01

utorak

listopad

2013

E-cigareta i sve što je dobro znati o njenom korištenju

Kao što i ime sugerira elektronske cigarete ili e –cigarete danas se naširoko koriste kao zamjena za duhanske cigarete.Osmišljene upravo kao jedna alternativa ovoj jednoj od najvećih štetnih navika 21. stoljeća . Ovaj uređaj koristi toplinu (ultrazvuk u nekim modelima) za proizvodnju pare nikotina koja se udiše od strane korisnika i na taj način se stvara privid prave duhanske cigarete.Dok neki modeli svojim izgledom podsjećaju na prave konvencionalne cigarete druge pak mogu biti raznih oblika poput olovle ili markera.Sada ćemo istražiti način rada tog zanimljivog proizvoda,elektronskih cigareta.



Elektronske cigarete uglavnom se mogu naći kao duguljasti cilindrični uređaj sa tri glavna dijela.Jedan dio je spremnik ,drugi je grijač ili jedinica za bateriju te treći raspršivač.Osim ovih navedenih dijelova tu se nalazi LED svijetlo koje svijetli kada je cigareta u uporabi i upravo zbopg tog svjetalva podsjećaju na žar prave cigarete.

Spremnik ili usnik izgleda kao cilindrična cijev s dva otvorena kraja , od kojih je jedan priključen na jednoj strani raspršivača . Osim držanja nikotina čija je uloga da ispari tijekom korištenja odnosno udisanja ,spremnik je dio koji se stavlja u usta . Rješenje za nikotin je na mjestu je drži upijajući spužvu držali netaknuti uz pomoć plastičnih prepreka . Postoje bočni kanali koja omogućava nikotinskoj pari iz raspršivača da dopre do usta korisnika. Dakle, izgradnja forme na takav način da nikotin je dopušteno da dođe do raspršivača ( a ne na usta korisnika ) , u isto vrijeme ,para s nikotinom dosegne usta korisnika. Oba rješenja sa parom nikotina se ne smiju miješati ili učiniti protok u suprotnom smjeru . Korisnik mora ili napuniti spremnik nikotina u redovitim intervalima ili zamijeniti novi uložak .



Raspršivač ili grijači element je dio koji je priključen na spremnik na jednom kraju i baterijom na drugu stranu. Sastoji se od niti i mrežastoe wicking metalne spirale . Nikotin se apsorbira u mrežastom wicking metal svitku koji prenosi malu količinu na niti , što jeveliki otpor za žice koje se griju na energetskom postrojenju. To rezultira formiranjem pare nikotina. Raspršivač ima senzor koji može osjetiti protok zraka . Dakle, kada korisnik povlači „dim“ cigarete ,senzor osjeti protok zraka i šalje signale mikroprocesoru koji zagrijava nit koja ispari u obliku nikotinske pare . Međutim sustav senzora ne može biti prisutan u svim modelima elektroničkih cigareta . U onim ručnima , korisnici moraju prebaciti na gumb za zagrijavanje filamenta . U tom slučaju , bit će vremena da se ograniči snaga kako bi se spriječilo pregrijavanje niti. Nit će možda morati biti zamijenjene , jer mogu se akumulirati u sedimentima i postati manje učinkovite .



Grijanje jedinice elektronske cigarete obično sadrži litij - ionsku bateriju s dodatnim sklopovima za osvjetljavanje LED svijetla na vrhu i za punjenje putem USB priključka . Ovaj dio je najduži u većini e- cigareta . Dok je jedan kraj ovog uređaja priključen na raspršivač u sredini , drugi kraj je spojen na LED žaruljicu na vrhu .

Glavni plus i pozitivni čimbenik ovog sve popularnijeg proizvoda osim raznih okusa e tekućina je da one ne proizvode dim kao što je to u slučaju klasičnih cigareta . Prema zdravstvenim stručnjacima , dim cigarete sadrži više od 4.000 štetnih kemikalija . Osim nikotina ,psihoaktivnih kemijskij spojeva, dim cigarete sadrži oko 19 poznatih štetnih kancerogenih kemijskih kemikalija i cijeli niz drugih štetnih kemikalija .Dim duhanske cigarete uzrokuju razne bolesti , uključujući i rak . Čak i pasivno pušenje uzrokuje zdravstvene probleme . Zato su e -cigarete velika prednost , u usporedbi s onim konvencionalnim . Međutim , e -cigarete također imaju nikotin, koji je glavni sastojak u konvencionalnim cigaretama i to također treba imati na umu kod kupnje ovih zanimljivih proizvoda .


Oznake: elektronska cigareta

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.