iva lekic

10.11.2009., utorak

Nepotpuno znanje je opasnije od nezanja...

Nekoć davno, institucije poput Crkve imale su funkciju rasparčavanja informacija narodu. Iako je takvo djelovanje bilo od velike važnosti s obzirom na jedan izvor informiranja, svijest nije bila zadovoljena, tek volja, vlast duhovnih poglavara. Pojava tiska osudila je neselektivnost Crkve i postavila kamen temeljac u izgradnji suvremenog novinarstva. Prvi pisci pamfleta, enciklopedisti i novinari dokazali su da više informacija znači i veću slobodu, kako za pojedinca, tako i za društvo. Stoga je suvremeni novinar osuđen da ne bude njuškalo, već istraživač, znalac u domeni činjeničnog i istinitog stanja. Nažalost, Hrvatska se još spotiče o taj kamen temeljac.
Kada je u Business.hr osvanuo tekst pod naslovom: " Za neprovjereno cjepivo 330 milijuna kuna", autorice Nataše Škaričić hrvatska javnost je zanjemila. Iako je novinarka hvaljena poznavateljica prilika u hrvatskom zdravstvu, posrnula je pod teretom vlastitog neznanja i udarila nisko ispod pojasa šireći pandemiju panike. Naime, aktualan tekst osudio je proces nabavke cjepiva od strane zdravstvenih institucija stvarajući sliku pokusnog eksperimentiranja nad stanovništvom.Činjenica je da je riječ o novoj gripi čijeg cjepiva nema u Hravatskoj (tek je nedavno stiglo na tržište zapadnih zemalja) i čije ispitivanje što predkliničko, što kliničko zahtjeva višemjesečno istraživanje. Stoga zanemarujući uobičajnu praksu neregistriranosti kod hitne nabavke cjepiva, novinarka amaterski ustraje: "Imunološki zavod d.d. u Zagrebu potpisao je prije deset dana predugovor sa švicarskom farmaceutskom tvrtkom Novartis o nabavi 4,5 milijuna doza klinički neprovijerenog i neregistriranog cjepiva protiv pandemijskog soja gripe (tzv. svinjska gripa) po cijeni od 330 milijuna kuna, potpisavši da prihvaća rizik od nedjelotvornosti lijeka i njegovim nuspojavama umjesto Novartisa."(Business.hr, 25.9.2009.)
Photobucket

Nedugo iza tiskane objave slijedi gostovanje u emisiji Otvoreno na temu "Afera u Imunološkom zavodu". Tema emisije je bio aktualni otkaz tzv. žviždača dr. Sladoljeva nakon davanja intervjua istoimenoj novinarki i nanošenja poslovne štete zdravstvenoj instituciji. Gosti emisije su vodili polemiku o nepravilnom radu Nadzornog odbora Imunološkog zavoda i raznih malverzacija po pitanju manipulacije donošenja odluka. Nerazumijući temu Nataša Škaričić uporno vodi krivi tok razgovora, pritom redajući neispravne argumente o lošem poslovanju u zdravstvenom sustavu. "Da li smije ovakva država prihvatiti ovakvo ponuđeno i ovakvo prodano cjepivo?", pita novinarka i počinje kopati vlastitu rupu. Stvarajući privid provijerenog novinarskog rada, Škaričićka ne posustaje u deinformiranju javnosti ukazujući na moguće nuspojave prilikom korištenja cjepiva na koje proizvođač ne odgovara. Cjelokupnim gostovanjem svojim poluznanjem snažno tiranizira, ne posustajući ni pod objašnjenjima zdravstvenih stručnjaka po pitanju navedenih argumenata. Unatoč tituli Biča Božijega informativnog programa, urednica Hloverka Novak Srzić vrlo pristrano vodi emisiju te napokon u službi kolegijalnosti daje zadnju riječ novinarki koja kao krajni efekt završava premisom: "Potpisali su pravni akt u kojem se Novoartis odriče odgovornost za bilo kakvu štetu."
Photobucket

Dobro je poznato da svako cjepivo, antibiotik ili lijek koji se dobije na recept ili bez može prouzrokovati određene nuspojave u vrlo rijetkim slučajevima. Tako i najobičniji Andol čija je kupnja moguća i bez recepta može prouzročiti određene kontraefekte poput: depresije, bola u trbuhu, mučnine itd. za koje izdavač ne odgovara.
Photobucket

Stoga nije slučajna ona poslovica: "Čovjek ima dva uha i jedna usta- da bi govorio upola manje nego što sluša" jer nepotpuno znanje je opasnije od neznanja. Uistinu, gravitura kamena temeljaca moderne novinarske struke.










<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.