodom vraćanja u obnovljenu crkvu počaste svi koji budu na misi. Dogovorili smo se za kruh, uštipke, sir, kolače, vino i drugo piće.
Kako smo i planirali u crkvi smo imali svečanu sv. misu u nedjelju, 31. listopada. Hvala Bogu. Ali hvala i ljudima. Župnik je to ovako izrekao:
Dolazeći u ovu župu od više osoba čuo sam kako su Čaporčani nejedinstveni, ne mare za zajedničke interese, kako se neće odazvati na najavljenu obnovu crkve. I tako redom.
Zainteresiralo me to sve pa sam odlučio i sam provjeriti gdje je istina. Najavio sam, naime, obnovu crkve. Kolege su, uglavnom sumnjičavo vrtjeli glavom. Pa i neki vjernici nisu bili uvjereni u mogućnost obnove crkve. Pogotovo kad su saznali koliko smo dugo čekali na nacrt za obnovu. U svibnju prošle godine iselili smo se iz crkve u prostorije NK Čaporice. Tijekom tog vremena Nadbiskupija je prekrila crkvu i izvela radove na kupoli. Ostalo smo morali mi sami.









Hvala Bogu dočekali smo i ovaj dan. Dan koji će biti upisan u povijest ove župe. Čekali smo ga godinu i pol dana i dočekali. Bez njegove pomoći ne bismo uspjeli. Pogotovo u vrijeme besparice i besposlice.
Hvala našem zaštitniku sv. Roku čijim smo zagovorom opet u njemu posvećenoj crkvi. Vjerujem da se i on u nebu s nama ovdje raduje ovoj prekrasnoj crkvi.







Nadbiskupiji Splitsko-makarskoj hvala na materijalnoj pomoći.
Gradu Trilju s gradonačelnikom gosp. Ivanom Šipićem i dogradonačelnikom gosp. Jozom Hržićem koji su nam bili uvijek od pomoći.
NK Čaporice na čelu sa predsjednikom gosp. Nedjeljkom Živaljićem. Da nismo imali njihove prostore nikada se crkva ne bi obnovila.
Tvrtki Lavčević skupa s gosp. Zrinkom Pešom na novčanoj pomoći.
Trrtki ALMONT i njezinu vlasniku gosp. Anti Dodig na darovanim prozorima.
Gospodinu Stipi Mariću koji je besplatno obojao kupolu.
Gospodinu Vinku Krnjači i njegovom sinu dipl. Ing. Hrvoju na besplatnom postavljanju rasvjete.
Dipl. Ing. Josipu Vlahoviću koji nam je savjetima pomagao tijekom gradnje.
Gospodinu Mirku Paveli na novčanoj pomoći.
Tvrtki Pavela trade koja je više toga besplatno učinila.
Zdenku Paveli koji je uredio svetište.
Miru Čoviću – Barbi koji je dao materijal i uredio kor.
Stipi Kavain – Ćipi koji je skupa s Zdravkom Pešom osmislio i postavio drvenu ogradu na koru.
Majstorima Duji Šipić i Mladenu Vuci.
Gospodinu Anti Vuko koji se brinuo za stručnu stranu obnove crkve.
Ivicu Sokolu Šipić i Ivanu Jozić koji su nam besplatno dovozili materijal.
Gospodinu Vendu Grubišiću.
Gospodinu Kostji Bulj.
Gospodinu Mariju Čelik.
Hvala svima koji su radili na i oko crkve. Od najmlađega Ivana Svaline do najstarijega Vlade Pavele. Veliku ljubav prema crkvi na poseban način je pokazao i gospodin Ivan Žuljević, koji i sam bolestan, postavio uz druge majstore kamene ploče u crkvi.
Moram pohvaliti naše umirovljenike koji su od svoje male mirovine svaki mjesec darivali po 50 kuna.
Hvala i Ljekarni Čović Pavišić i njezinoj vlasnici na pomoći
Posebna hvala gospodinu Ivici Nevoljiću koji je učinio više dnevnica nego nekoliko zaselaka zajedno.
Hvala osobama koji su se uključili u proslavu današnjega dana: darovateljima, ženama koje su ispekle kruh i kolače, osobi koja je pekla odojke i svima koji su pomogli proslavi. Dvjema osobama koje su oltarnike pripremile u samo par dana. Jednom riječju: Bog vam svima platio!
Župnik je Ivici Nevoljiću, kao znak zahvalnosti, darovao Jeruzalemsku Bibliju.



U zaseoku Bravići održana je kratka predstava koju su osmislili i odglumili mladi iz tog zaseoka. Tema predstave je bila „Kako je bilo u staro vrime“. Sudjelovali su Mihaela Bravić koja je glumila dida, Tina Bravić koja je glumila unuku, Marija Bravić koja je glumila babu, a u predstavi su sudjelovale Ana Bravić i Anđela Roguljić.
Krštenje: Iva Sarač Mirkova i majke Ljubice rođ. Grubišić, rođena je.... a krštena 31. listopada. Iva je prvo dijete kršteno u obnovljenoj crkvi. Kumovala joj je Ines Jozić, a krstio ju je župnik don Mirko Skejić.
Mala Iva krstila se u novootvorenoj obnovljenoj crkvi. Konačno, nakon, gotovo godinu i pol, vratili smo se misnim slavljima iz prostorija NK Čaporice u Župsku crkvu. Bogu hvala.
Nogometaši NK Rijeka, uoči utakmice s NK Splitom 19. studenoga, u popodnevnim satima imali su trening na igralištu NK Čaporice.
Dopisom br. 60/10. od 20. listopada 2010. Župnik don Mirko Skejić je predložio župljane da ih se imenuje članovima Župnog pastoralnog vijeća.
Prijedlog je uvažen, pa se se u smislu odredaba ZKP-a i 55. Splitske sinode, imenuje na pet godina članovima ŽPV-a predloženi: Marijo Bašura, Ana Bravić, Marijana Čović, Mira Klarić, Kristina Pešo, Luca Roguljić, Anita Svalina, Marijana Žuljević.
Dopisom br. 60/10. od 20. Listopada 2010. Župnik don Mirko Skejić je predložio župljane da ih se imenuje članovima Župnog ekonomskog vijeća.
Prijedlog je uvažen, pa se se u smislu odredaba ZKP-a i 55. Splitske sinode, imenuje na pet godina članovima ŽEV-a predloženi: Tomislav Čović, Ivica Nevoljić, Zdenko Pavela, Petar Svalina.


Župnik


- 15:11 - Komentari (3) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.

  prosinac, 2010 >
P U S Č P S N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Svibanj 2012 (28)
Kolovoz 2011 (17)
Svibanj 2011 (7)
Prosinac 2010 (18)
Opis bloga
List župe sv. Roka, Čaporice

Photobucket

e-mail: list-izvori@hi.t-com.hr

Osnivač i izdavač:
Župa sv. Roka
Čaporice, 21240 Trilj

tel./fax. 021/831-096


e-mail: mirko.skejic1@st.t-com.hr

Glavni i odgovorni urednik:
Don Mirko Skejić - župnik

Uredničko vijeće:
Marijo Bašura, Anita Čović-Pavišić, Dragica Čović, Tomislav Delić, Ivana Pešo, Kristina Pešo, Martina Pešo, Antonija Sarač, Mirko Skejić, Ante Šipić-Sokol

Lektura:
Maja Franić
Dragica Čović


Tisak:
DES - Split Boktuljin put bb



Photobucket